• За нас
  • Пишете ни!
петък, 15 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

отЕкип на The Epoch Times
30 юни , 2025
Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Daisy Daisy/Shutterstock

Учените откриха химикал от преработената храна, който преминава в мозъка и предизвиква високо кръвно налягане чрез активиране на нервната система

Обичайните фосфатни добавки, които запазват свежестта и вкуса на пакетираните храни, може да повишават кръвното ви налягане. Това установи скорошно проучване.

Изследването, проведено върху лабораторни плъхове в продължение на 12 седмици, разкри, че неорганичните фосфати могат да допринесат за хипертонията. Те стимулират освобождаването на химикал, наречен фибробластен растежен фактор 23 (FGF23).

Как консервантите в храните повишават кръвното налягане

Изследователите откриха, че диетите с високо съдържание на фосфати причиняват натрупване на специфичен протеин, наречен FGF23, в кръвта. След това той преминава в критичните области на мозъка, които контролират кръвното налягане, включително мозъчния ствол.

Откритията показват, че този ефект се получава, защото високите нива на фосфати карат тялото да освобождава FGF23. Той преминава в мозъка и стимулира определени рецептори, които повишават симпатиковата нервна активност, а това в крайна сметка води до хипертония.

Допълнителните експерименти показаха, че процесът включва активиране на протеин, наречен калциневрин, който влияе върху нервната активност и сърдечната функция.

Натурални срещу неорганични фосфати

Не всички фосфати са еднакви, показва изследването. Резултатите се отнасят главно за неорганичните фосфати, посочва д-р Уанпен Вонгпатанасин, един от авторите на изследването и експерт по хипертония в Югозападния медицински център на Тексаския университет.

Макар зеленчуците да съдържат естествено големи количества фосфати, те са в органична форма, която тялото усвоява слабо – само 40% до 60% се абсорбира в червата.

За разлика от тях, неорганичните фосфати, добавени при преработката на храната, се усвояват над 90%. Това ги прави много по-склонни да достигнат проблемни нива в кръвообращението.

Фосфатните добавки се използват често като консерванти и подобрители на вкуса в преработените храни и колите, отбеляза тя. Те се усвояват много лесно.

„Зеленчуците също съдържат големи количества фосфати, но са под формата на органични фосфати, които не се усвояват лесно в червата. Затова нямат същия профил от странични ефекти“, каза Вонгпатанасин.

Излишните фосфати са свързани с други здравословни проблеми

Проблемът с фосфатите не се ограничава само до сърдечносъдовите заболявания, според дипломирания диетолог Холи Хюлейн, която не участва в изследването.

„Това е една от причините да не се препоръчва прекомерната консумация на силно преработени храни – хлебни изделия, преработени млечни продукти и силно преработени закуски“, каза Хюлейн.

Тя отбеляза, че макар фосфатите в силно преработените храни да помагат за запазването им и смесването на съставките, консумацията на твърде много фосфати може да причини слаба костна структура, увреждане на бъбреците и повишен риск от сърдечни проблеми. Това се дължи на нарушаването на баланса между калция и фосфора в тялото.

„Склонни сме да съхраняваме фосфатите заедно с калция в костите си. Тялото ни естествено се справя отлично с управлението на нивата на фосфатите чрез балансиране на хормоните и други минерали“, каза тя.

Високите нива на фосфати могат да накарат тялото да извлича калций от костите.

Въпреки това Хюлейн посочва, че фосфатите са основен минерал в тялото и са важни за много функции – създаване на ДНК, клетъчна структура, минерализация на костите и оползотворяване на енергията.

Кой трябва да се притеснява най-много

За общото здраво население фосфатите не са притеснителни при добре балансирана диета с животински и растителни източници на протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, казва Хюлейн.

По-скоро притесненията могат да възникнат при диета с повече силно преработени храни. Освен че обикновено съдържат повече добавки като фосфати, те съдържат и повече наситени мазнини и добавени захари, които се препоръчва да се ограничават.

„Затова“, посочва Хюлейн, „ако се съсредоточите върху получаването на повечето хранителни вещества от цели хранителни източници и само понякога консумирате готови или силно преработени храни, консумацията на фосфати не е притеснителна.“

Въпреки това някои групи хора със специални хранителни нужди, като тези с бъбречни проблеми или остеопороза, трябва да бъдат по-внимателни, добави тя. „Остеопорозата се причинява от това, че костите се разрушават по-бързо, отколкото могат да се възстановят. Поддържането на правилното съотношение между калция и фосфата може да помогне за предотвратяване влошаването на състоянието“, каза Хюлейн. „Що се отнася до бъбреците, те са един от начините да следим и управляваме нивата на фосфатите, като ги отделяме с урината.“

Вонгпатанасин предупреждава, че тъй като изследването е проведено при животни, все още не е потвърдено дали същите ефекти ще се появят и при хората.

Според Вонгпатанасин откритията също предполагат, че мозъчният път на FGF рецептора 4 може да бъде обещаваща цел за нови лечения на високото кръвно налягане, свързано с храненето.

ВИЖТЕ СЪЩО
id5672963 food additive featured image
Широкоразпространени добавки в храните се оказват по-вредни от очакваното
Диета с ниско съдържание на нишесте и захар показва обещаващи резултати за облекчаване на синдрома на раздразненото черво и подпомага отслабването
Диета с ниско съдържание на нишесте и захар облекчава синдрома на раздразненото черво и подпомага отслабването
dsc0525151
Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето
sladko sini slivi bademi
Сладко от сини сливи без захар
metodat na gljukoznata boginja mnenija 1
Методът на Глюкозната богиня – ревю и мнения
liliya rumenova vita rama
Топлинна обработка на храни – ползи и вреди
Пренебрегването на духовността струва скъпо на здравето
Пренебрегването на духовността струва скъпо на здравето
id5578220 gettyimages 76499178 1080x720 1
Китайските фалшиви стоки представляват глобален риск за здравето
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Заглавна страница на брошура „Културен туризъм“ на Министерство на туризма

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част I)

0
0
5 неща, които трябва да знаете преди срещата между Тръмп и Путин

5 неща, които трябва да знаем преди срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Бившата първа дама на Южна Корея беше арестувана след издаване на съдебна заповед

Бившата първа дама на Южна Корея бе арестувана

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0

Свързани Публикации

Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
composition healthy meal table

Арония – българската суперхрана

0
0
"Зелени библиотеки" 2025

Днес стартира „Зелени библиотеки“ 2025: Литературна магия сред природата на София

0
0
Психологията на истинската устойчивост

Психология на истинската устойчивост

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
Китайският ледоразбивач Суелонг, или "Снежен дракон" отплава от пристанището в Шанхай на 8-ми ноември 2017 г. Снимка: AFP чрез Getty Images

Китайски кораби засилват движението си в близост до американска Арктика

0
0
Заглавна страница на брошура „Културен туризъм“ на Министерство на туризма

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част I)

0
0
Военнослужещи от Сухопътните войски и ВВС участват в гасенето на пожари в Пирин и Община Сунгурларе (снимка: МО)

Над 1000 пожара за седмица: държавата мобилизира ресурси, обществото – внимание

0
0
XIII Националeн събор на народното творчество Копривщица (снимка: БТА)

7000 участника изявиха таланта си на юбилейния XIII Националeн събор на народното творчество Копривщица

0
0
Следваща публикация
Иран се противопоставя на Международната агенция за атомна енергия

Иран се противопоставя на Международната агенция за атомна енергия

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria