Getting your Trinity Audio player ready...
|
Тъй като вирусът, който причинява COVID-19, мутира с течение на времето, се появяват варианти и подварианти на оригиналния вирус SARS-CoV-2. Неотдавнашно проучване, проведено в Япония, установи, че зеленият чай (японска сенча), матча и черният чай могат ефективно да обезвредят някои подварианти на Omicron. Освен това учените откриват, че слюнката, получена след консумация на бонбони, съдържащи зелен или черен чай, проявява свойството да деактивира вируса в лабораторни условия, правейки го по-малко заразен.
Вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява предимно чрез слюнката на заразени лица, включително такива без симптоми. Слюнката, съдържаща вируса, се отделя при говорене, кихане или кашляне, като образува капчици и аерозоли, които се разпръскват във въздуха.
Професор Осам Мазда и неговият изследователски екип от Префектурния медицински университет в Киото, Япония смятат, че деактивирането на вируса в слюнката е от решаващо значение за предотвратяването на COVID-19. Поради това те изследват различни храни и съставки, които могат да деактивират щама SARS-CoV-2, отговорен за COVID-19.
При предишно проучване, проведено от изследователския екип, е установено, че полифенолите, съдържащи се в зеления и черния чай, намаляват заразността на вируса в човешка слюнка при лабораторни изследвания, което доказва, че те имат свойствата да деактивират вируса. Полифенолите в чая могат да се свържат с шиповия протеин на вируса, като му пречат да заразява клетките.
Новото проучване, проведено в Япония
Изследователският екип публикува новото проучване на 3 октомври в специализираното издание Scientific Reports, като посочва, че зеленият чай, матча и черният чай бързо и ефективно обезвреждат някои подварианти на Omicron.
В един от експериментите в изследването участват седем здрави доброволци, които консумират бонбони, съдържащи зелен чай, черен чай или без компоненти на чая, като впоследствие слюнката им е взета за изследване. Изследователите установяват, че пробата от слюнката, взета непосредствено след консумацията на бонбони, съдържащи зелен или черен чай, има високи концентрации на чаени полифеноли, включително епигалокатехин-3-галат (EGCG) и теафлавин дигалат. Когато изследователите смесват проби от слюнка с ранния щам на вируса Omicron BA.1 в продължение на 10 секунди, те наблюдават бързо деактивиране на вируса от слюнката, съдържаща чаени полифеноли. Ефектът обаче постепенно намалял между 5 и 15 минути след прекратяване приема на бонбони.
Изследователският екип смята, че ако заразените лица консумират бонбони, съдържащи зелен или черен чай, това може да е полезно за деактивиране на вируса, за намаляване на вирусния товар в устната кухина и стомашно-чревния тракт и за предотвратяване на разпространението на вируса сред незаразените лица в близост.
Друг експеримент включва накисване на черен чай, зелен чай или матча в гореща вода и последващо смесване на вирусната суспензия с чаените отвари за 10 секунди, след което се прави оценка на вирулентността на вируса. Резултатите показват, че заразността на BA.1 и други подварианти на Omicron – т.е. способността им да осъществяват инфекция – е намаляла до по-малко от 1 %.
Не само прясно приготвеният чай има деактивиращ вируса ефект, но и бутилираните напитки от зелен чай, предлагани в магазините за хранителни стоки, също значително намаляват инфекциозността на подвариантите Omicron BA.1, BA.5 и BQ.1.1, въпреки че не са ефективни срещу BA.2.75.
Проучването също така установи, че различните подварианти на Omicron имат различна чувствителност към чаените полифеноли. Например EGCG в концентрация 1000 микромола може да деактивира повече от 99 % от вирусите BA.1 и BA.5. Въпреки това вирусите BA.2, BA.2.75, XBB.1 и BQ.1.1 остават заразни при същата концентрация на EGCG.
Черният чай, произведен чрез окисляване на листа от зелен чай, има ярък червеникаво-оранжев цвят, който се дължи на превръщането на чаените полифеноли в теафлавини вътре в чаените листа. Изследователите третират различни вируси Omicron с разтвори на теафлавини в концентрации, подобни на тези, които се съдържат в черния чай и наблюдават значително намаляване на вирулентността на вирусите BA.1, XE, BA.5, XBB.1 и BQ.1.1. Същата концентрация на теафлавини обаче има слаб ефект върху BA.2 и BA.2.75.
Изследването също така установява, че антивирусният механизъм на EGCG е да направи вируса неактивен, така че когато се използва за лечение на клетки, той не предизвиква антивирусни ефекти в самите клетки.
Изследователският екип по-рано е изказвал предположението, че задържането на чая в устата за 10 секунди преди поглъщането му по време на вечеря може временно да обезвреди вируса в слюнката, което потенциално да намали риска от предаването му по капков път и от групови инфекции. Изследователският екип обаче също така посочва, че въпреки високите нива на катехини в чаените листа, за тях е трудно да навлязат в кръвообращението и да упражнят действието си в целия организъм.
Катехините потискат репликацията на вирусите
Освен че се свързват с шиповия протеин на вируса и го правят незаразен, предишни изследвания разкриха и други антивирусни свойства на чаените полифеноли. Изследователи от националния университет на Тайван НТНУ (National Taiwan Normal University) откриват чрез проучвания върху животни, че катехините могат да потиснат репликацията на коронавируса, да увеличат потенциала на адаптивния имунитет и да облекчат остри белодробни увреждания.
Чианг-Тинг Чиен, основател, декан и изтъкнат професор на Факултета по науки за живота в НТНУ, заедно с изследователския екип отбелязват, че когато концентрацията на катехини достигне повече от 195 микрограма на милилитър, тя може да потисне ензим, свързан с репликацията на вируса, а оттам и с инфекцията. Данните за консумация на катехини от хора показват също, че свързаните с имунната система CD8+ Т-клетки могат да поддържат пикови нива в продължение на 4 до 5 часа. При човек с тегло 110 кг дневният прием на общо 2,5 г от катехините, разделен на две до три дози, може да създаде достатъчна концентрация в кръвния поток, която потенциално да потисне репликацията на коронавируса в човешкия организъм.
Въпреки че пиенето на зелен чай може да осигури прием на катехини, дозата може да не е достатъчна за блокиране на вируса, отбелязва г-н Чиен. Освен това катехините, използвани в експеримента, са извлечени с професионални техники и не съдържат кофеин, за разлика от катехините, които се съдържат в предлагания в търговската мрежа зелен чай.
Чи-Чинг Янг, водещ автор на публикацията и технически ръководител в Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Тайван, заяви, че има много потвърдени случаи на COVID-19, въпреки че засегнатите лица са получили две дози ваксина. Надеждата е, че консумацията на катехини може да засили имунитета и устойчивостта срещу вируса SARS-CoV-2.
Освен това EGCG проявява потискащо действие върху различни вируси. Британското списание по фармакология е съставило списък на вирусите, които EGCG може да потисне, включително ХИВ, хепатит Б, грипни вируси и др.
Богатите на витамини и минерали чаени листа засилват имунитета
Шон Лин, американски експерт по вирусология и бивш директор на отдела по вирусология в Изследователския институт на армията на САЩ, споменава в предаването „Health 1+1“, че резултатите от лабораторни експерименти с чаени листа може да не отразяват непременно действителните ефекти от пиенето на чай. Въпреки това чаените листа са богати на хранителни вещества и предлагат съществена подкрепа за здравето на човек и засилване на имунната му система.
Чаените листа съдържат ключови хранителни вещества за укрепване на имунната система, казва г-н Лин. Витамин А предпазва лигавиците на дихателните пътища и предотвратява инфекциите. Витамин С стимулира производството на антитела и клетки от имунната система. Витамин Е помага за поддържане на целостта на клетъчните мембрани. Желязото подпомага производството на ензими, които укрепват имунните клетки, а цинкът играе роля в поддържането на имунния отговор на организма. По време на пандемия подходящото допълване на тези хранителни вещества може да подобри функцията на имунната система на човек.
Избор между черен и зелен чай
Черният и зеленият чай съдържат различни видове чаени полифеноли, като всички те притежават антивирусни свойства. Тогава на кой вид трябва да се спрете? Лин Гуи, практикуващ традиционна китайска медицина от Тайван, казва, че според традиционната китайска медицина чаените листа имат охлаждащи свойства. Въпреки това процесът на приготвяне на чай, който включва печене и окисляване, може да промени естеството им. Зеленият чай, който не е преминал през окисляване, обикновено има охлаждащи свойства, докато черният чай, който е преминал през окисляване, има по-топла природа.
Хората с „горещ“ организъм, като например тези, които често изпитват сухота или горчивина в устата, запек и са склонни да развият акне, по-добре да консумират зелен чай, казва г-жа Лин. Обратно, хората с „хладен“ организъм като например тези, които често имат студени крайници, чувствителни са към студен вятър и имат редки изпражнения, е по-подходящо да пият черен чай. Важно е да се отбележи, че жените трябва да избягват прекомерната консумация на зелен чай по време на менструалния си цикъл.