• За нас
  • Пишете ни!
събота, 7 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Здраве

Риган – подправката за пица, която има двойна функция като природно средство срещу инфекции

отСина Макълоу
31 януари , 2025
Риган: „Пицената подправка", която действа и като борец срещу инфекции

Известен като подправка за пица, риганът е мощно средство за борба срещу инфекции ( Илюстрация от The Epoch Times, Shutterstock)

Тази билка с натрапчив вкус е била използвана в миналото за лечение на всякакви заболявания – от инфектирани рани до диабет

Риганът, известен като „подправка за пица или спагети“, се слави с това, че придава вкус на пицата и ястията с паста. Извън кухнята, тази билка е ценена от хиляди години заради забележителните си лечебни свойства.

В традиционната медицина риганът се използва за лечение на широк спектър от заболявания – от зъбобол и респираторни заболявания до артрит, диабет, бъбречни нарушения, белодробни заболявания и епилепсия.

Древните египтяни са разчитали на маслото от риган за запазване на храната и като антидот на отрови. Древните гърци и римляни го смятали за символ на радостта и щастието, а Хипократ го използвал като антисептично средство.

Риганът става популярен в Съединените щати след Втората световна война, когато войниците, локализирани в Италия, донасят вкуса на билката. В резултат на това продажбите в Съединените щати са 52 пъти по-високи между 1948 и 1956 г., както се съобщава в статия в The Salt.

Всеобхватността на ригана го е превърнала в основен продукт както в кухнята, така и в аптеката.

image-5792622
Риганът подхожда не само на италианска храна. Съчетайте го с витамин С, за да подсилите здравето на метаболизма, или с мед, за да подсилите антибактериалното му действие. Илюстрация: The Epoch Times, Shutterstock

Забавни факти

  • Наименованието оregano (риган) идва от гръцките думи „oros“ (планина) и „ganos“ (радост), което се превежда като „радост на планините“
  • Древните гърци вярвали, че кравите, пасящи в полета, пълни с риган, произвеждат по-ароматно месо.
  • Реганът често се използва като естествена алтернатива на синтетичните антимикробни средства за консервиране на храни, използвани за сирене, колбаси, месо, плодове и зеленчуци.
  • Риганът се използва за приготвяне на чай от векове и често се консумира за облекчаване на настинки, болки в гърлото и храносмилателни проблеми.
  • Етеричното масло от риган е толкова концентрирано, че само няколко капки могат да осигурят мощни ползи за здравето.

Специални таланти

Риганът принадлежи към семейството на ментата (Lamiaceae) и включва няколко вида, но най-широко изучаваният е Origanum vulgare, известен като Обикновен риган.

Здравословните полезни свойства на ригана произтичат от неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Въпреки че пресният риган съдържа тези биоактивни съединения, в повечето проучвания се използва етерично масло от риган – по-концентрирана форма. Риганът може да се използва както външно, така и вътрешно, но с повишено внимание. За да се използва безопасно, риганът трябва да се разреди с масло носител. Той може да бъде дразнещ, когато се прилага директно върху кожата или се поглъща без подходящо разреждане. Консултирайте се с квалифициран лекар или билкар за безопасна перорална употреба.

1. Борба с инфекциите

Риганът е широко използван в традиционната медицина за лечение на инфекции, вариращи от обикновена настинка и грип до бронхит, инфекция на пикочните пътища, туберкулоза и инфектирани рани.

Научните изследвания подкрепят тези твърдения, като разкриват, че етеричните масла от риган притежават мощни антимикробни свойства, които са ефективни срещу бактерии, вируси и гъбички. Тази активност се дължи главно на фенолните съединения на растението, карвакрол и тимол, които са показали ефективност срещу резистентни на лекарства бактериални щамове като Escherichia coli (Е. коли) и салмонела. Вследствие на това риганът е изследван като потенциално решение за справяне с бактериалната резистентност към антибиотици.

В проучване, публикувано в Frontiers in Microbiology, се доказва, че етеричното масло от риган убива 13 мултирезистентни щама бактерии, включително метицилин-резистентния Staphylococcus aureus (MRSA). Дори след 20 последователни употреби не са открити доказателства за развитие на бактериална резистентност.

При изгаряния от трета степен, инокулирани с бактерии, етеричното масло от риган значително намалява бактериалната инфекция в сравнение с нетретираните рани. Изследователите заявяват, че риганът може да предложи предимство пред конвенционалните антибиотици.

Конвенционалните антибиотици обикновено са насочени към един компонент на бактериите и поради това могат да загубят ефективността си с течение на времето. Маслото от риган действа върху множество части на бактериалните клетки, като клетъчната мембрана, клетъчната стена, протеините, ензимите и ДНК. Този многоцелеви подход затруднява развитието на резистентност от страна на бактериите. Маслото от риган се използва от векове за консервиране на храни и има антисептични приложения, без да има данни за бактериална резистентност.

Маслото от риган също така е доказало ефективността си срещу гъбични инфекции в предклинични проучвания. Например, маслото от риган спира растежа на Candida albicans при заразени мишки, което го прави потенциално естествено средство за борба с гъбичния свръхрастеж, според проучване в Molecular and Cellular Biochemistry.

2. Помага на сърцето

Риганът отдавна се използва в традиционната медицина за поддържане на здравето на сърцето, а съвременната наука потвърждава това, като проучванията показват, че риганът може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система чрез подобряване на нивата на холестерола и намаляване на оксидативния стрес.

През 2024 г. в изследване на произволни контролирани проучвания се стига до заключението, че риганът значително подобрява нивата на холестерола, включително липопротеините с висока плътност (HDL), или „добрия“ холестерол, и липопротеините с ниска плътност (LDL), или „лошия“ холестерол, при пациенти с диабет и метаболитен синдром.

Клинично изпитване, публикувано в изданието The Journal of International Medical Research, съобщава, че приемът на екстракт от риган в продължение на три месеца води до повишаване на HDL холестерола, намаляване на LDL холестерола и намаляване на високочувствителния С-реактивен протеин – маркер, използван за оценка на риска от сърдечни заболявания. Тези резултати предполагат, че риганът може да помогне за понижаване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и подобряване на холестероловия метаболизъм.

Смята се, че карвакролът и тимолът, заедно с други съединения като rho-cymene и gamma-terpinene, допринасят за антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, като потенциално спомагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението и за подобряване на нивата на холестерола.

3. Подпомага храносмилането

Риганът се използва в традиционната медицина за облекчаване на храносмилателни разстройства, стомашни болки, гадене и болки в корема.

Гръцкият риган е признат за билка срещу подуване на корема, което означава, че се използва за облекчаване на газове. Тя е включена в Европейската фармакопея като средство за лечение на стомашно-чревни проблеми и стимулиране на жлъчната секреция.

Тимолът, активно съединение в ригана, според проучване от 2017 г. помага за отстраняване на колит при мишки и язви при плъхове и намалява спазмите на трахеята при плъхове. Тимолът също така подобрява секрецията на амилаза – ензим, необходим за разграждането на нишестето по време на храносмилането, в човешката слюнка, според проучване от 2004 г.

4. Подобрява състоянието при диабет

Традиционно използван за лечение на диабет, риганът е изследван като алтернатива на лекарствата за диабет с по-малко странични ефекти.

През 2014 г. проучване посочва, че мишки с диабет тип 2, третирани с карвакрол в продължение на 35 дни, показват почти нормални нива на глюкоза и инсулин в кръвта в сравнение с контролите. Нивата на хемоглобин А1С (HbA1c) показват регулирането на кръвната захар. Нивата на HbA1c бяха значително намалени, което доведе до увеличаване на общия хемоглобин. Карвакролът действа почти толкова ефективно, колкото и розиглитазонът – антидиабетично лекарство, одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), без да се наблюдават никакви странични ефекти.

Диабетът тип 1 се характеризира с прогресивно разрушаване на произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса, като настоящото лечение разчита предимно на заместване на инсулина. В изследване от 2015 г. изследване на мишки, третирани със стрептозотоцин за предизвикване на диабет тип 1, е даван екстракт от риган. Екстрактът предотвратил появата на диабет при някои мишки. Профилактичното лечение също така значително повишило нивата на инсулина и запазило по-голям брой здрави бета-клетки, без да се отчитат странични ефекти.

Други възможни положителни свойства

  • Инхибира растежа на раковите клетки: Предварителни проучвания показват, че съединенията в ригана могат да инхибират растежа на раковите клетки в някои ракови клетъчни линии, което показва потенциална роля в превенцията и лечението на рака, според изследване от 2023 г. В публикация от 2021 г. се предполага, че риганът може да предизвиква смърт на ракови клетки. Необходими са изследвания при хора, за да се потвърдят тези резултати.
  • Подобрява астмата: В рандомизирано клинично проучване от 2017 г., фаза 2 проучване, пациенти с астма, лекувани с карвакрол в продължение на два месеца, са с подобрена белодробна функция и намалени респираторни симптоми.
  • Предотвратява затлъстяването: През 2024 г. проучване, публикувано в изданието Food Science & Nutrition установява, че екстрактът от риган намалява телесното тегло при затлъстели мишки чрез регулиране на гените, участващи в метаболизма на мазнините. Карвакролът също така предотвратява затлъстяването при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, в сравнение с контролите, като влияе върху експресията на гени, участващи във възпалението, според проучване от 2012 г.
  • Подобрява психичното здраве: Риганът подобрява тревожността и намалява когнитивния упадък, причинен от хроничен непредсказуем стрес при животни – модел, който често се използва за имитиране на нарушения, свързани със стреса при хората. Например, през 2022 г. в проучване в Brain and Behavior се съобщава, че при мишки, консумиращи екстракт от риган, се наблюдава намалено тревожно поведение, подобрена умствена функция и повишено съдържание на мозъчен невротрофичен фактор и толл-подобни рецептори, които играят критична роля за здравето на нервите. Тези резултати предполагат, че риганът може да помогне за справяне с тревожността, като противодейства на невровъзпалителните и молекулярните ефекти на продължителния стрес.
  • Защита на черния дроб: Карвакролът, основен компонент на етеричното масло от риган, е показал хепатопротективни свойства. Проучване на Food Science & Nutrition показва, че екстрактът от риган подобрява мастното чернодробно заболяване при мишки със затлъстяване. Освен това, през 2015 г. проучване установи, че карвакролът предлага защитни ефекти при плъхове с токсин-индуцирано увреждане на черния дроб, като помага за възстановяване на чернодробната функция до почти нормални нива.
  • Освобождава от болка: Етеричното масло от риган облекчава болката при мишки по време на тестове с формалин и гореща плоча, според изследване от 2022 г. проучване.

Поддържащ състав на хранителните вещества

Риганът се съчетава добре с други хранителни вещества и съставки, подпомагащи имунната система, като например:

  • Чесън: През 2020 г. проучване установи, че комбинирането на риган с чесън в продължение на 37 дни намалява паразитите при пилета бройлери и увеличава растежа им, без да е необходимо използването на антикокцидни лекарства.
  • Мащерка: Подобно на ригана, мащерката съдържа тимол, който може да допълни антиоксидантното и антимикробното действие на ригана. Проучване върху мишки с колит от 2007 г. показва, че комбинирането на мащерка с етерично масло от риган намалява възпалението и увреждането на тъканта на дебелото черво и увеличава телесното тегло, което показва възстановяване от колит.
  • Мед: Според проучване от 2018 г. , комбинирането на мед с етерично масло от риган засилва антибактериалната му активност срещу Streptococcus faecalis и някои щамове E. coli.
  • Джинджифил: Подобно на ригана, джинджифилът може да осигури противовъзпалителна подкрепа. През 2023 г. проучване показва, че консумацията на джинджифил в продължение на седем дни намалява образуването на извънклетъчни капани за неутрофили – ключов процес, който допринася за възпалението и увреждането на тъканите при някои автоимунни състояния.
  • Витамин С: В изследване от 2015 г. комбинирането на етерично масло от риган с витамин С значително намалява триглицеридите, глюкозата и нивата на кортикостерон (хормон, подобен на кортизола) при пилета бройлери в сравнение с всяка от добавките самостоятелно, което предполага синергичен ефект върху метаболитното здраве и намаляването на стреса.

Рецепта: Масло с екстракт от риган

Тази проста рецепта превръща ригана в универсално средство за леки порязвания и болки в мускулите, като същевременно се използва като ароматно олио за готвене, с което можете да намажете хляб, паста или печени зеленчуци за допълнителен вкус и ползи за здравето.

