Ето идея как да преобразите обикновени спагети в впечатляващо ястие за гости, използвайки консервирани домати, подправки и протеин
Пастата, която винаги се намира в шкафа, може да впечатли всеки с малко въображение. Едно просто варене в подсолена вода и пакет качествени спагети може с минимални усилия да се превърне в истинско домашно удоволствие без излишен хаос. Макар никога да не отказвам перфектно сварена паста с малко зехтин или разтопено масло и малко сирене, с времето този класически вкус може да стане предвидим.
За да превърнете простите спагети в интересно ястие, подходящо за гости, добавете консерва домати, подправки и протеин. Пакетчетата кайма са задължителни в моя фризер. Автоматичното размразяване на микровълновата означава, че месото е готово за готвене за около 10 минути – точно времето, необходимо да нарежа лук и да приготвя останалите продукти.
Каймата съкращава времето за готвене. