• За нас
  • Пишете ни!
неделя, 6 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Рецепта за традиционна домашна лютеница

отВалентина Николова
28 август , 2022
Рецепта за традиционна домашна лютеница

Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Пълно мазе, сита зима!

Зимнината е неизменна част от българската култура и именно сега е сезонът за приготвянето ѝ. Една от типичните за нея храни е именно домашната лютеница – любима на малки и големи. Намазана на филия, сложена като разядка или в бобена салата, едромляна или на пюре, лютеницата си отрежда място на трапезата в есенно-зимния период още от 30-те години на ХХ век.

Любопитен факт е, че оригиналната рецепта за традиционна лютеница е включвала предимно чушки и домати, като патладжанът се присъединява като съставка по-късно.

(Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Точно сега свежи продукти на достъпни цени можем да намерим на борсите. Предимството е, че цените там са целогодишно по-ниски от тези в обикновените магазини. Информация за актуални цени може да потърсите в интернет. Ако пък не се намирате в близост до борса, винаги можете да сформирате дружина, да споделите пътните разходи и да се сдобиете със свежи зеленчуци – ще си заслужава!

Освен че е много вкусна, червена разядка е изпълнена с антиоксиданти като витамин C, витамин А, витамин Е, бетакаротин и още други. Полезна е за очите и засилва имунитета.

лютеница
(снимка: Валентина Николова/ „Епок Таймс“)

В процеса по приготвянето на лютеницата могат да се включат и по-малките членове на семейството, като това ще спомогне за съхраняване на рецептата за следващите поколения и ще сплоти семейството. Полезно е да имаме предвид, че можем да използваме нощната тарифа за тока, за да спестим средства. Подходящо място за съхранение на крайния продукт е хладно място, без пряка слънчева светлина.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

  • Червени чушки – 10кг (остават 5 кг. след изпичане)
  • Домати – 1 кг ( получава се 250 гр. пюре )
  • Олио – 300 – 400 мл.
  • Захар – 200 – 240 гр.
  • Сол – 10 – 15 гр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БАБИНА ЛЮТЕНИЦА:

Чушките се измиват и изпичат. Слагат се в тенджера, поръсват се с малко сол и се похлупват, за да се задушат (така процесът на белене се улеснява). Обелват се и се почистват от семето. Накълцват се на ситно с нож или по желание се мелят. Доматите се почистват и могат да се смелят или настържат на ренде. Слагат се в тенджера и се варят докато се изпари водата и остане гъсто пюре.

В голям съд се загрява олио, където се слагат смлените или нарязани чушки на умерен огън за 3-4 минути. Към чушките добавяме доматите. Всичко се готви за около 15-20 минути на тих огън като се бърка, за да не загори, до сгъстяване на сместа. Добавяме захарта и солта и разбъркваме за още няколко минути. Ако се налага добавяме още захар или сол (според вкуса).

Бурканите за съхранение на лютеницата се измиват с гореща вода, а капачките се попарват за няколко минути. Бурканите се пълнят със сместа и се затварят добре. Слагат се в тенджера със студена вода до завиране. Така лютеницата се стерилизира за 30 минути. Бурканите се изваждат и обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат и се прибират на хладно. Количеството лютеница, което ще получите за тази рецепта, е между 2,8 кг – 3,2 кг.

(Видео-рецепта за вкусната лютеница без патладжан, предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев )
ВИЖТЕ СЪЩО
img 4260
Хрупкава царска туршия без консерванти
Лекари пренасят органи за трансплантация в болница в провинция Хънан, Китай, 16 август 2012 г. (снимка от екран: Sohu.com)
Трагичната истина за отнемането на органи от живи затворници на съвестта в Китай
chudodejnite polzi ot meda
5 невероятни ползи за здравето от пчелния мед
sladko sini slivi bademi
Сладко от сини сливи без захар
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 2

  1. Мариана says:
    Преди 3 години

    Не се ли добавя черен пипер?

    Отговор
  2. evgeni.k says:
    Преди 3 години

    Здравей, Мариана, има най-различни рецепти за лютеница. В някой от тях се слага черен пипер, чесън или люта чушка. Това е рецепта за традиционна лютеница с възможно най-малко поправки.

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
signal 2025 07 05 134757

Адв. Румяна Ченалова: Борейки се за лева, защитаваме българската идентичност

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Йорданка Фурнаджиева от издателство „Ентусиаст“, Любен Маринов – автор, и Александър Маринов-Санчо – преводач на „Маските, които носим“ на представянето на романа на 18 март 2025 г. в Книжен център „Гринуич“

„Маските, които носим“ – дебютният роман на българо-американския писател Любен Маринов  

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0

Свързани Публикации

dsc05552

Живовляк – ползи и приложение

0
0
Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Министър Георги Георгиев (https://justice.government.bg/)

Приети са законодателни промени за премахването на България от „сивия списък“ за пране на пари

0
0
Най-големият цифров фотоапарат в историята направи първите си снимки на Вселената

Най-големият цифров фотоапарат в историята направи първите си снимки на Вселената

0
0
Европа е обхваната от гореща вълна - избухват горски пожари във Франция и Турция

Европа в плен на горещини – избухват пожари във Франция и Турция

0
0
Нарастват въпросите около смъртта на студент по медицина, който разкри търговия с органи в китайска болница

Съмнително самоубийство на студент по медицина, обвинил китайска болница в търговия с органи

0
0
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Следваща публикация
Запорожската атомна електроцентрала край контролирания от Русия град Енергодар в Запорожка област, Украйна, на 22 август 2022 г. (снимка; Александър Ермоченко/ "Ройтерс")

Русия - Украйна (август): Продължават взаимните обвинения за обстрела на Запорожката АЕЦ

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria