Роза Дамасцена, известна също като Розата на Кастилия, е култивиран вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза. Цветовете ѝ са известни с финия си аромат и се използват за розово масло (в парфюмерията) и за розова вода.
Роза Дамасцена e широко приложима и в готварството и в много култури се използва като подправка или аромат. Тя е една от съставките в мароканската смес от подправки Рас ел Ханут. Използва се в персийската, индийска и в кухнята на Близкия изток. Розовата вода често се поръсва върху месни ястия, докато розата на прах се добавя към сосове. Цели цветове или отделни листенца се използват и в билковия чай „зухурат“. Най-популярната употреба обаче, е при ароматизиране на десерти като сладолед, конфитюр, локум, мляко с ориз и т.н.
Тук ще ви дадем рецепта за приготвяне на домашен сироп от рози. Освен че има много полезни свойства като детоксикиращо и пречистващо средство, той ще повиши имунитета ви и ще придаде аромат на горещите ви летни дни.
Необходими продукти:
- розов цвят – 1 кг
- захар – 2 кг
- изворна вода – 2 литра
- лимонена киселина – 2 ч.л.
Начин на приготвяне на сироп от рози:
Почистете розовите листенца от дръжките и цветната кошничка и към тях изсипете захарта. Притрийте с ръце захарта и розовия цвят. Оставате на хладно място за няколко часа като периодично разбърквате.
След като сместа преседи и розите пуснат своя ароматен сок, прехвърлете ги в тенджера, долейте водата и варете 5-6 минути. Така сиропът се оставя да преседи една нощ. На следващия ден го преседете и добавете лимонената киселина (може и изцеден лимон).
Съхранявайте розовия сироп в хладилник или във формички за лед.
Консумирайте разреден с газирана вода или добавен като аромат към летните ви коктейли.