Почти всеки от нас помни аромата на вкусните курабийки на баба и нейната усмивка, когато ги поднася на масата, по случай светлия християнски празник Великден.
Има много и различни методи за тяхното приготвяне, но ние ще ви предложим една уникална стара рецепта за курабийки, с която посрещали Великден преди 70 години. Тя е предоставена с любезното съдействие на известния български майстор – готвач Иван Звездев.
Време за направата на вкусните бабини курабийки е един час. От продуктите се получават около 24 броя.
Необходимите продукти:
1 кг брашно
100 гр стафиди или орехи за декорация
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 кисело мляко 200 – 250 г
3 яйца
250 г захар
1ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия на прах
1 щопка сол
100 г свинска мас (може и заместител)
олио за намазване
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа счупваме яйца и добавяме кисело мляко, като разбиваме непрекъснато с готварска тел. Поръсваме със захар и продължаваме да разбиваме.
Наливаме разтопена свинска мас и разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Добавяме настъргана лимонова кора, содата бикарбонат, ванилията и 1 щипка сол. На части прибавяме предварително пресято брашно.
Замесваме меко тесто, от което с намаслени ръце късаме парчета и оформяме на топчета. Поставяме ги в обилно намаслена тава на разстояние едно от друго, като леко ги притискаме. По повърхността на всяка курабийка слагаме по 4 – 5 стафиди, а отгоре поръсваме със захар.
Поставяме тавата в предварително затоплена фурна и печем на 150 градуса, докато курабийките добият златист загар. Те могат да се съхраняват дълго време на сухо място.
Майстор Звездев съветва да не месим тесто ако сме в лошо настроение, гневни или недоволни. За да бъде вкусно, специалното празнично изделие се нуждае от положителна енергия и любов!
Добър апетит и светли, и вкусни великденски празници от екипа на Епок Таймс България!