• За нас
  • Пишете ни!
петък, 13 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Здраве

Ползата от ферментиралите храни

отРени Гинова
2 септември , 2024
Ползата от ферментиралите храни

Идея за приготвяне на ферментирала консервирана вегетарианска храна.

Безспорно всеки е чувал за ползите от консумирането на ферментирали храни. Процесът на ферментация е най-старият познат метод за удължаване срока на годност на хранителните продукти. Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на народите по света, като в тази група преобладават главно млечните продукти, напитките и зърнените храни. С течение на времето и развитието на цивилизацията, хората започват да споделят своя опит в изкуството на ферментацията.

Какво представлява процесът „ферментация“?

Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Тази традиционна „биотехника“ се е развила от природните процеси, при които наличието на определени хранителни вещества и подходящите условия на околната среда са подбрали специфични микроорганизми, като най-важни от тях са млечнокиселите бактерии, плесените и дрождите.

Ферментирали храни в България и по света

България

Типичен пример за ферментирала храна в България е българската традиционна туршия. Камби, карфиол, моркови, зеле и кервиз са основните продукти, което всяко домакинство използва за направата на това вълшебно вкусно изкушение. Всеки мисли, че ферментиралите храни са с типично балкански или източноевропейски произход, но това изглежда не е съвсем така. Предполага се, че технологията тръгва от Източна Азия и бавно се придвижва на Запад. В азиатски кухни туршията винаги е била на почит, а самата дума „туршия” е с персийски произход и е навляза в българския от турския език. Сред основните ползи на българската туршия са засилване на метаболизма, което помага в борбата с килограмите, благотворното влияние върху чревната флора и подсилването на имунната система.

Япония

Японската кухня придобива славата на една от най-здравословната в света, именно заради ферментиралите продукти, които са част от ежедневното меню на местните. Поради горещия и влажен климат в страната, хората са прибегнали до метода на ферментация за съхраняване на храната за по-дълго време. Типичен пример за ферментирала храна е емблематичното традиционно японско ястие – суши. Според българското списание за вино и гурме култура „Бакхус“ в статията „Ферментация и цивилизация“ се казва следното: „Прототип на това, което познаваме днес като суши, е т.нар. наредзуши, което в древността било начин на консервиране на риба. Рибата се поставяла в смес от сварен ориз и доволно количество сол и ферментацията, която възниквала с течение на времето консервирала рибата. Векове наред, след като си свърши работата по ферментирането на рибата, оризът се изхвърлял, а японците консумирали само ферментиралата риба. Това продължило до началото на ХІХ век, когато се появила нова комбинация: към ферментиралата риба някой прибавил и маринован в оцет ориз. Новото ястие започнало да става все по-популярно сред зараждащия се градски кулинарен живот на старата столица Едо (днешно Токио) и постепенно еволюирало до сушито, което ядем днес.“ Според медицинското списание „Списание за алтернативна медицина“, консумирането на суши носи със себе си редица ползи, сред които: понижаване на риска от сърдечни заболявания, здравословен хормонален баланс, намаляване на риска от ракови заболявания и увеличаване на броя на червените кръвни клетки.

Корея

Щом заговорим за Корейска кухня, първото нещо, което идва наум е традиционното корейско ястие кимчи. Ястието се приготвя от ферментирали зеленчуци, най-вече зеле и ряпа, но с типичните за азиатската кухня пикантни нотки от лют червен пипер, чесън, джинджифил и пресен лук. Както всички видове ферментирала храна, така и кимчи е изключително здравословно средство за набавяне на основни витамини от групата А и С, като целулозата в зелето помага за храносмилането.

Китай

Една от най-популярните ферментирали напитки в света, води произхода си от Китай, а именно ферментиралият чай камбуча. Историята на камбуча започва от североизточен Китай като в древността напитката намирала приложение в китайската медицина като средство за лечение на различни заболявания. Заради множеството ѝ полезни свойства, била наречена „еликсир на безсмъртието“ или „еликсир на младостта“. Препоръчвана е от лекари като естествен имуностимулант, който има лек детоксикиращ и облагодетелстващ храносмилането ефект.

Популярността на ферментиралите храни и напитки се дължи на дългосрочната им годност, безопасност, функционалност и полезни хранителни свойства. Процесът на ферментация увеличава достъпността на организма към необходимите биоактивни молекули, витамини и съставки. Много ферментирали храни съдържат и живи микроорганизми, които подобряват здравето на стомашно-чревния тракт и осигуряват редица ползи за здравето, „включително понижаване на риска от диабет тип две и сърдечносъдови заболявания“ – посочват от Frontiers in Microbiology.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Симеон Танчев

Да виждаш отвъд маските: разговор със Симеон Танчев за „Менажерията“

0
0
Страхил Ангелов говори пред централата на ГЕРБ, останала на 12-ти юни празна заради протеста. Снимки: Свободна Европа

Пореден протест срещу еврото в София: ГЕРБ го посрещна с празна централа

0
0
Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, основател на ВМРО-ДПМНЕ (вдясно) заяви лично подкрепата си за Любчо Георгиевски от Битоля на 21 май 2025 г., по време на последното съдебно заседание по делото, обвиняващо основателя на културния клуб "Иван Михайлов" в расизъм. Снимки: Личен архив на Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски получи в РСМ условна присъда заради пробългарските си възгледи

0
0
На бизнесфорума в Казахстан българският президент говори за възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на енергетиката и транспортните връзки. Снимки: Прес служба на президентската институция

Румен Радев задълбочава сътрудничеството на България с Централна Азия

0
0
Национален ученически кинофестивал "Ученически обектив" 2025 (https://www.mon.bg/)

„Ученически обектив“: 51 училища в България създадоха национален кинофестивал

0
0
МОСВ (https://www.moew.government.bg/)

Постигнато е съгласие за реализацията на автомагистрала „Струма“ извън Кресненското дефиле

0
0
Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

0
0

Свързани Публикации

dsc0525151

Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето

0
0
image 2025 05 27 170340305

Кофеинът може да взема енергия назаем от вас – ето защо

0
0
flowers lemons arrangement

Бял бъз – лечебни свойства

0
0
Морал и дълголетие

Морал и дълголетие

0
0
Преминаване в калориен дефицит диета за отслабване

Калорийният дефицит – сигурен начин да влезем във форма

0
0
Симеон Танчев

Да виждаш отвъд маските: разговор със Симеон Танчев за „Менажерията“

0
0
Свети Лука Кримски защитава православието насред тежкия атеизъм по времето на комунизма в Русия. Снимка: Съюз на православните журналисти в България

Църквата чества паметта на Свети Лука Кримски – лекар и изповедник

0
0
Българският президент Румен Радев в разговор с журналиста от CNN Ричард Куест. Снимка: Прес служба на президентската институция

Румен Радев в интервю за CNN: От санкциите срещу Русия най-много печели Китай

0
0
България представи космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония (снимка: https://www.mzh.government.bg/bg/)

Български космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония

0
0
Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов на съвместен брифинг с министъра на правосъдието Георги Георгиев, Варна, 10 юни 2025 г. (https://mlsp.government.bg/)

Министър Гуцанов: Няма да спрем, докато и последният незаконен обект за настаняване на възрастни не бъде намерен

0
0
Следваща публикация
сблъсък между брегови патрулни кораби на Китай и Филипините

Нови сблъсъци между Китай и Филипините в Южнокитайско море

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria