• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 29 март, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Рецепта за домашен сироп от дренки

отМилена Атанасова
12 юли , 2022
Рецепта за домашен сироп от дренки

Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Днес ще се принесем отново в мазето на баба с една класическа рецепта за домашно приготвен сироп от дренки с вкус на лято.

Можем да си наберем добре узрели дренки от овощно дръвче или дрян в гората. Оставяме плодчетата в открит съд за да омекнат (3-4 дни) до придобиване на кисело-сладък вкус.

Измиваме и варим в тенджера на силен огън за около 5 минути. За постигане на резултат – сироп с парченца плодове – прецеждаме през гевгир като намачкваме плодовете. За бистър сироп – поставя се тензух в гевгира и прецеждаме без намачкване.

viber изображение 2021 09 16 20 53 47 703
Снимка (Личен архив на автора)

Към прецедената течност добавяме захар (1/2 кг на 1 л), която е естествен традиционен консервант. Течността завира до стопяване на захарта. Добавяме 1 пакетче лимонена киселина на 1 л сироп и варим още минута. Накрая по желание добавяме листенца мента за още по-прецизен вкус.

Насипваме готовия сироп в сухи чисти бутилки и затваряме веднага като обръщаме с капачките надолу за 12 часа.

Колкото повече плодове се използват за направата на сиропа, толкова по-наситен и ароматен сироп се получава. Колкото по-малко захар – толкова по-здравословен.

Разрежда се с вода или газирана вода на вкус.

Дренките се отличават с високо съдържание на витамин С и още от древни времена дрянът е използван при стомашни заболявания. Мощно средство за възстановяване на пациенти, преминали лечение с химиотерапия. За най-ефикасно усвояване на полезните им вещества, консумирайте добре узрели, омекнали или замразени плодчета.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Фейсбук:

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

0
2
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

0
0
Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

0
0
DSC06240 768x510 1

Нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса

0
0
Плодовете и зеленчуците са храни богати на витамини. Те ще ви помогнат да намалите възпалението в организма и да повишите своя имунитет (Shutterstock)

Тревожите се заради коронавируса? Намалете възпаленията в организма

0
0
Следваща публикация
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.