Свинско с кисело зеле – тази традиционна българска рецепта съчетава сочното свинско месо с характерния кисел вкус на зелето, създавайки перфектен баланс на аромати и текстури.
Необходими продукти:
- 750 г свинско месо (по възможност от врат или бут)
- 100 г олио (половин чаена чаша)
- 1,5 кг кисело зеле
- 100 г кромид лук (1-2 глави)
- 1 чаена лъжичка червен пипер (5 г)
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
Подготовка на месото: Измийте свинското месо и го нарежете на големи парчета. Загрейте олиото в голяма тенджера. Когато е горещо, добавете месото и го запържете от всички страни, докато придобие златист цвят. След това го извадете от тенджерата и оставете настрани.
Приготвяне на лука: В същото олио добавете ситно нарязания кромид лук. Задушете го за няколко минути, докато стане прозрачен и мек. След това добавете червения пипер и го запържете за половин минута, за да се разгърне ароматът му.
Върнете месото обратно в тенджерата с лука и червения пипер. Залейте с гореща вода, така че да покрие месото. Покрийте с капак и оставете да ври на умерен огън за около 30 минути.
През това време почистете киселото зеле от твърдите части и го нарежете на тънки ивички.
Свинско с кисело зеле на фурна
Добавете киселото зеле в тенджерата и варете още 30-40 минути, докато месото започне да омеква. След това прехвърлете ястието от тенджерата в голяма тава за печене.
Печете във фурната на 180°C за около 45-60 минути или докато месото е напълно готово и голямя част от водата се е изпарила.
Запечено във фурна ястието е много вкусно и ароматно.
Свинско с кисело зеле в тенджера
Добавете нарязаното зеле към тенджерата със свинското и варете под капак на умерен огън около 1 час или докато месото е напълно сготвено и крехко.
Поднасяне: Сервирайте киселото зеле със свинско горещо, поръсено със счукан черен пипер за допълнителен аромат и вкус.