Хранителният ни потенциал нараства неимоверно в наши дни. Придвижването на стоки, комуникациите, софтуерните технологии и разширените познания за консумирането на различни храни правят достъпни за нас хранителни продукти от цялата планета, които доскоро бяха непознати за нас.
Все повече хора започват да търсят възможности за природно здраве, включващо консумиране на здравословни според истории, факти и легенди храни. Все по-често се уверяваме, че чрез подходящ хранителен режим можем да продължим младостта си, да постигнем дълголетие и да подобрим физическата и психическата си форма.
Един радетел за разумно хранене е Ива Нанкинска, създател и собственик на RawCakes, производителя на сурови торти, бонбони и други десерти, чийто фин и привлекателен външен вид напълно съответства на вкусовите им и здравословни качества.
От разговора ни с нея ще научите как едно хоби се превръща в бизнес и сериозна кауза, както и какво представлява ежедневието на един съвременен предприемач, какви са полезните свойства на влаганите в производството на Raw cakes продукти и при какви режими на хранене са подходящи.
По време на Великденския пост за онези от вас, които са готови да приготвят една от нейните сурови торти у дома, Ива предлага рецептата.
Какво е Raw caкes за теб, Ива? Как се роди тази идея и как се осъществи?
За мен RawCakes е не само бизнес, а и кауза – да предложа качествена и полезна храна, без тайни съставки. Винаги съм била творческа личност и когато не намирах поле за изява в работата си, намирах го в моите хобита. Приготвянето на сурови десерти беше едно от любимите ми занимания. Седем години експериментирах, преди да се срещна с моите бизнес партньори и да създадем RawCakes. Поканих ги на гости. Бях приготвила различни сурови десерти. Дегустирахме, смяхме се и покрай шеги и закачки решихме да действаме.
Какви изделия предлагате?
Шоколадови, плодови и зеленчукови сурови торти, голямо разнообразие от бонбони и дребни десерти, а също и класически десерти в суров вид – а ла Гараш, а ла Брауни, моренка и баунти.
Какви продукти влагате в тях?
Влагаме ядки, масла, тахани и сушени плодове. Предварително накисваме ядките, за да премахнем инхибиторите. Сами си правим таханите, които ползваме – лешников, кокосов, фъстъчен, за да сме сигурни, че не съдържат нищо излишно – само ядки или кокосови стърготини. Не ползваме готови шоколади. За направа на шоколад ползваме базови продукти като какаова маса и какаово масло.
Защо изделията Ви са в суров вид?
Нашите десерти се приготвят без топлинна обработка като печене или готвене, тъй като процесът на нагряване може да разруши част от хранителните вещества и ензими в полезните за организма съставки.
Колкото по-малко обработена е една храна, толкова повече запазваме полезните хранителни вещества и ензими в нея. Накисваме ядките за 24 часа във вода, за да ги активираме. Слънчогледът дори леко покълва.
Какви са ползите от консумацията им?
Тъй като в десертите влагаме натурални и непреработени съставки, консумацията им носи редица ползи. Богати са на витамини, минерали и антиоксиданти, необходими за поддържането на добро здраве. Не добавяме захар и брашно и десертите ни са по-ниско калорични от традиционните, което ги прави подходящи за хора, следящи теглото си.
В суровите десерти се съдържат и доста влакнини от ядки и плодове, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането и функцията на червата.
При консумацията им се повишават енергийните нива на организма и се осигурява дълготрайно усещане за ситост.
Какаовите зърна, да речем, известни като златото на боговете, носят безброй ползи за здравето – подобряват метаболизма, регулират нивата на холестерола и на кръвната захар. Те са добър антиоксидант, дават чиста енергия на тялото и т.н., и т.н. Добавяйки ги в нашите блатове и кремове, осигуряваме както хрупкавост, така и здравословна стойност.
При какви режими на хранене са подходящи десертите Ви?
Предлагаме десерти, подходящи при различни режими на хранене – веган, кето, безмлечен, безглутенов, а за нашите най-малки клиенти – и такива без никакви ядки.
Преминала ли си обучение за такъв тип производство?
Преминала съм няколко курса за работа с шоколад. Нямам завършено сладкарско образование. Завърших дизайн на облекло в Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Но както в създаването на една дреха, така и в създаването на една торта – на първо място е идеята. Много от нашите торти са се родили само от една идея. Следва експериментиране до достигане на съвършенство. Една от любимите торти на най-малките ни клиенти е „Банан и босилек“. Или банан с фреш лимон, портокал и грейпфрут (заимствах идеята от един безалкохолен коктейл)
Не спирам да чета и да търся нови идеи.
Какви са производствените мощности на Raw cakes?
Не сме достигнали момента, в който да връщаме клиенти, което означава, че не сме достигнали максимума на производствените си мощности. Тепърва ще разберем какъв е той.
От колко души се състои Вашият колектив?
Колективът ни е малък и сплотен. Състои се от 5 човека.
Кой е отговорен за привлекателния вид на Вашите изделия?
След като създам вкуса, идва ред и на визията. Стараем се тортите ни да са красиви и издръжливи във времето. Променяме визията, докато ни хареса. Стремим се тортите ни да са семпли, но красиви.
Къде могат да бъдат опитани?
Магазинът ни се намира в София, ж.к.“Лозенец“, ул. „Милин Камък“ 9. С радост консултираме всеки, дошъл на място.
Какви форми на закупуване са възможни?
Както от споменатия магазин, така и онлайн на https://rawcakes.bg/. Доставки правим в София, а отскоро – и в страната с куриер, но само на дребни десерти и RawCakes в бурканче.
Как успявате да устоите и да запазите продуктите си чисти в един свят, изобилстващ от фалшиви и вредни храни?
Още в самото начало реших, че със суровините компромис няма да правя. Много често качеството е за сметка на цената, но то е на първо място. Затова и се заехме сами да произвеждаме таханите за нашите торти. Кокосовото мляко, което ползваме, е от кокосов концентрат, в който освен кокос и тапиока, няма други съставки. Макар и трудно успяваме да ги намерим.
Какво е ежедневието на един предприемач като теб?
Откакто RawCakes се появи, за мен няма недели и понеделници, не ползвам будилник и ставам с желание. Денят ми започва към 7.00 часа. Правя кафе и сядам на компютъра за организационната част на деня. Следва подсигуряване на суровини и план за работата през деня. Работният ми ден няма точно определен край, случвало се е да оставам и до по-късно в цеха за производство. Вече 7 години ежедневието ми е свързано с десерти и не ми е омръзнало. Обичам работата си.
Би ли предоставила рецепта за някое от Вашите постни сладки изделия за онези наши читатели, които спазват постен режим на хранене преди Великден?
С удоволствие. Тъй като от време на време спираме да произвеждаме някоя торта и пускаме нова, ще представя тортата „Боровинки и кокосов крем“, която спряхме от производство.
Тя се състои от два блата и крем.
За блатовете са ни необходими 40 г кайсиеви ядки, 40 г белени слънчогледови семки, 40 г орехи, 20 г овесени ядки без глутен, 30 г кокосови стърготини, 10 г разтопено кокосово масло и 180 г фурми без костилки.
В кухненски робот смиламе ядките и кокосовите стърготини, след което добавяме фурмите и най-накрая – маслото. Разделяме сместа на две части и оформяме два блата. Единия поставяме във фризера а другия – във формата, която ще ползваме за тортата. Нашата форма е с диаметър 18 см.
За крема са ни необходими 180 г предварително накиснато за 3-4 часа кашу, 50 г мед, 30 мл лимонов сок, 270 г боровинки и 170 г кокосов тахан.
В купата на блендера поставяме кашуто, меда, лимоновия сок и половината от количеството боровинки. След като постигнем кремообразна консистенция, добавяме кокосовия тахан, разбъркваме отново и накрая добавяме другата половина от боровинките, но този път разбъркваме с шпатула, за да останат плодовете цели.
И започваме да сглобяваме: сипваме половината крем върху единия блат, отгоре поставяме другия блат, след което – останалото количество крем. Изравняваме повърхността и оставяме в хладилника за 12 часа.
Отстраняваме формата и украсяваме с боровинки, кокосови стърготини, шоколад или друго по желание.
Желая на вашите читатели да си приготвят тази торта у дома и да й се насладят!
Разделяме се с Ива с пожеланието да продължи развитието на благородната си мечта – предлагане на чиста храна без тайни съставки. За нас остава да преценим колко ли труд и усилия стоят зад лекотата, с която тя ни разказа всичко това…
Торта Малини с Мента 30″