Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане
Учените откриха химикал от преработената храна, който преминава в мозъка и предизвиква високо кръвно налягане чрез активиране на нервната система Обичайните фосфатни добавки, които запазват свежестта и вкуса на пакетираните храни, може да повишават кръвното ви налягане. Това установи скорошно проучване. Изследването, проведено върху лабораторни плъхове в продължение на 12 седмици, разкри, че неорганичните фосфати могат да допринесат за хипертонията. Те стимулират освобождаването на химикал, наречен фибробластен растежен фактор 23 (FGF23). Как консервантите в храните повишават кръвното налягане Изследователите откриха, че диетите с високо съдържание на фосфати причиняват натрупване на специфичен протеин, наречен FGF23, в кръвта. След това той преминава в критичните области на мозъка, които ...