Избирайте органични съставки, когато е възможно.

Съставки:
1 чаша пресни листа от риган
1 чаша зехтин или масло от авокадо

Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете добре листата риган.
Поставете листата в стъклен буркан и ги залейте с олио до пълното им потапяне.
Затворете буркана и го оставете да престои 2 седмици, като го обръщате внимателно на всеки няколко дни.
Прецедете маслото през тензух в чист буркан.
Съхранявайте на хладно и тъмно място до 6 месеца.

Лесни начини за консумиране на риган

Риганът се предлага в различни форми, включително пресен, изсушен, с етерично масло и екстракт. Риганът има и нанотехнологични приложения във фармацевтиката.

Ето няколко бързи и лесни начина да включите риган в ежедневната си диета:

  • Подправка към храната: Добавете сушен или пресен риган към салати, супи, сосове, бъркани яйца, печени зеленчуци или месо на скара. Гръцкият риган и италианският риган са най-популярните сортове за готвене. Гръцкият риган е по-остър, докато италианският е по-сладък.
  • Добавка за смути: Добавете щипка сушен риган към сутрешното си смути за антиоксидантен удар.
  • Смес за подправки: Смесете риган с други билки и подправки като чесън на прах, червен пипер и мащерка, за да създадете универсална подправка.
  • Самостоятелна заливка за кисело мляко: Смесете риган с обикновено кисело мляко, лимонов сок и малко зехтин за бърз и здравословен дип или заливка.
  • Рецепти за хляб или тесто: Омесете риган в тесто за хляб, пица или пикантни бисквити, за да наситите печените изделия с отличителния му аромат.
  • Марината: Смесете риган със зехтин, чесън и лимонов сок, за да създадете бърза марината за пиле, риба или тофу.
  • Чай: Накиснете 1 чаена лъжичка сушени листа риган в гореща вода за 10 минути.
  • Екстракт: Широко разпространен под формата на таблетки или капсули, екстрактът от риган се получава чрез няколко метода на екстракция, като алкохол, глицерин, масло, вода или въглероден диоксид. Тинктура е друг вид често срещан екстракт.
  • Етерично масло: Най-мощната форма на риган, етеричното масло се произвежда чрез парна дестилация. Винаги трябва да се разрежда с масло носител като кокосово, жожоба или маслиново. Първоначално тествайте върху малък участък от кожата, избягвайте вътрешна употреба, освен ако не е под надзора на медицински специалист, и не го използвайте при бременност или кърмене. Може също да се разпръсква във въздуха с помощта на дифузер.
  • Алкохолни напитки: Риганът се съдържа и в някои марки вина, вермути, бира и квас.

Съображения за качество

Качеството на продуктите от риган може да варира в широки граници. През 2021 г. доклад на Европейския съюз разкрива, че 48% от изследваните проби (142 от 295) са заподозрени във фалшифициране.

Когато е възможно, избирайте органичен риган.

Съобщава се, че пресният риган съдържа по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с продаваните в търговската мрежа сортове.

За маслото от риган избирайте студено пресовано, тъй като топлината, химикалите и рафинирането могат да повлияят отрицателно на антиоксидантните и антимикробните свойства. Изберете масло, стандартизирано за съдържание на карвакрол, което означава, че продуктът трябва да съдържа постоянен и специфичен процент карвакрол.

Дозировка

Няма стандартна препоръчителна дневна доза за риган. Въпреки това една или две капки на чаена лъжичка масло носител е обичаен подход за дозиране на етеричното масло. Не консумирайте вътрешно, освен под наблюдението на практикуващ лекар. Що се отнася до чая, опитайте с 1 чаена лъжичка изсушени листа, накиснати в гореща вода за 10 минути, консумирани до три пъти дневно.

Как да оптимизираме усвояването

Мастноразтворимите съединения на ригана се абсорбират най-добре, когато билката се консумира заедно със здравословни мазнини, например зехтин.

Консумиране на риган при специални групи

Бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с медицинско лице, преди да използват риган, тъй като високите дози могат да стимулират маточните контракции.

Хората с алергии към растения от семейство Lamiaceae, като мента, босилек и градински чай, трябва да избягват риган.

Токсичност

Риганът се свързва с нежелани ефекти като ангиоедем (подуване под кожата), периорален дерматит (около устата), алергични реакции, потискане на агрегацията на тромбоцитите, хипогликемия и спонтанен аборт. Големите количества риган могат да увеличат риска от болки в корема, запек или диария, главоболие, гадене и кървене. Не приемайте големи дози риган две седмици преди операция.

Риган и маслото от риган са общопризнати като безопасни от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). При високи дози може да се появи лек стомашно-чревен дискомфорт. Маслото от риган винаги трябва да се разрежда, за да се избегне дразнене или алергични реакции.

Взаимодействие

Риганът може да взаимодейства със следните лекарства:

  • Кръвоспиращи лекарства
  • Лекарства за диабет
  • Имуносупресори

Риганът може да намали абсорбцията на мед, цинк и желязо, но са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали това е опасно.

Консултирайте се с доставчик на здравни услуги, преди да използвате риган, особено ако приемате лекарства.

ВИЖТЕ СЪЩО
Сладкото, пикантно, пикантно растение, което ни спасява от храносмилателни проблеми
За какво помага чай от джинджифил
img 8697
Златно мляко – ползи и рецепта
Диета с ниско съдържание на нишесте и захар показва обещаващи резултати за облекчаване на синдрома на раздразненото черво и подпомага отслабването
Диета с ниско съдържание на нишесте и захар облекчава синдрома на раздразненото черво и подпомага отслабването
Ползата от ферментиралите храни
id5684304 processing aids featured image
Скритите вещества, които се използват за преработка на храните
collard 870x522 1
Проучване: Зеленолистните зеленчуци укрепват костите и намаляват риска от фрактури
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Симфоничният оркестър на БНР

Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР протестират

0
0
Анастасия Гешева

България не е влязла в еврозоната

0
0
Диляна Гайтанджиева от 2017 г. прави разследвания в зони с военни конфликти, най-вече Близкия Изток - Сирия и Палестина.

Диляна Гайтанджиева ще съди Христо Грозев за клевета

0
0
Тръмп казва, че проблемът с износа на редкоземни метали е разрешен след разговор със Си

Доналд Тръмп посочи, че проблемът с износа на редкоземни елементи е разрешен след разговор със Си Дзинпин

0
0
iliana yotova 750x430 1

Илияна Йотова: Докладът от ЕК и ЕЦБ относно готовността на България за еврозоната потвърждава нашите опасения

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
Постановката "Хеда Габлер" в Народния театър

„Хеда Габлер“ – премиера в Народен театър „Иван Вазов“

0
0

Свързани Публикации

dsc0525151

Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето

0
0
image 2025 05 27 170340305

Кофеинът може да взема енергия назаем от вас – ето защо

0
0
flowers lemons arrangement

Бял бъз – лечебни свойства

0
0
Морал и дълголетие

Морал и дълголетие

0
0
Преминаване в калориен дефицит диета за отслабване

Калорийният дефицит – сигурен начин да влезем във форма

0
0
Държавният секретар Марко Рубио говори по време на American Compass New World Gala в National Building Museum във Вашингтон на 3 юни 2025. Kайла Бартковски/Getty Images

Марко Рубио осъди клането на площад „Тиенанмън“

0
0
Тръмп каза, че е говорил с Путин – не предвижда „незабавен мир“ с Украйна

Тръмп разговаря с Путин – не предвижда „незабавен мир“ с Украйна

0
0
Диляна Гайтанджиева от 2017 г. прави разследвания в зони с военни конфликти, най-вече Близкия Изток - Сирия и Палестина.

Диляна Гайтанджиева ще съди Христо Грозев за клевета

0
0
Доверието на компаниите от ЕС в Китай спада до исторически минимум: Проучване

Доверието на компаниите от ЕС в Китай спадна до рекорден минимум

0
0
Илюстрация от The Epoch Times, Екранна снимка чрез The Epoch Times/Youtube, Shutterstock

Как китайският режим използва YouTube за политическа пропаганда в САЩ

0
0
Следваща публикация
ne zatvarjaj ochi

„Не затваряй очи“ – първият православен филм на България е в кината от днес

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria