• За нас
  • Пишете ни!
понеделник, 5 юни, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

отВалентина Николова
10 април , 2023
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Почти всеки от нас помни аромата на вкусните курабийки на баба и нейната усмивка, когато ги поднася на масата, по случай светлия християнски празник Великден.

Има много и различни методи за тяхното приготвяне, но ние ще ви предложим една уникална стара рецепта за курабийки, с която посрещали Великден преди 70 години. Тя е предоставена с любезното съдействие на известния български майстор – готвач Иван Звездев.

Време за направата на вкусните бабини курабийки е един час. От продуктите се получават около 24 броя.

Необходимите продукти:

1 кг брашно

100 гр стафиди или орехи за декорация

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1 кисело мляко 200 – 250 г

3 яйца

250 г захар

1ч.л. сода бикарбонат

1 ванилия на прах

1 щопка сол

100 г свинска мас (може и заместител)

олио за намазване

захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа счупваме яйца и добавяме кисело мляко, като разбиваме непрекъснато с готварска тел. Поръсваме със захар и продължаваме да разбиваме.

Наливаме разтопена свинска мас и разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Добавяме настъргана лимонова кора, содата бикарбонат, ванилията и 1 щипка сол. На части прибавяме предварително пресято брашно.

Замесваме меко тесто, от което с намаслени ръце късаме парчета и оформяме на топчета. Поставяме ги в обилно намаслена тава на разстояние едно от друго, като леко ги притискаме. По повърхността на всяка курабийка слагаме по 4 – 5 стафиди, а отгоре поръсваме със захар.

Поставяме тавата в предварително затоплена фурна и печем на 150 градуса, докато курабийките добият златист загар. Те могат да се съхраняват дълго време на сухо място.

Майстор Звездев съветва да не месим тесто ако сме в лошо настроение, гневни или недоволни. За да бъде вкусно, специалното празнично изделие се нуждае от положителна енергия и любов!

Добър апетит и светли, и вкусни великденски празници от екипа на Епок Таймс България!

Споделете тази статия

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Снимка (pinterest)

Домашен сироп от Роза Дамасцена

0
0
Георги Господинов с романа Time Shelter - победителят в литературната класация Booker за 2023 г. (снимка: thebookerprizes.com)

Музиката във “Времеубежище” – плейлист от Георги Господинов

0
0
“Събуждането на Психе от целувката на Любовта” - скулптура на Антонио Канова (1787-1793 г.) (снимка: greekreporter.com)

Ерос и Психея: най-красивата любовна легенда в гръцката митология

0
0
Lotus Fairy Tale i 1a 1 700x420 1

Приказка за лотоса – вдъхновение за малки и големи

0
0
Снимка: (Africa Studio/Adobe Stock)

Тревожната тенденция “със съгласието на детето”

0
0
Леонид Брежнев и Тодор Живков в София (публичен домейн)

„16-та република. Предателството на БКП“ разкрива опитите за сливане на България със СССР

0
0

Последвайте ни във Фейсбук

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Снимка (pinterest)

Домашен сироп от Роза Дамасцена

0
0
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

0
0
Детайл от "Преображението", 1520 г., от Рафаело, в Пинакотека Ватикана (снимка: Калина Иванова, Епок Таймс България)

Възкресението Христово – надежда и обещание за спасение

0
0
копривена чорба на баба

Вкусна копривена супа

0
0
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

0
0
Снимка (Shutterstock)

Традиция и обичаи на Цветница

0
0
Лазалки

Празнуване на Лазаровден

0
0
(С любезното съдействие на Ребека Барет)

Бивша феминистка: “Феминизмът се превръща в култ”

0
0
l7ys9o3vpgi5rjfcydbh 74518

Да приложим благодарността на практика

0
0
Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Подаръкът за Коледа може да е семпъл, без да е лишен от магията на сезона (FamVeld/Shutterstock)

Как да опростим списъка с коледни подаръци за деца

0
0
Въведение Богородично

Въведение Богородично: Да си спомним за духовните отговорности към семейството и децата

0
0
Следваща публикация
Самолети на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) провеждат съвместни учения за бойна подготовка около Тайван на 7 август 2022 г. (Li Bingyu/Xinhua via AP)

Ескалация на напрежението между Тайван и Китай

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Goodreads-g Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • “Шен Юн”
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria