• За нас
  • Пишете ни!
събота, 5 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

отВалентина Николова
10 април , 2023
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Почти всеки от нас помни аромата на вкусните курабийки на баба и нейната усмивка, когато ги поднася на масата, по случай светлия християнски празник Великден.

Има много и различни методи за тяхното приготвяне, но ние ще ви предложим една уникална стара рецепта за курабийки, с която посрещали Великден преди 70 години. Тя е предоставена с любезното съдействие на известния български майстор – готвач Иван Звездев.

Време за направата на вкусните бабини курабийки е един час. От продуктите се получават около 24 броя.

Необходимите продукти:

1 кг брашно

100 гр стафиди или орехи за декорация

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1 кисело мляко 200 – 250 г

3 яйца

250 г захар

1ч.л. сода бикарбонат

1 ванилия на прах

1 щопка сол

100 г свинска мас (може и заместител)

олио за намазване

захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа счупваме яйца и добавяме кисело мляко, като разбиваме непрекъснато с готварска тел. Поръсваме със захар и продължаваме да разбиваме.

Наливаме разтопена свинска мас и разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Добавяме настъргана лимонова кора, содата бикарбонат, ванилията и 1 щипка сол. На части прибавяме предварително пресято брашно.

Замесваме меко тесто, от което с намаслени ръце късаме парчета и оформяме на топчета. Поставяме ги в обилно намаслена тава на разстояние едно от друго, като леко ги притискаме. По повърхността на всяка курабийка слагаме по 4 – 5 стафиди, а отгоре поръсваме със захар.

Поставяме тавата в предварително затоплена фурна и печем на 150 градуса, докато курабийките добият златист загар. Те могат да се съхраняват дълго време на сухо място.

Майстор Звездев съветва да не месим тесто ако сме в лошо настроение, гневни или недоволни. За да бъде вкусно, специалното празнично изделие се нуждае от положителна енергия и любов!

Добър апетит и светли, и вкусни великденски празници от екипа на Епок Таймс България!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
signal 2025 07 05 134757

Адв. Румяна Ченалова: Борейки се за лева, защитаваме българската идентичност

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Йорданка Фурнаджиева от издателство „Ентусиаст“, Любен Маринов – автор, и Александър Маринов-Санчо – преводач на „Маските, които носим“ на представянето на романа на 18 март 2025 г. в Книжен център „Гринуич“

„Маските, които носим“ – дебютният роман на българо-американския писател Любен Маринов  

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0

Свързани Публикации

dsc05552

Живовляк – ползи и приложение

0
0
Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Най-големият цифров фотоапарат в историята направи първите си снимки на Вселената

Най-големият цифров фотоапарат в историята направи първите си снимки на Вселената

0
0
Европа е обхваната от гореща вълна - избухват горски пожари във Франция и Турция

Европа в плен на горещини – избухват пожари във Франция и Турция

0
0
Нарастват въпросите около смъртта на студент по медицина, който разкри търговия с органи в китайска болница

Съмнително самоубийство на студент по медицина, обвинил китайска болница в търговия с органи

0
0
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Западните батерийни технологии се опитват да заобиколят китайското господство върху минералите

Стартъпи с нови батерийни технологии се опитват да са независими от Китай и контрола му над минералите

0
0
Следваща публикация
Самолети на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) провеждат съвместни учения за бойна подготовка около Тайван на 7 август 2022 г. (Li Bingyu/Xinhua via AP)

Ескалация на напрежението между Тайван и Китай

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria