• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 21 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Супа от коприва с ориз

отЕкип на The Epoch Times
5 април , 2025
Супа от коприва с ориз

Селска чорба от коприва

Супата от коприва е чудесен начин да се насладите на вкуса на пролетта и да заредите организма си с витамини и минерали. Копривата е богата на желязо, витамин C и фибри, което я прави отличен избор за здравословно хранене. По тази рецепта супата от коприва е лека, ароматна и много лесна за приготвяне. Ето как да приготвите тази традиционна и здравословна рецепта. 

Как се прави супа от коприва с ориз

Необходими продукти (за 4 порции):

  • Свежа коприва – около 300 г (само връхчетата или младите листа)
  • Ориз – 100 г (около половин чаша, може да използвате бял или кафяв според предпочитанията)
  • Лук – 1 средно голяма глава
  • Чесън – 2-3 скилидки (по желание, за повече аромат)
  • Морков – 1 среден (за сладост и цвят)
  • Картоф – 1 среден (за по-гъста консистенция, по желание)
  • Зехтин или олио – 3 с.л.
  • Сол – на вкус
  • Червен пипер – 1 чаена лъжичка (сладък)
  • Заквасена сметана или кисело мляко – за поднасяне (по желание)

Подготовка на копривата

Преди да започнете, е важно да знаете как да боравите с копривата, за да избегнете ужилване. Използвайте ръкавици, когато я берете или почиствате. Изберете само младите връхчета или листата, защото те са най-нежни и вкусни.

Почистете я от по-груби стебла, увехнали листа или тревички. След като я наберете, я измийте обилно под течаща вода, за да отстраните праха и евентуалните насекоми. 

В голяма тенджера кипнете вода. Потопете измитата коприва във врящата вода за около 5 минути, за да не жари (това се нарича бланширане). 

Извадете копривата с решетъчна лъжица и я потопете в купа със студена вода (това помага да запази свежия си зелен цвят). Отцедете добре бланшираната коприва, като леко я изстискате с ръце (вече можете и без ръкавици, но все пак внимавайте). Нарежете копривата на ситно върху дъска за рязане. Оставете настрана.

Начин на приготвяне

Запържете основата:

В дълбока тенджера, в която ще готвите супата, загрейте олиото или зехтина на умерен огън. Нарежете лука на ситно и го запържете, докато стане прозрачен и леко златист – около 3-4 минути. Добавете ситно нарязания чесън и разбъркайте за още 30 секунди, за да освободи аромата си.

Добавете нарязаните зеленчуците

Добавете към лука един морков, предварително нарязан на малки кубчета или настърган. Ако използвате картоф, добавете го в тенджерата, нарязан на малки кубчета. Поръсете с червения пипер и разбъркайте добре. Залейте веднага с около 1,5 литра вода и оставете да поври на среден огън за 10 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.

Сложете ориза

Измийте добре ориза под течаща вода, за да отстраните излишното нишесте, и го добавете в тенджерата, разбъркайте добре. Ако използвате кафяв ориз, оставите да поври 10 минути преди да добавите копривата. Ако използвате обикновен ориз, преминете директно към добавяне на копривата.

Добавете копривата

След като сте попарили и отцедили копривата, я нарежете на едро (не е нужно да е много ситно) и я прибавете към супата. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 15 минути или докато оризът е напълно сварен. Копривата ще омекне бързо и ще даде на супата свеж вкус.

Овкусете

Добавете сол на вкус. Ако обичате по-ароматни супи, можете да сложите щипка суха чубрица или малко пресен магданоз в последния момент.

Сервирайте

Сипете супата в купички, докато е още топла. За допълнителна кремообразност и леко кисел привкус, добавете лъжица заквасена сметана или кисело мляко в центъра на всяка купичка. Гарнирайте с няколко листенца прясна мента или магданоз за свежест и красота.

Поднесете супата с парче препечен хляб или крутони за допълнителна текстура и вкус.

Защо да опитате тази рецепта за здравословна супа от коприва?

Копривената супа с ориз е не само вкусна, но и изключително полезна. Копривата е супер храна и естествен детоксикатор, подпомага кръвообращението, обмяната на веществата и укрепва имунната система.

В комбинация с ориза, който дава енергия и ситост, това ястие е идеално за лек обяд или вечеря. Включването на супа от коприва в пролетното меню е чудесен начин да заредите тялото си с енергия и полезни вещества. Добър апетит!

ВИЖТЕ СЪЩО
recepta za kasha ot kopriva po selski
Рецепта за каша от коприва по селски
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
naj vkusnija patatnik
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта
Яйца по панагюрски звездев
Яйца по панагюрски с кисело мляко
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
intro
Въведение | Как призракът на комунизма управлява нашия свят – епизод 1
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Висш функционер на Китайската комунистическа партия заплаши практикуващи Фалун Гонг във Финландия

Висш функционер на ККП заплашва последователи на Фалун Гонг във Финландия

0
0

Свързани Публикации

Петър Матов по българския участък "Рила - Родопи" на международния маршрут Е8

Петър Матов с исторически рекорд по българския участък „Рила – Родопи“ на международен маршрут Е8

0
0
Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Забравили сме за какво се борим - данните са неопровержими

Загубихме смисъла – данните го потвърждават

0
0
Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Кенийски политик предупреждава за китайско "икономическо нашествие" - свързва инициативата "Пояс и път" с корупция и отвличания на активисти

Кенийски политик предупреждава за китайско „икономическо нашествие“ и свързва инициативата „Пояс и път“ с корупция и отвличания на активисти.

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
Музикалният фестивал в Летния театър е акцент в културния живот на крайморския ни град

Бургаски музикални празници „Емил Чакъров 2025“ ще завърши с две премиери

0
0
Министър Жечо Станков в Деня на миньора: Държавата ще продължи да бъде до минния бранш

Българската минно-геоложка камара връчи годишните си награди в „Деня на миньора“

0
0
Следваща публикация
Фотоизложба „Една подадена ръка. Твоята“ (1 - 14 април, 2025)

Разгледайте фотоизложбата „Една подадена ръка. Твоята“

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria