• За нас
  • Пишете ни!
събота, 19 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

отЕкип на The Epoch Times
31 октомври , 2024
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

Домашното кисело зеле е неизменна част от българската национална кухня, преминавайки през поколения като истинска традиция. Трудно е да си представим нашата трапеза през есенно-зимния сезон без присъствието на кисело зеле.

Родината на киселото зеле е древен Китай. Строителите на Великата китайска стена (около 220 г. пр.н.е.) са консумирали ферментирало зеле. Римляните пренасят зелето в Европа и постепенно се разпространява из целия континент.

Киселото зеле е спасявало мореплавателите от тежката болест – скорбут, защото е богато на витамин C. Затова през дългите плавания е трябвало кацата с киселото зеле на борда да бъде пълна. Капитан Джеймс Кук винаги имал кисело зеле на корабите си.

В настоящия материал представяме изпитана рецепта за кисело зеле в бидон. Следвайки тази българска рецепта, можете да се насладите на автентичен вкус и богати хранителни ползи.

Необходими продукти

Необходимите продукти за направата на киселото зеле за 50-литров бидон са:

  • 1 кг морска или каменна сол
  • 7-8 зелки (около 20-25 кг)
  • чиста вода

Варианти за повече вкус:

  • ¼ червена зелка
  • 2 глави червено цвекло
  • 3 супени лъжици синапено семе
  • 1 корен хрян
  • 2 дюли
  • 2 зелени ябълки
  • 1 кочан сушена царевица

Как се прави кисело зеле в бидон – начин на приготвяне: 

Зелките трябва да се подберат внимателно – да бъдат здрави, без изгнили места по тях. Те трябва да са с еднаква големина, свежи и с хрупкави листа.

Отстранете увехналите външни листа. Зеле, което е с по-дебели листа е по-подходящо за готвене, отколкото за туршии.

prigotvene na zelkite
Зеле с разрез на кръст в основата

Измитите зелки се режат отдолу в основата, за да се изравнят и след това се прави разрез на кръст. Целта е солената саламура да проникне навътре в зелето за по-добра и равномерна ферментация. 

Освен правенето на кръст в долната част, друг популярен метод за приготвянето на зелките е да се изреже отвор в основата. Твърдата част на зелката (кочана) се изрязва под ъгъл на дълбочина 5-6 см, като в конусовидния отвор се поставя солта. 

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Правилото е 40 гр. сол за литър вода за получаването на 4% разтвор.

sol na litar voda za kiselo zele

За по-лесно приготвяне на саламурата солта може да се разтвори в тенджера с гореща вода, около 2-3 литра. 

За направата на кисело зеле най-подходяща е едрата морска или каменна сол. 

Морската сол е без химически добавки, съдържа естествени минерали и подпомага естествената ферментация.

Йодираната трапезна или готварска сол съдържа химически и антислепващи добавки. Йодът може да попречи на ферментацията и променя естествения вкус.

Варианти за повече вкус и аромат

За приятен червения цвят се използва червено цвекло (2 глави), които се обелват и се слагат цели. Ако нямате червено цвекло, може да сложите ¼ червена зелка. Така зелевата чорба (зелев сок) придобива онзи красив червен цвят. 

За по-добрата ферментация може да се сложи дюля. Две дюли се нарязват на половинки и се добавят в бидона. Може да замените дюлите с две зелени ябълки, които почистени и измити, се поставят цели в бидона. 

Идва ред на естествените консерванти, които ще придадат допълнителен вкус и аромат за зелето:  

  • Хрян – ½ от един корен за 50-литров бидон. Хрянът ще направи зелето още по-ароматно.
  • Синапено семе – 3 супени лъжици. Синапеното семе е доказан консервант, който ще придаде пикантна нотка на киселото зеле.
  • Сушен кочан царевица – 1 брой. Този естествен консервант помага за стягане на зелето и го предпазва от вкисване.

След като се поставят всички продукти в бидона, те се заливат със задължително студената саламура, като се долива вода, колкото е нужно.

Претакане на зелето

Първите 2-3 дена зелето не е нужно да се претака. Така по-лесно ще започне ферментацията. Ако солеността на саламурата е много висока, процесът започва по-бавно, тъй като така бактериите правят трудно млечнокиселата ферментация. 

Целта е да започне млечнокиселата ферментация, докато оцетнокиселата е вече развалянето на продуктите или вкисването. За това е препоръчително да се слага правилното количество сол. 

Ако зелето ви се струва прекалено солено, може да го изплакнете преди консумация.

След третия ден, в продължение на две седмици, всеки ден киселото зеле се претака или продухва с маркуч. 

След втората седмица претакането се прави на 3-4 дена. 

Ако температурата в помещението, в което се съхранява зелето, е 8-10 градуса, то ще е готово след около 30-40 дни. За този период зелето би трябвало да стане, стига да не е твърде студено в помещението. 

Зелето винаги трябва да е покрито със саламурата иначе ще се развали.

Домашното кисело зеле не само е изключително вкусно, но и предлага многобройни здравословни ползи. Зад всяка хрупкава хапка кисело зеле се крие не само богата на вкус традиция, но и невероятен дар за здравето ни. Киселото зеле е средище на полезни пробиотични бактерии, дарени ни от природата, за да подхранват чревната ни микрофлора и да укрепват цялостната имунна система. Богато на витамин C то има доказани антиоксидантни свойства.

Иван Звездев: Как се прави кисело зеле с морска сол

ВИЖТЕ СЪЩО
id5611904 cabbage benefits featured 1080x720 1
Ползи от зелето – суперхрана с противоракови свойства
img 4260
Хрупкава царска туршия без консерванти
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
Ползата от ферментиралите храни
ККП се уличава сама, като атакува оцелял от принудително отнемане на органи: Наблюдатели на човешките права
Китайският режим неволно призна, че е замесен в насилствено отнемане на органи
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Протестът в София на 16 юли срещу Пеевски, Борисов и Сарафов, както и в защита на кмета Благомир Коцев (снимка: Епок Таймс България)

София, Варна и Русе се вдигнаха на протест срещу Пеевски, Борисов и Сарафов и в защита на кмета Благомир Коцев

0
0
Лятна естрада-сцена в Борисова градина в София

Kонцертният цикъл „Остров на музиката“ в Борисова градина в столицата започна

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
heti

Хети и българи – обяснение на „невъзможната“ връзка

0
0

Свързани Публикации

Ножаро-ковашки събор „Огън и искри“,Стара Загора, 5-6 юли, 2025 г. (снимка: Георги Христозов)

Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ в Стара Загора възроди духа на българската традиция

0
0
Световна титла – българските волейболистки на върха

Световна титла – българските волейболистки на върха

0
0
top view plate vegetables as garlic cut scallion with onion egg spices moaoaroon background

Най-полезните билки и подправки в градината

0
0
Шест стратегии за инвестиране и изграждане на богатство

Шест стратегии за инвестиране и изграждане на богатство

0
0
Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

0
0
Бившият президент Барак Обама говори на Националната конвенция на Демократическата партия през 2024 г. в Чикаго на 20 август 2024 г. Джон Фредерикс/The Epoch Times

Барак Обама иска демократите да се „стегнат“

0
0
Новото румънско правителство отстоя плана си за покачване на данъците и устоя на вота на недоверие

Новото румънско правителство защити плана си за повишаване на данъците и оцеля след вота на недоверие

0
0
I notice that both the original text and the Bulgarian translation you've provided only contain "top-article-image", which appears to be an image placeholder or HTML element rather than actual text content. Could you please provide the actual text content that needs to be reviewed and edited? I'd be happy to help improve the Bulgarian translation once I have the full text to work with.

Десет години след историческото „Ще се справим“ на Меркел – поглед назад към решението, което промени всичко

0
0
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Ето как да спасим лева

0
0
Президентът Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом на 5 юни 2025 г. Анна Мънимейкър/Getty Images

Доналд Тръмп обяви 30-процентни мита за Европейския съюз и Мексико

0
0
Следваща публикация
Мюзикълът „Звукът на музиката“ в Софийска опера и балет

Очаквайте хитовия мюзикъл „Звукът на музиката“ в Софийската опера и балет през ноември

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria