• За нас
  • Пишете ни!
неделя, 23 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

отВалентина Николова
2 май , 2023
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешката дроб сарма е ароматна вкусотия, с която можем да спазим традицията. Тук ви предлагаме рецептата за класическата печена на фурна агнешка дроб сарма с ориз, любезно предоставена от известния български майстор – готвач Иван Звездев. Тя се различава от традиционната стара рецепта с това, че не използва агнешко було, в което се слага плънката и се изпича във вид на отделни сарми.

Времето за приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна е около 1 ч. и 40 мин. От продуктите се получават около 5 порции.

Дроб сарма – необходими продукти:

  • 1 агнешки комплект
  • 5 стръка пресен лук
  • 180 г ориз
  • 1 – 2 ч.л. сол
  • 200 г скълцани домати
  • 5 с.л. олио
  • 2-3 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сушен

За заливката:

  • 2 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 200 г кисело мляко

Начин на приготвяне

Измиваме агнешките дроб, сърце и далак, и ги слагаме в тенджера с 2-3 литра студена вода. Посоляваме с 1 ч.л. сол и добавяме черния пипер на зърна. Загряваме сместа и след като кипне, варим на умерен огън за 30 минути.

Сварените дреболии нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно и пресния лук, и го запържваме за половин минута в тиган с нагрято олио.

Измиваме добре и отцеждаме ориза, след което го прибавяме към лука. Запържваме на умерен огън за 1 – 2 минути, докато стане “стъклен”.

Добавяме доматите и след минута пържене ги заливаме с 600 мл. бульон от варенето на дреболиите. Джодженът са нарязва на дребно и го добавяме към ориза, като го подправяме със смлян черен пипер.  

След това слагаме в тава нарязаните сварени дреболии и ги покрваме с ориза. Ястието се пече в средата на предварително загрята до 180 ℃ фурна за 20 – 30 минути или докато се изпари течността.

Приготвяне на заливката

В малка касерола слагаме брашното и го заливаме с 2 – 3 с.л. студена вода. Разбъркваме добре с готварска тел. Добавяме киселото мляко и отново разбъркваме добре. След това добавяме яйцата и ги разбъркваме, докато се смесят добре. Загряваме ги, продължавайки да ги бъркаме с телта, докато се стоплят, но не ги оставяме да заврят.

Заливаме изпечената дроб сарма с яйчената смес и печем още 15 – 20 минути, след което ястието е готово за сервиране.

Добър апетит!

Традиционна агнешка дроб сарма как се готви дроб сарма

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Демократите в Камарата на представителите искат да спрат финансирането на американски военни действия срещу Венецуела

Демократите в Конгреса на САЩ спират финансирането на американски военни действия срещу Венецуела?

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
ba0f8d48 5cdd 4acc ac5c 873ca6390e0d

Проф. Иво Христов за „Трагедия и надежда: история на света в наше време“ от Каръл Куигли

0
0
Как да отгледаме благодарни деца в един свят на претенциозност

Как да възпитаме благодарни деца в свят на привилегии

0
0

Свързани Публикации

(снимка: Jill Schafer/Pixabay.com)

Котките не са самотници: няколко полезни съвета как да се погрижим за тях

0
0
(снимка:pixabey.com)

Кога е най-добре да резервирате хотел: 10 практични съвети за по-ниски цени

0
0
Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

0
0
(снимка: Интернет)

Защо е важно да водим медицински дневник на домашния си любимец

0
0
Тази бърза паста ще впечатли дори неочаквани гости

Тази изпитана и лесна рецепта за паста, която е подходяща за всеки ден ще впечатли дори неочаквани гости

0
0
Георги Пчеларов

„Кунсткамера“ – нова изложба на Георги Пчеларов в „София Прес“

0
0
Health Canada замрази плана си за премахване на етикетите от клонираното месо след обществено възмущение

Канада временно спря плана за премахване на етикетите върху клонирано месо заради обществено възмущение

0
0
"Къщата с ягодите" в София

Емблематичната „Къща с ягодите“ в София с нови, отговорни собственици

0
0
ЕС се движи към "военен Шенген" и ускорява възможната мобилизация на войски в цяла Европа

ЕС планира „военен Шенген“ за по-бързо разполагане на войски в Европа

0
0
Актьорите на Народния играха „Глембаеви“ в дом за възрастни хора

„Глембаеви“ на Народния театър се игра в дом за възрастни хора

0
0
Следваща публикация
Златни кюлчета

Китайската централна банка увеличава златните си резерви

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria