Да се хванем за зеленото – този израз идва от старите български земеделци, които са знаели, че в началото на пролетта, когато картофите, пшеницата, фасула и всичко в хамбара свършва, природата дава живот на нов вид полезни храни. Тогава хората се захващали да берат първото, което изниква в началото на сезона – спанак, див чесън и коприва. Те спасявали от глад семействата, особено в южните планински райони, където копривата е в изобилие.
Ние ще ви запознаем с една много вкусна рецепта за копривена чорба, приготвена от българския традиционен кулинар Иван Звездев.
Необходими продукти:
- 200 гр. прясна коприва / 6-7 шепи /
- 1-2 моркова
- 4 стръка пресен лук
- 1 кафена чаша ориз – 50 гр.
- 6 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушен девесил или джоджен
За застройката:
- 4 с.л. кисело мляко
- 1 яйце
Тази вкусна копривена супа на баба се приготвя за около 40 минути.
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и ако е с много едри листа я нарязваме на по-дребно. Лукът и морковите също се режат на дребно. В тенджера се налива олио, загрява се на умерена температура и добавяме зеленчуците, за да се запържат за минута. След това добавяме скълцаните домати и ги задушаваме за още една минута.
Слагаме копривата и заливаме с 1,5 литра гореща вода. Посоляваме и оставяме под капак да се вари за още 20 минути на бавен огън. Измиваме ориза и го поставяме в чорбата. Оставя се да се вари за 10-15 минути. Накрая подправяме със девесил или джоджен. Вари се още 1-2 минути, след което чорбата се маха от котлона.
Приготвя се застройка:
В купа се разбиват млякото и яйцето. На тънка струя се наливат 6 черпака от горещия бульон, като непрекъснато бъркаме млякото с яйцето. След като се смесят добре се сипва постепенно в тенджерата като се разбърква. Чорбата е готова за сервиране.