• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 31 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

отЕкип на The Epoch Times
24 февруари , 2025
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

Оригинален родопски пататник

Пататникът е традиционно ястие от Родопите и се счита за едно от най-емблематичните ястия на този регион. Името „пататник“ идва от думата „патат“, която в родопския диалект означава картоф. 

Въпреки че основната рецепта е сравнително проста, има много различни варианти на пататника. Някои са с точени кори, други използват различни видове сирене или подправки. В някои села приготвят пататник само от картофи, без сирене. Много родопски семейства имат свои собствени рецепти за пататник, които се предават от поколение на поколение.

Как се прави пататник?

Тази рецепта за вкусен чепеларски пататник не изисква кори и се приготвя бързо и лесно в тиган.

Необходими продукти

  • картофи – 1 кг (по възможност родопски)
  • яйца – 2 бр.
  • сирене – 200 г (може да използвате и повече, ако обичате)
  • лук – 1 средно голяма глава
  • олио – 4 с.л. + допълнително за намазване
  • масло – 20 г 
  • джоджен – 2 ч.л. (може да се замени с чубрица)
  • черен пипер – 1/2 ч.л. (на вкус)
  • сол – 2 ч.л. или на вкус

Приготвяне

Стъпка 1: Подготовка на картофите

Започнете с обелването на картофите. След като ги почистите добре, измийте ги под течаща вода, за да отстраните излишното нишесте от повърхността. Настържете ги на едро ренде в дълбока купа. Важно е да работите бързо, защото картофите потъмняват при контакт с въздуха. 

След като ги настържете, поръсете ги с половината от солта (около 1 ч.л.) и разбъркайте. Оставете ги за 10 минути – ще забележите, че започват да пускат вода. Тази течност е важно да се отстрани, за да не стане пататникът прекалено воднист. Изстискайте картофите с ръце или ги прецедете през гевгир, като внимателно притискате, за да махнете излишния сок.

Стъпка 2: Подготовка на останалите съставки

Докато картофите се отцеждат, обелете лука и го настържете на едро ренде или го нарежете на много ситно. Добавете го към изцедените картофи. Натрошете сиренето на ситни трохи с ръце или с вилица и го прибавете към сместа. 

Чукнете двете яйца в купата, добавете джоджена, черния пипер и останалата сол. Разбъркайте всичко добре с ръце или с лъжица, докато се получи еднородна смес. Ако обичате по-интензивен вкус, може да увеличите количеството джоджен или да добавите щипка чубрица, но традиционно джодженът е звездата тук.

Стъпка 3: Загряване на тигана

Поставете голям тиган (около 26-28 см в диаметър и по възможност с незалепващо дъно) на среден огън. Добавете половината на олиото (2 с.л.) и половината от кравето масло (около 10 г). Оставете маслото да се разтопи и да покрие равномерно дъното. Не се препоръчва да се използва чисто масло без олио, защото то лесно загаря. Важно е тиганът да не е прекалено горещ, за да не загори пататникът отдолу, преди да се сготви отвътре.

Стъпка 4: Оформяне и пържене

Изсипете картофената смес в тигана и я разпределете равномерно с лъжица или шпатула, така че да се получи плосък слой с дебелина около 2 см. Не го правете прекалено дебел, за да се сготви добре в средата. Захлупете тигана с капак и оставете пататника на умерен до слаб огън за около 10-15 минути. Проверявайте периодично – когато забележите, че по краищата започне леко да се запича и да покафенява, е време за обръщане.

Стъпка 5: Обръщане на пататника

Това е най-трудната (и забавна) част, но с малко търпение ще се справите. Поставете голяма чиния или капак върху тигана, хванете здраво и обърнете тигана, така че пататникът да падне върху чинията с изпечената страна нагоре. Добавете останалото олио и масло в тигана, изчакайте да се стопи и внимателно плъзнете пататника обратно, като неизпечената страна сега е отдолу. Пържете още 10-15 минути под капак, докато и другата страна стане златиста.

Стъпка 6: Сервиране

След като пататникът е готов, извадете го върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина (ако желаете), и го нарежете на триъгълни парчета подобно на пица. Поднесете го топъл, най-добре с купичка кисело мляко или свежа салата от домати и краставици. Вкусът е земен, ароматен и невероятно засищащ – истинска родопска магия!

Полезни съвети

Сирене: Ако предпочитате по-традиционен вкус, може да пропуснете сиренето – в някои стари рецепти то не присъства. Обаче имайте предвид, че със сирене патанакът ще е много по-вкусен.

Печене във фурна: Ако нямате достатъчно голям тиган, може да изпечете пататника във фурна. Разстелете сместа в намазнена тава и печете на 180°C за около 40-50 минути, докато стане златист отгоре.

Подправки: Джодженът е задължителен, но може да експериментирате с малко кимион или магданоз за разнообразие.

Пригответе си този лесен пататник и се потопете в магията на родопската кухня – гарантираме ви, че ще стане любимо ястие във вашия дом! Добър апетит!

Иван Звездев: Чепеларски пататник – най вкусният пататник на тиган

ВИЖТЕ СЪЩО
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
пълнени чушки с боб рецепта
Пълнени чушки с боб на фурна
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Земетресение с магнитуд 8,8 край бреговете на Русия предизвика цунами към Аляска, Хавай и Япония

Земетресение с магнитуд 8,8 край Русия предизвика цунами към Аляска, Хавай и Япония

0
0
Американец с китайски произход призна вина за кражба на американска ракетно-детекторна технология в полза на Китай

Американец от китайски произход е откраднал американска военна технология

0
0
lilly parker

Ценности, които свързват поколенията: всеотдайност и упорит труд

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Пипи Дългото чорапче

Празнуваме „80 години Пипи Дългото чорапче“ с изложба в Градската градина в столицата

0
0
Парите, предвидени за самоучастие при изпълнение на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради по Етап II на Плана за възстановяване и устойчивост, ще останат в домакинствата.

Санирането на сградите остава напълно безплатно за гражданите

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0

Свързани Публикации

Психологията на истинската устойчивост

Психология на истинската устойчивост

0
0
Усик триумфира над Дюбоа в боксовата гала-вечер на „Отмъщението“

Олександър Усик победи Даниел Дюбоа в боксовата гала-вечер и стана абсолютен шампион

0
0
Ножаро-ковашки събор „Огън и искри“,Стара Загора, 5-6 юли, 2025 г. (снимка: Георги Христозов)

Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ в Стара Загора възроди духа на българската традиция

0
0
Световна титла – българските волейболистки на върха

Световна титла – българските волейболистки на върха

0
0
top view plate vegetables as garlic cut scallion with onion egg spices moaoaroon background

Най-полезните билки и подправки в градината

0
0
28 юли 2025

Засилен трафик от обаждания на телефон 112 във връзка с усложнената пожарна обстановка
112_Collage
Необходимо е гражданите да останат на линия до получаване на отговор от оператор от 112

Засиленият трафик към телефон 112 заради усложнената пожарна обстановка налага търпение от страна на гражданите

0
0
Проф. Румен Гечев

Проф. Румен Гечев: Европейският съюз губи контрол

0
0
10 житейски урока, които повечето хора научават твърде късно

10 житейски урока, които повечето хора осъзнават твърде късно

0
0
Рекордни валежи предизвикаха аварийни сигнали в Пекин и околните райони

Рекордни валежи предизвикаха тревога за бедствия в Пекин и областите наоколо

0
0
САЩ сключиха търговско споразумение с Европейския съюз

Европейският съюз сключи търговско споразумение със САЩ

0
0
Следваща публикация
Алберт Попов, Банско, 22 февруари 2025 г. (https://www.facebook.com/albertpopovskibg/)

Алберт Попов тренира усилено в Банско

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria