• За нас
  • Пишете ни!
събота, 6 декември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

отЕкип на The Epoch Times
24 февруари , 2025
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

Оригинален родопски пататник

Пататникът е традиционно ястие от Родопите и се счита за едно от най-емблематичните ястия на този регион. Името „пататник“ идва от думата „патат“, която в родопския диалект означава картоф. 

Въпреки че основната рецепта е сравнително проста, има много различни варианти на пататника. Някои са с точени кори, други използват различни видове сирене или подправки. В някои села приготвят пататник само от картофи, без сирене. Много родопски семейства имат свои собствени рецепти за пататник, които се предават от поколение на поколение.

Как се прави пататник?

Тази рецепта за вкусен чепеларски пататник не изисква кори и се приготвя бързо и лесно в тиган.

Необходими продукти

  • картофи – 1 кг (по възможност родопски)
  • яйца – 2 бр.
  • сирене – 200 г (може да използвате и повече, ако обичате)
  • лук – 1 средно голяма глава
  • олио – 4 с.л. + допълнително за намазване
  • масло – 20 г 
  • джоджен – 2 ч.л. (може да се замени с чубрица)
  • черен пипер – 1/2 ч.л. (на вкус)
  • сол – 2 ч.л. или на вкус

Приготвяне

Стъпка 1: Подготовка на картофите

Започнете с обелването на картофите. След като ги почистите добре, измийте ги под течаща вода, за да отстраните излишното нишесте от повърхността. Настържете ги на едро ренде в дълбока купа. Важно е да работите бързо, защото картофите потъмняват при контакт с въздуха. 

След като ги настържете, поръсете ги с половината от солта (около 1 ч.л.) и разбъркайте. Оставете ги за 10 минути – ще забележите, че започват да пускат вода. Тази течност е важно да се отстрани, за да не стане пататникът прекалено воднист. Изстискайте картофите с ръце или ги прецедете през гевгир, като внимателно притискате, за да махнете излишния сок.

Стъпка 2: Подготовка на останалите съставки

Докато картофите се отцеждат, обелете лука и го настържете на едро ренде или го нарежете на много ситно. Добавете го към изцедените картофи. Натрошете сиренето на ситни трохи с ръце или с вилица и го прибавете към сместа. 

Чукнете двете яйца в купата, добавете джоджена, черния пипер и останалата сол. Разбъркайте всичко добре с ръце или с лъжица, докато се получи еднородна смес. Ако обичате по-интензивен вкус, може да увеличите количеството джоджен или да добавите щипка чубрица, но традиционно джодженът е звездата тук.

Стъпка 3: Загряване на тигана

Поставете голям тиган (около 26-28 см в диаметър и по възможност с незалепващо дъно) на среден огън. Добавете половината на олиото (2 с.л.) и половината от кравето масло (около 10 г). Оставете маслото да се разтопи и да покрие равномерно дъното. Не се препоръчва да се използва чисто масло без олио, защото то лесно загаря. Важно е тиганът да не е прекалено горещ, за да не загори пататникът отдолу, преди да се сготви отвътре.

Стъпка 4: Оформяне и пържене

Изсипете картофената смес в тигана и я разпределете равномерно с лъжица или шпатула, така че да се получи плосък слой с дебелина около 2 см. Не го правете прекалено дебел, за да се сготви добре в средата. Захлупете тигана с капак и оставете пататника на умерен до слаб огън за около 10-15 минути. Проверявайте периодично – когато забележите, че по краищата започне леко да се запича и да покафенява, е време за обръщане.

Стъпка 5: Обръщане на пататника

Това е най-трудната (и забавна) част, но с малко търпение ще се справите. Поставете голяма чиния или капак върху тигана, хванете здраво и обърнете тигана, така че пататникът да падне върху чинията с изпечената страна нагоре. Добавете останалото олио и масло в тигана, изчакайте да се стопи и внимателно плъзнете пататника обратно, като неизпечената страна сега е отдолу. Пържете още 10-15 минути под капак, докато и другата страна стане златиста.

Стъпка 6: Сервиране

След като пататникът е готов, извадете го върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина (ако желаете), и го нарежете на триъгълни парчета подобно на пица. Поднесете го топъл, най-добре с купичка кисело мляко или свежа салата от домати и краставици. Вкусът е земен, ароматен и невероятно засищащ – истинска родопска магия!

Полезни съвети

Сирене: Ако предпочитате по-традиционен вкус, може да пропуснете сиренето – в някои стари рецепти то не присъства. Обаче имайте предвид, че със сирене патанакът ще е много по-вкусен.

Печене във фурна: Ако нямате достатъчно голям тиган, може да изпечете пататника във фурна. Разстелете сместа в намазнена тава и печете на 180°C за около 40-50 минути, докато стане златист отгоре.

Подправки: Джодженът е задължителен, но може да експериментирате с малко кимион или магданоз за разнообразие.

Пригответе си този лесен пататник и се потопете в магията на родопската кухня – гарантираме ви, че ще стане любимо ястие във вашия дом! Добър апетит!

Иван Звездев: Чепеларски пататник – най вкусният пататник на тиган

ВИЖТЕ СЪЩО
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
пълнени чушки с боб рецепта
Пълнени чушки с боб на фурна
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

Украинският външен министър Андрий Сибиха при участието си в "Райзина Диалог" в индийския град Ню Делхи на 18-ти март 2025 г. Снимка: Аднан Абиди / Reuters

След срещата в Кремъл – реакции от САЩ, Украйна и Русия

0
0
01ed69cf d2e0 4ace ac84 acd9a7cb965b

„Лешникотрошачката“ носи коледно настроение в Бургаската опера

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Румен Радев използва срещата, за да призове още веднъж властите в РСМ да впишат българите в Конституцията на югозападната ни съседка. Снимки: Прес служба на президентската институция

Българският президент се срещна с представители на българската общност в Македония

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0

Свързани Публикации

Снимки: Габриела Чолакова Студио

България, Гърция, Косово и Северна Македония – отличени лидери в туризма на Балканите

0
0
8e70969c 4f05 4dcb ab8c e77ff1724128

Над 1500 нови дръвчета в София

0
0
953aa38e a575 44bc bf59 5537ab685f55

София заема място на световната гастрономическа карта

0
0
За да спестите пари, започнете да планирате коледните си подаръци още сега

За да спестите пари, започнете да планирате коледните си покупки още сега

0
0
Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

0
0
Антисоциалният акт в сърцевината на социализма

Антисоциалният акт в основата на социализма

0
0
Резултатът от гласуването за референдума на президента за еврото по парламентарни групи

Делян Пеевски, ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП заедно отхвърлиха референдума за еврото на Румен Радев

0
0
Американската индустрия процъфтява, докато политиката за нулеви емисии разрушава производството в останалия свят

Американската промишленост процъфтява, докато политиката за нулеви емисии разрушава индустрията в останалия свят

0
0
Експерти акцентират върху принудителното отнемане на органи на световен парламентарен форум

Експерти говорят за насилственото отнемане на органи на световен законодателен форум

0
0
Антонио Серано

Хармоника-виртуозът Антонио Серано ще свири със Софийската филхармония

0
0
Следваща публикация
Алберт Попов, Банско, 22 февруари 2025 г. (https://www.facebook.com/albertpopovskibg/)

Алберт Попов тренира усилено в Банско

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria