• За нас
  • Пишете ни!
събота, 24 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

отВалентина Николова
2 май , 2023
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешката дроб сарма е ароматна вкусотия, с която можем да спазим традицията. Тук ви предлагаме рецептата за класическата печена на фурна агнешка дроб сарма с ориз, любезно предоставена от известния български майстор – готвач Иван Звездев. Тя се различава от традиционната стара рецепта с това, че не използва агнешко було, в което се слага плънката и се изпича във вид на отделни сарми.

Времето за приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна е около 1 ч. и 40 мин. От продуктите се получават около 5 порции.

Дроб сарма – необходими продукти:

  • 1 агнешки комплект
  • 5 стръка пресен лук
  • 180 г ориз
  • 1 – 2 ч.л. сол
  • 200 г скълцани домати
  • 5 с.л. олио
  • 2-3 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сушен

За заливката:

  • 2 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 200 г кисело мляко

Начин на приготвяне

Измиваме агнешките дроб, сърце и далак, и ги слагаме в тенджера с 2-3 литра студена вода. Посоляваме с 1 ч.л. сол и добавяме черния пипер на зърна. Загряваме сместа и след като кипне, варим на умерен огън за 30 минути.

Сварените дреболии нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно и пресния лук, и го запържваме за половин минута в тиган с нагрято олио.

Измиваме добре и отцеждаме ориза, след което го прибавяме към лука. Запържваме на умерен огън за 1 – 2 минути, докато стане “стъклен”.

Добавяме доматите и след минута пържене ги заливаме с 600 мл. бульон от варенето на дреболиите. Джодженът са нарязва на дребно и го добавяме към ориза, като го подправяме със смлян черен пипер.  

След това слагаме в тава нарязаните сварени дреболии и ги покрваме с ориза. Ястието се пече в средата на предварително загрята до 180 ℃ фурна за 20 – 30 минути или докато се изпари течността.

Приготвяне на заливката

В малка касерола слагаме брашното и го заливаме с 2 – 3 с.л. студена вода. Разбъркваме добре с готварска тел. Добавяме киселото мляко и отново разбъркваме добре. След това добавяме яйцата и ги разбъркваме, докато се смесят добре. Загряваме ги, продължавайки да ги бъркаме с телта, докато се стоплят, но не ги оставяме да заврят.

Заливаме изпечената дроб сарма с яйчената смес и печем още 15 – 20 минути, след което ястието е готово за сервиране.

Добър апетит!

Традиционна агнешка дроб сарма как се готви дроб сарма

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Столична община организира общоградско шествие и тържествена церемония за 24 май

0
0
kniga

От Глаголица към Кирилица

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
Сдружение „Асоциация общество и ценности“ организира петиция „Защити децата – кажи „НЕ“ на еднополовото родителство!“

Петицията „Защити децата – кажи „НЕ“ на еднополовото родителство!“ активира гражданското общество

0
0
Патриарх Даниил произнася словото си на 23-ти май пред учени от БАН, както и пред министъра на образованието и  науката. Снимка: Българска патриаршия

Патриарх Даниил: Делото на Кирил и Методий и на учениците им нямаше да оцелее, ако те не бяха святи хора

0
0
На 20-ти май българският президент Румен Радев се срещна с японския премиер Шигеру Ишиба. Снимки: Прес служба на президенстката институция

България и Япония подписаха декларация за стратегическо партньорство

0
0
„Варненско лято“ с подарък за 24 май: 50% отстъпка за всички спектакли от програмата

„Варненско лято“ с подарък за 24 май – отстъпка за всички спектакли от програмата

0
0

Свързани Публикации

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Селска чорба от коприва

Супа от коприва с ориз

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Ванс казва, че Путин няма стратегия за изход от войната в Украйна

Според Ванс Путин няма стратегия за прекратяване на войната в Украйна

0
0
Кибертормозът на деца и тийнейджъри нараства лавинообразно

Кибертормоз при деца и тийнейджъри: Как да разпознаем и спрем скритата заплаха

0
0
На 20-ти май българският президент Румен Радев се срещна с японския премиер Шигеру Ишиба. Снимки: Прес служба на президенстката институция

България и Япония подписаха декларация за стратегическо партньорство

0
0
Линейка и полиция на местопрестъплението в Мадрид.

В Испания убиха юридически съветник на Юлия Тимошенко и Виктор Юнукович

0
0
Явор Бахаров и Владислав Виолинов в "Железният светилник"

Гледайте „Железният светилник“ през юни в театър „Българска армия“

0
0
Следваща публикация
Златни кюлчета

Китайската централна банка увеличава златните си резерви

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria