• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 30 март, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

отВалентина Николова
28 август , 2022
Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Пълно мазе, сита зима!

Зимнината е неизменна част от българската култура и именно сега е сезонът за приготвянето ѝ. Една от типичните за нея храни е именно домашната лютеница – любима на малки и големи. Намазана на филия, сложена като разядка или в бобена салата, едромляна или на пюре, лютеницата си отрежда място на трапезата в есенно-зимния период още от 30-те години на ХХ век.

Любопитен факт е, че оригиналната рецепта за традиционна лютеница е включвала предимно чушки и домати, като патладжанът се присъединява като съставка по-късно.

(Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Точно сега свежи продукти на достъпни цени можем да намерим на борсите. Предимството е, че цените там са целогодишно по-ниски от тези в обикновените магазини. Информация за актуални цени може да потърсите в интернет. Ако пък не се намирате в близост до борса, винаги можете да сформирате дружина, да споделите пътните разходи и да се сдобиете със свежи зеленчуци – ще си заслужава!

Освен че е много вкусна, червена разядка е изпълнена с антиоксиданти като витамин C, витамин А, витамин Е, бетакаротин и още други. Полезна е за очите и засилва имунитета.

лютеница
(снимка: Валентина Николова/ „Епок Таймс“)

В процеса по приготвянето на лютеницата могат да се включат и по-малките членове на семейството, като това ще спомогне за съхраняване на рецептата за следващите поколения и ще сплоти семейството. Полезно е да имаме предвид, че можем да използваме нощната тарифа за тока, за да спестим средства. Подходящо място за съхранение на крайния продукт е хладно място, без пряка слънчева светлина.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

  • Червени чушки – 10кг (остават 5 кг. след изпичане)
  • Домати – 1 кг ( получава се 250 гр. пюре )
  • Олио – 300 – 400 мл.
  • Захар – 200 – 240 гр.
  • Сол – 10 – 15 гр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНАТА ЛЮТЕНИЦА:

Чушките се измиват и изпичат. Слагат се в тенджера, поръсват се с малко сол и се похлупват, за да се задушат (така процесът на белене се улеснява). Обелват се и се почистват от семето. Накълцват се на ситно с нож или по желание се мелят. Доматите се почистват и могат да се смелят или настържат на ренде. Слагат се в тенджера и се варят докато се изпари водата и остане гъсто пюре.

В голям съд се загрява олио, където се слагат смлените или нарязани чушки на умерен огън за 3-4 минути. Към чушките добавяме доматите. Всичко се готви за около 15-20 минути на тих огън като се бърка, за да не загори, до сгъстяване на сместа. Добавяме захарта и солта и разбъркваме за още няколко минути. Ако се налага добавяме още захар или сол (според вкуса).

Бурканите за съхранение на лютеницата се измиват с гореща вода, а капачките се попарват за няколко минути. Бурканите се пълнят със сместа и се затварят добре. Слагат се в тенджера със студена вода до завиране. Така лютеницата се стерилизира за 30 минути. Бурканите се изваждат и обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат и се прибират на хладно. Количеството лютеница, което ще получите за тази рецепта, е между 2,8 кг – 3,2 кг.

(Видео-рецепта за вкусната лютеница без патладжан, предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев )
Споделете тази статия

Последвайте ни във Фейсбук:

Comments 2

  1. Мариана says:
    Преди 7 месеца

    Не се ли добавя черен пипер?

    Отговор
  2. evgeni.k says:
    Преди 7 месеца

    Здравей, Мариана, има най-различни рецепти за лютеница. В някой от тях се слага черен пипер, чесън или люта чушка. Това е рецепта за традиционна лютеница с възможно най-малко поправки.

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

0
0
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

0
0
Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

0
0
DSC06240 768x510 1

Нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса

0
0
Плодовете и зеленчуците са храни богати на витамини. Те ще ви помогнат да намалите възпалението в организма и да повишите своя имунитет (Shutterstock)

Тревожите се заради коронавируса? Намалете възпаленията в организма

0
0
Следваща публикация
Запорожската атомна електроцентрала край контролирания от Русия град Енергодар в Запорожка област, Украйна, на 22 август 2022 г. (снимка; Александър Ермоченко/ "Ройтерс")

Русия - Украйна (август): Продължават взаимните обвинения за обстрела на Запорожката АЕЦ

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.