• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 9 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Общи

Иван Звездев: Разчитайте на себе си и правете това, което обичате

отВалентина Николова
16 юни , 2022
Иван Звездев: Разчитайте на себе си и правете това, което обичате

Иван Звездев позира за корицата на новата си книга (снимка: личен архив)

Дни преди изложението „Уикенд Туризъм“ в Русе, коeто става домакин на туризма в България от 16 до 19 юни 2022 г., Иван Звездев – един от най-добрите български кулинари, ни разказва къде развива понастоящем своята дейност и с каква мъдрост ръководи творческия си път.

На фона на все по-популярните гурме и минималистични изпълнения на известните шефове, Иван Звездев ни разказва за семплия и традиционен стил, на който остава верен. Той споделя, че фокусът му е насочен върху селската-сбораджийска кухня и е горд от това. В предстоящото си кулинарно шоу в Русе ще приготви класическа рибена чорба и плевенска лютика. Тези ястия ще са част от богатата програма на изложението, което ще плени посетителите с атрактивни демонстрации и занаятчийски презентации.

Пристъпваме към интервюто ни с Иван Звездев с фундаменталната тема за оптимизма в житейското и кулинарно изкуство…

ЕТ: Г-н Звездев, когато се споменава Вашето име, усмивката на хората грейва по лицата им. Почитателите Ви в България са хиляди. Това е факт. Познаваме Ви от предавания като „Бон Апети“ и „Кухнята на Звездев“. В допълнение към Вашия професионализъм в кухнята, Вие сте и много позитивен човек. Каква е Вашата мотивация за това?

Иван Звездев: Благодаря за оценката и за вниманието! Аз виждам винаги – то е природа – виждам красивите неща в живота – хубавите и положителните. Както се казва, ако една чаша е наполовина празна, аз ще кажа, че е наполовина пълна. В природата ми е да виждам хубавото, да оценявам хубавото и да се радвам на това което имам, а не да страдам за това което нямам. Това всеки може да си го постигне. Прекрасните неща са много повече от непрекрасните. България е супер хубава страна, много красива с много гостоприемни хора, топли, радушни, но не винаги успяваш да се запознаеш с тях.

ЕТ: Кои са водещите принципи за Вас в изкуството на майстор-готвач?

Иван Звездев: Безспорно най-важно е да има вкус, но трябва и визия. Не съм привърженик на много сложните декорации, които определено разсейват клиента. Декорацията е с много съставки – това е хабене на продукти. Гладът е сериозен проблем в света и ми е необяснимо поведението на много готвачи, особено в България – така наречените CHEFS, които похабяват продукция, за да правят неща които не са кой знае колко важни, дори мисля маловажни. Разчитам на семплия стил. В днешно време, между другото, чиниите са много водещи. Виждам, че много готвачи мислят като мен в света и повече наблягат на чинията, точно с тази цел – да не хабят напразно и да не пилеят продуктите. Когато имаш красива чиния, буквално се обезсмисля декорацията. Така и постъпвам – влагам много в чинии, за да представя моите ястия.

Звездев.jpg2
(снимка: личен архив)

ЕТ: Вие можехте да изберете да приготвяте ястия с много сложни имена, но заложихте основно на българското и най-вече на корените в традиционната ни кухня. Ще ни разкажете ли какво научихте от ценните си срещи с хора от различни краища на България – какво са съхранили те като традиция, бит и култура в кулинарното изкуство?

Иван Звездев: Българската кухня е създадена от много мъдри хора. Неслучайно е много добра, интересна, но говоря за истинската, а не за ресторантската, която повечето хора познават и тази в столовете. Има два вида национална кухня. Едната, която е домашна регионална, тя е слабо позната. Във всяко населено място има няколко неща, които са уникални и на други места не ги знаят. А другата национална кухня е тази, която е масовата в ученическия стол, така наречените кръчми, механи, ресторанти. Това, което всъщност разбрах, е простотата на приготвяне. Във всеки продукт има скрити сили, които чрез кулинарна техника могат да бъдат извлечени. Може да звучи сложно, но да кажем една коприва – семпла  – е достатъчно само да се попари, да се подправи с орехови ядки, малко чесън, в старата кухня дори мас са слагали и така тя изпъква много сериозно. Хората са се научили, дори са били принуждавани да използват сезонните продукти. На пролет се готви с коприва, лятото – с пресни пиперки, домати, зимата – с ферментирали зеленчуци и посолено месо. А това е здравословно и полезно – всеки сезон си има своя чар. Ето това е българската кухня и магията. Зимата не можеш да ядеш домат, не става – той не е вкусен и не е добър.

Звездев.jpg2 .jpg3
(снимка: личен архив)

ЕТ: Докато достигнете Вашето майсторство – разбира се, можете да надградите и още – кои бяха най-трудните Ви моменти и какви поуки сте извлекли от тях в този процес?

Иван Звездев: Имах нещастието да започна кариерата си в най-мътните, хищнически години на българското ресторантьорство – 1990 г. Тогава стандартите в готвенето бяха прекратени и всеки бизнесмен имаше ресторант с цел лесна печалба. Бяхме принудени да лъжем хората, а не да ги храним и да им даваме най-доброто. Такава беше волята на собственика и дори да не ти се ще, се слагаха много химии в различните ястия. Това ми беше много трудно и не ми харесваше. Една от причините да се опитам да отида да работя в друга страна, беше точно тази, че не ми харесваше как трябва да се лъжат хората с фалшиви продукти и съставки.

ЕТ: След всичко това, за да запазите морала в готвенето, се насочихте именно към изграждането си като майстор готвач?

– Да, така съм смятал, така съм мислил. Знам го от всички останали успели хора, с които съм се запознавал, че човек трябва да следва мечтата си, да работи това, което обича и да го прави без да мисли за успеха. Той успеха винаги си идва, но ти трябва да работиш за него.

Звездев.jpg2 .jpg3 .jpg4
(снимка: личен архив)

ЕТ: Вие бихте ли създали ресторант с вашите принципи на работа, в който по-горе описаните негативни неща да липсват? Това би било голям принос за България.

Иван Звездев: За зла беда тук опираме до невъзможността в България да се прави честен бизнес. Още от 2012 г. съм купил имот – къща на брега на Панчаревското езеро – първо, за да имаме гледка и локация, където да се отпусне човек, защото това е най-важното, след това идва обслужването, накрая качеството и цената. Това са четирите ключа към успешния ресторант, но за съжаление имаше един незаконен и още има един незаконен имот, за който чакаме нашия български съд вече 10 години да се произнесе – да каже да го бутнем. Ако не чакаме съда и аз го бутна, това е саморазправа, не е демократично и няма да го направя. Но е демократично държавата да не си върши работата и да те спъва. След като минаха 10 години, аз се отказах вече, не ми се прави ресторант. Съсредоточих се върху селската-сбораджийска кухня и основно готвя в полето на поляната. Бездомен готвач съм, но това никак не ме притеснява, даже ме радва.

ЕТ: Кои основните стъпки според Вас трябва да се следват, за да се получи едно ястие наистина добро?

Иван Звездев: Човек първо трябва да стъпи на готварската техника. Мнозина съм чувал да казват: „Аз не готвя по рецепти – на око“. Това понякога е признак на майсторлък, друг път – не. Аз лично, ако не си дозирам съставките, не ми се получава. Има дни, когато се опитвам да готвя на око и или пресолявам, или преокиселявам, или преомазнявам салатата. Затова е добре първо човек да стъпи на някаква техника, да я познава, след това да спазва пропорциите. С времето се научават, но рецептата е нотният лист на готвача. Както и най-гениалният музикант може да свири и без ноти, но все пак на Моцарт изпълненията звучат по-чисто когато се прочетат на нотния лист, така и рецептата като се създаде се описва и после трябва да я спазваш. Не съм на принципа „готвя на око“, защото тогава не можеш да запазиш един и същи вкус. В ресторантьорския бизнес специално това е много важно. Човек като запомни твоята торта или твоята супа, той иска същата следващия път. А вкусът се запазва благодарение на точната рецепта и нейното точно изпълнение.

Звездев.jpg2 .jpg3 .jpg4 .jpg5
(снимка: личен архив)

ЕТ: Имате успешни телевизионни предавания, сега имате и успешен YouTube канал – „Кухнята на Звездев“. Обяснявате токова добре във видеата, че дори начинаещ може да направи чудеса в кухнята. Как се зароди тази идея и всъщност каква е мисията на този канал?

Иван Звездев: На мен това ми е целта, наистина. Видеото като се покаже, човек да може да го сготви. В началото, когато готвех по книга, реших, че ще правя супа. Пишеше „наливате вода и слагате подправките“ – какво означава това? Аз сложих 7 литра и то стана една…такава беше тенджерата. Казах си добре, защо не пишат колко вода, защото има значение. Също е и с пипера, казват „слагате пипер на вкус“. Тогава реших, че едно пакетче пипер е достатъчно за вкус, но стана така, че нямаше как да се яде… Това са провалите и точно от този тип провали – недобре описани. Затова аз уточнявам „1 ч.л. сол на един литър течност е напълно достатъчна, да задоволи както този, който яде солено, така и този, който не яде“. Този, който яде солено, ще добави, но този, който не яде, няма как да се спаси от това. Това е универсалното – да знаеш колко сол да сложиш – другото вече са допълнителни неща. Затова се старая да описвам – милилитрите, грамажа, степента на котлона, температурата на фурната и др.

ЕТ: Традициите се предават от поколение на поколение. Вие сте автор на книгата „Вкусът на България“, която се разпродаде за много кратко време. Ще ни разкажете ли повече за книгата и какво искате да допринесете с нея?

Иван Звездев: Днешната младеж и не чак токова младеж все по рядко яде българска кухня. Това е разбираемо, не е лошо да ядеш и чужди специалитети. Тя затова нашата кухня е толкова добра – говоря българската – защото в нея има много чужди влияния и традиции, които сме доусъвършенствали и променили. В тази книга освен традиционните български любими рецепти съм включил и някои по-модерни. Едни спагети се ядат много повече от българските младежи, отколкото един боб или леща. А кускусът звучи екзотичен дори. Идеята е покрай популярните рецепти, като лазаня, да има и останалите класики на България, които винаги са търсени. Сега виждам от това, което споделят зрителите, че хора купуват книгата за техните деца и внуци, които са в чужбина – за да знаят как се приготвят българските традиционни ястия.

ЕТ: Като майстор-готвач, сигурно имате лични рецепти – ще ги видим ли скоро във видеа или в специална книга?

Иван Звездев: Да, така е, имам. Чудя се, защото моят вкус е доста различен от масовия и някои неща не биха се приели.

ЕТ: С какво е по-различен?

Иван Звездев: Аз обожавам суровата риба, за мен тя е най-вкусна с един деликатен лимонов сос или соев сос. Тя е превъзходна, говоря за морската. Пред всяка друга сготвена риба предпочитам суровата. Примерно обожавам рибните глави – те са голям деликатес. Трябва да помисля дали да опиша тези рецепти или да ги оставя само за себе си – не са лоши, но не всички ги приемат. Любимата ми коприва приготвям с мису, а не с червен пипер и брашно. Еленското ми суши – което презентирах на фестивала на еленския бут, авторска рецепта  – се прие много добре в русенския край.

ЕТ: Занапред къде могат да Ви очакват хората – да Ви видят, да Ви се порадват?

Иван Звездев: В Русе ще представим северняшката-дунавска кухня с рибена чорба в с.Сандрово, ще представим и лютика Козлодуйска – вегетарианско ястие. След това имаме събор в една местност Видня – между Чипровци и Монтана. Ще имаме и изяви в Козлодуй, там има голям празник – рибен фестивал. Във Видинския край после ще правим рибена саламура, което е техният шедьовър. Уикендите са заети, а и понякога през седмицата, когато има специфични събори.

Звездев.jpg2 .jpg3 .jpg4 .jpg5 .jpg6 .jpg7
(снимка: личен архив)

ЕТ: Толкова много работа имате, толкова сте зает, как успявате да се справите със семейството?

Иван Звездев: За да не загубя семейството си, взех кемпер, предвид пътуванията които са около 1/3 от годината. Дълги години все отсъствах много – първите си две деца почти не запомних как израснаха. Аз се връщах, те спяха, излизах рано – те спяха и рядко се виждахме. Вече за третото дете взех кемпер, за да са заедно с мен и съпругата ми. Пътуваме, те си почиват, аз си върша работата, а и помагат много, това е факт.

Звездев.jpg2 .jpg3 .jpg4 .jpg5 .jpg6 .jpg7 .jpg8
(снимка: личен архив)

ЕТ: В края на този разговор какво бихте добавили, като ваше виждане за  България в момента?

Иван Звездев: Те проблемите ясно, че са много. Някак си виждам, че държавата ни, колкото и да съм оптимист, си заминава. Има една клика в народа, която е много пагубна и няма как да се изчегърта. Каквито и хора да дойдат да управляват, нещата не могат да се променят. Има едно твърдо ядро от държавни служители с кисели физиономии, че трябва да си свършат задълженията. Макар и рядко има и свестни, интелигентни.

Това не е оптимистично, затова призовавам хората да не чакат държавата, а да разчитат на себе си. Ако имаш градинка – засей я. Ако имаш дарба да рисуваш – рисувай. Пей, свири, карай камион, каквото знаеш и обичаш да правиш – прави го. Държавата може да ти пречи, но не може да те спре от личностното ти развитие и желанието за развитие.

🍎 Сочна бисквитена торта с ябълки 🍰 – Кухнята на Звездев

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

0
0
Национална детска болница

За изказването на Тошко Йорданов и кадровата криза в здравеопазването – отворено писмо от Обществения съвет за Националната детска болница

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Директорът на  ГДБОП гл. комисар Боян Раев, неговият заместник по линия „Наркотици“ ст. комисар Емил Борисов и зам.-главният прокурор при Върховната прокуратура Ваня Стефанова (https://www.mvr.bg/)

Голямо количество фентанил е откритo и иззетo при операции в страната

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0

Свързани Публикации

Китайските власти са задържали двама преподаватели за това, че "говорят истината" за вярата си, твърди източник

Китайските власти са задържаха двама преподаватели за това, че „говорят истината“ за вярата си, твърди източник

0
0
Как един оцеляващ и бивш офицер от разузнаването на американската армия се подготвя за извънредни ситуации

Как да се подготвим за кризисни ситуации – разговор със специалиста по оцеляване Джим Роулс

0
0
Гръбначни изкривявания при деца (https://roditel.bg/)

Гръбначни изкривявания при децата – причини и превенция

0
0
Войници от суданската армия, лоялни на началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан (AFP via Getty Images)

Разногласия между ОАЕ и Египет провалиха опит за създаване на контактна група за разрешаване на конфликта в Судан

0
0
Полицията в Европа разбива платформата за педофили „Kidflix"

Европол разби международна педофилска мрежа за споделяне на видео – платформата Kidflix

0
0
uchenici 1 1

Седмокласниците показват подобрение в резултатите си тази година

0
0
Президентът Доналд Тръмп, придружен от републикански законодатели, подписа "Големия красив закон" по време на семеен пикник по случай Деня на независимостта, на южната морава на Белия дом на 4 юли 2025 г. Самюъл Коръм/Getty Images

Доналд Тръмп подписа „Големия красив закон“ в Деня на независимостта

0
0
signal 2025 07 05 134757

Адв. Румяна Ченалова: Борейки се за лева, защитаваме българската идентичност

0
0
dsc05552

Живовляк – ползи и приложение

0
0
ЕС отваря вратите за международни въглеродни кредити в плана си за нулеви емисии

ЕС позволява използването на международни въглеродни кредити в плана си за нулеви емисии

0
0
Следваща публикация
Карта на България след Букурещкия мирен договор през 1913 г. (снимка: istoria.bg)

109 години от началото на Първата българска национална катастрофа

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria