• За нас
  • Пишете ни!
понеделник, 5 юни, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Вкусна копривена супа

отВалентина Николова
13 април , 2023
копривена чорба на баба

Копривена супа на баба (Снимка; Иван Звездев)

Да се хванем за зеленото – този израз идва от старите български земеделци, които са знаели, че в началото на пролетта, когато картофите, пшеницата, фасула и всичко в хамбара свършва, природата дава живот на нов вид полезни храни. Тогава хората се захващали да берат първото, което изниква в началото на сезона – спанак, див чесън и коприва. Те спасявали от глад семействата, особено в южните планински райони, където копривата е в изобилие.

Ние ще ви запознаем с една много вкусна рецепта за копривена чорба, приготвена от българския традиционен кулинар Иван Звездев.

Необходими продукти:

  • 200 гр. прясна коприва / 6-7 шепи /
  • 1-2 моркова
  • 4 стръка пресен лук
  • 1 кафена чаша ориз – 50 гр.
  • 6 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сушен девесил или джоджен

За застройката:

  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1 яйце

Тази вкусна копривена супа на баба се приготвя за около 40 минути.

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и ако е с много едри листа я нарязваме на по-дребно. Лукът и морковите също се режат на дребно. В тенджера се налива олио, загрява се на умерена температура и добавяме зеленчуците, за да се запържат за минута. След това добавяме скълцаните домати и ги задушаваме за още една минута.

Слагаме копривата и заливаме с 1,5 литра гореща вода. Посоляваме и оставяме под капак да се вари за още 20 минути на бавен огън. Измиваме ориза и го поставяме в чорбата. Оставя се да се вари за 10-15 минути. Накрая подправяме със девесил или джоджен. Вари се още 1-2 минути, след което чорбата се маха от котлона.

Приготвя се застройка:

В купа се разбиват млякото и яйцето. На тънка струя се наливат 6 черпака от горещия бульон, като непрекъснато бъркаме млякото с яйцето. След като се смесят добре се сипва постепенно в тенджерата като се разбърква. Чорбата е готова за сервиране.

Здравословна супа от коприва по рецепта на Иван Звездев

Споделете тази статия

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Снимка (pinterest)

Домашен сироп от Роза Дамасцена

0
0
Георги Господинов с романа Time Shelter - победителят в литературната класация Booker за 2023 г. (снимка: thebookerprizes.com)

Музиката във “Времеубежище” – плейлист от Георги Господинов

0
0
“Събуждането на Психе от целувката на Любовта” - скулптура на Антонио Канова (1787-1793 г.) (снимка: greekreporter.com)

Ерос и Психея: най-красивата любовна легенда в гръцката митология

0
0
Lotus Fairy Tale i 1a 1 700x420 1

Приказка за лотоса – вдъхновение за малки и големи

0
0
Снимка: (Africa Studio/Adobe Stock)

Тревожната тенденция “със съгласието на детето”

0
0
Леонид Брежнев и Тодор Живков в София (публичен домейн)

„16-та република. Предателството на БКП“ разкрива опитите за сливане на България със СССР

0
0

Последвайте ни във Фейсбук

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Снимка (pinterest)

Домашен сироп от Роза Дамасцена

0
0
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

0
0
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

0
0
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

0
0
Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

0
2
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

0
0
Следваща публикация
Папа Франциск говори

Какво наследство ще остави папа Франциск след себе си

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Goodreads-g Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • “Шен Юн”
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria