• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 30 март, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Хрупкава царска туршия без консерванти

отВалентина Николова
5 ноември , 2022
Хрупкава царска туршия без консерванти

Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

С наближаването на зимата идва време и за направата на вкусната царска туршия, която събира на трапезата малки и големи. Нейното приготовление включва богат асортимент от зеленчуци, което я прави царствена по отношение на здравето.

Ползите от консумирането на царската туршия

Редица изследвания доказват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини от тези на суровите. Най-вече домашно приготвените. Царската туршия дава много енергия и ситост, по време на студените зимни дни, което се дължи на млечната киселина, която се образува по време на ферментацията. Също така, тя подобрява храносмилането, засилвайки метаболизма. Дори може да се използва като средство за отслабване. Помага за намаляването на захари в организма, а от там може да се повиши и концентрацията. За да бъде готова туршията за коледната трапеза, тя трябва да се направи до началото на ноември. Ето как можете да приготвите вкусна и полезна царска туршия, без консерванти и аспирин, а къде да намерите по-евтини продукти, може да прочетете тук.

Царска туршия по рецептата на българския майстор-готвач Иван Звездев

Нужните продукти за 6 кг царска туршия са :

  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • 1 кг камби
  • ½ кг зелени домати
  • ½ кг корнишони
  • 1 кг зеле
  • 10 стръка целина
  • 2 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 500 мл оцет
  • 500 гр захар
  • 200 гр сол

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват добре, нарязват се на едро и слагат в голям съд. Солта и захарта се смесват добре. С тях се поръсват зеленчуците и хубаво се разбъркват. Оставят се да престоят една нощ на студено. На следващия ден се отцеждат от получения зеленчуков сок. Той се слага в тенджера, долива се оцет и се кипва. Сместа се вари за минута, оставя се да изстине напълно. Зеленчуците се подреждат в буркани и се заливат със студената саламура. Ако студената саламура не достигне за да покрие зеленчуците, те могат да се полеят с олио или да се направи допълнителна саламура от 1 л вода+ 2 с.л. сол + 3 с.л. захар + 100-150 мл оцет. Продуктите се кипват и след изстиване, се заливат.

„Царската туршия е от онези видове туршии, при които трябва да посолим и поръсим със захар зеленчуците. Да ги оставим за една нощ. След това се получава един зеленчуков сок. Нещо съвсем нормално от реакцията на солта и захарта. Когато се получи този сок на следващият ден, се загрява заедно с оцет и олио или без олио и когато тази саламура заври, се оставя да изстине и с нея се заливат зеленчуците“ – Иван Звездев.
Споделете тази статия

Последвайте ни във Фейсбук:

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

0
2
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

0
0
Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

0
0
DSC06240 768x510 1

Нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса

0
0
Плодовете и зеленчуците са храни богати на витамини. Те ще ви помогнат да намалите възпалението в организма и да повишите своя имунитет (Shutterstock)

Тревожите се заради коронавируса? Намалете възпаленията в организма

0
0
Следваща публикация
Плакат на документалния филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто"

„Моралът е доброто“ - филм за живота на Кристиан Таков

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.