Вкусно и полезно

Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

Почти всеки от нас помни аромата на вкусните курабийки на баба и нейната усмивка, когато ги поднася на масата, по случай светлия християнски празник Великден. Има много и различни методи за тяхното приготвяне, но ние ще ви предложим една уникална стара рецепта за курабийки, с която посрещали Великден преди 70 години. Тя е предоставена с любезното съдействие на известния български майстор - готвач Иван Звездев. Време за направата на вкусните бабини курабийки е един час. От продуктите се получават около 24 броя. Необходимите продукти: 1 кг брашно 100 гр стафиди или орехи за декорация 1 ч.л. настъргана лимонова кора 1 кисело мляко 200 - 250 г ...

Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

Великден е свят празник за християните по целия свят. Той е преклонение пред чудото на възкресението, с което Исус Христос побеждава смъртта. Божият син възкръсва, след като е разпънат на кръста и пречиства човечеството от първородния грях. През вековете този израз на дълбока благодарност и висока духовност е обогатен с различни ритуали и традции. Най-важните от тях са боядисването на яйца и месенето на козунак. Тази година Великден се празнува на 16 април и за да отбележим светлата традиция, искаме да споделим рецепта за вкусен великденски козунак, любезно предоставена от големия български майстор - готвач Иван Звездев. Време за приготовление и печене – около два часа ...

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

„Хубавата баклава започва от хубавата почва“ - пише турската кулинарка Айлин Йоней Тан в книгата си „Вкус на слънце и огън: кухнята на Газиантеп“. Според нея първото и най-важно условие за добрата баклава са качествените пшеница и брашно. Ето защо Тан ни насочва към равнината Харан — област в югоизточна Турция, част от благодатната земя между Тигър и Ефрат, култивирана първа преди повече от 11 000 години. Другите важни съставки са натуралното масло, което трябва да е добито от „млякото на пасящи напролет животни“ и не напълно узрял шамфъстък, „избран още на дървото“, за по-силен, по-зелен цвят и вкус. Баклавата се оказва сериозно начинание. Малко недозрелите ...

Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

С наближаването на зимата идва време и за направата на вкусната царска туршия, която събира на трапезата малки и големи. Нейното приготовление включва богат асортимент от зеленчуци, което я прави царствена по отношение на здравето. Ползите от консумирането на царската туршия Редица изследвания доказват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини от тези на суровите. Най-вече домашно приготвените. Царската туршия дава много енергия и ситост, по време на студените зимни дни, което се дължи на млечната киселина, която се образува по време на ферментацията. Също така, тя подобрява храносмилането, засилвайки метаболизма. Дори може да се използва като средство за отслабване. Помага за намаляването на захари в организма, ...

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния ...

Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

Пълно мазе, сита зима! Зимнината е неизменна част от българската култура и именно сега е сезонът за приготвянето ѝ. Една от типичните за нея храни е именно домашната лютеница – любима на малки и големи. Намазана на филия, сложена като разядка или в бобена салата, едромляна или на пюре, лютеницата си отрежда място на трапезата в есенно-зимния период още от 30-те години на ХХ век. Любопитен факт е, че оригиналната рецепта за традиционна лютеница е включвала предимно чушки и домати, като патладжанът се присъединява като съставка по-късно. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев) Точно сега свежи продукти на достъпни цени можем ...

Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

Днес ще се принесем отново в мазето на баба с една класическа рецепта за домашно приготвен сироп от дренки с вкус на лято. Можем да си наберем добре узрели дренки от овощно дръвче или дрян в гората. Оставяме плодчетата в открит съд за да омекнат (3-4 дни) до придобиване на кисело-сладък вкус. Измиваме и варим в тенджера на силен огън за около 5 минути. За постигане на резултат - сироп с парченца плодове – прецеждаме през гевгир като намачкваме плодовете. За бистър сироп – поставя се тензух в гевгира и прецеждаме без намачкване. Снимка (Личен архив на автора) Към прецедената течност добавяме захар (1/2 кг на ...

Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

В поредицата завръщане към традициите ви представяме рецепта за студен извлек от цветове от бял бъз. Избягването на варене в тази рецепта запазва всички ценни съставки на бъза, дарявайки ни същевременно с божествено ароматна напитка. Наберете цветове от бял бъз от екологично чист регион. Храстът цъфти през май и юни в зависимост от надморската височина, на която се намира.  Предварително подсигурете вода от чист планински извор (не използвайте чешмяна вода). Снимка: Милена Атанасова Накиснете цветовете за 24 часа в голям съд. Колкото е по-гъст извлекът, толкова по-наситен ще е сиропът. Извадете цветовете (с ръце без да стискате за да предотвратите отделянето на излишно много фин прашец, ...

Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

Ивайло Катерски е на 40 години, с разнообразни интереси и предприемачески дух. Семеен, с две деца. От младеж изпитва не просто любов към доброто вино, но и към цялата култура, свързана с тази древна напитка. И тръгва по винените маршрути. Със задълбочаването на познанията си в тази сфера решава да превърне своето хоби в бизнес. И през 2013 г. слага началото на проекта „Via Vino“, в който предлага съчетаване на туризъм с култура, винени дегустации и кулинарни изживявания. Старае се да предложи на гостите си перфектен продукт, и мисли, че виното сближава хората по начин, по който обикновеният туризъм трудно би могъл. От 2020 г. е ...

Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Вече не си спомням откога точно започнах предложенията за пролетен десерт всяка година, но изглежда да стане традиция. Защото след периода януари-март, всички имаме нужда от свежи идеи, които да реализираме във вкусна и красива храна. Тази храна от своя страна би ни направила щастливи. Поне при мен е така. Този чийзкейк е без печене, като изключим запичането на бисквитената основа, но и при нея печенето може да се пропусне, ако добавиш малко повече масло към бисквитите и просто ги оставиш да стегнат в хладилника. Сместа за самия чийзкейк е много семпла и наистина вкусна, а ягодовото желе е пролетният акцент, който дава свежестта на десерта. ...

Последни новини

Epoch Times Bulgaria