• За нас
  • Пишете ни!
понеделник, 2 октомври, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Домашен сироп от рози

отЕкип на The Epoch Times
3 юни , 2023
Домашен сироп от рози

Ароматен сироп от рози (pinterest)

Роза Дамасцена, известна също като Розата на Кастилия, е култивиран вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза. Цветовете ѝ са известни с финия си аромат и се използват за розово масло (в парфюмерията) и за розова вода.

Роза Дамасцена e широко приложима и в готварството и в много култури се използва като подправка или аромат. Тя е една от съставките в мароканската смес от подправки Рас ел Ханут. Използва се в персийската, индийска и в кухнята на Близкия изток. Розовата вода често се поръсва върху месни ястия, докато розата на прах се добавя към сосове. Цели цветове или отделни листенца се използват и в билковия чай „зухурат“. Най-популярната употреба обаче, е при ароматизиране на десерти като сладолед, конфитюр, локум, мляко с ориз и т.н.

Тук ще ви дадем рецепта за приготвяне на домашен сироп от рози. Освен че има много полезни свойства като детоксикиращо и пречистващо средство, той ще повиши имунитета ви и ще придаде аромат на горещите ви летни дни.

Необходими продукти:

  • розов цвят – 1 кг
  • захар – 2 кг
  • изворна вода – 2 литра
  • лимонена киселина – 2 ч.л.
6e5dd6675a23e296ff36f264d21718b1
Сироп от рози (pinterest)

Начин на приготвяне на сироп от рози:

Почистете розовите листенца от дръжките и цветната кошничка и към тях изсипете захарта. Притрийте с ръце захарта и розовия цвят. Оставате на хладно място за няколко часа като периодично разбърквате.

След като сместа преседи и розите пуснат своя ароматен сок, прехвърлете ги в тенджера, долейте водата и варете 5-6 минути. Така сиропът се оставя да преседи една нощ. На следващия ден го преседете и добавете лимонената киселина (може и изцеден лимон).

Съхранявайте розовия сироп в хладилник или във формички за лед.

Консумирайте разреден с газирана вода или добавен като аромат към летните ви коктейли.

Споделете тази статия

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

(Ground Picture/Shutterstock)

Преодоляване на рака с 3 ключови стратегии: Прозрения на един излекуван професор

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Робърт Фицо (Снимка Facebook)

Проруският бивш премиер Фицо спечели изборите в Словакия

0
0
Унгарският министър-председател Виктор Орбан преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел (Johanna Geronн/Reuters)

Виктор Орбан с тежка позиция за членството на Украйна в ЕС

0
0
Сателитна чиния Starlink RV (Бояна Ненова за "Епок Таймс")

Starlink Bulgaria: Сателитният интернет Starlink RV вече и в България

0
2
Надпис пред централата на Световната здравна организация в Женева на 17 август 2020 г. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

СЗО е реалната и непосредствена опасност

0
0
Възрастен мъж държи ръката на своя болногледач в стаята си в Берлин. (Odd Andersen/ Getty Images)

Нашият стремеж за контрол над живота и смъртта

0
0

Последвайте ни във Фейсбук

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Снимка: pinterest

Кулинарен тур на смокинята започва в Синеморец

0
0
Лимоновата вода

Помага ли водата с лимон в борбата с рака и килограмите?

0
0
id5324354 fruit pops 1

Натурални домашни плодови близалки

0
0
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

0
0
копривена чорба на баба

Вкусна копривена супа

0
0
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

0
0
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

0
0
Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

0
2
Следваща публикация
Георги Господинов с романа Time Shelter - победителят в литературната класация Booker за 2023 г. (снимка: thebookerprizes.com)

Музиката във "Времеубежище" - плейлист от Георги Господинов

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Goodreads-g Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria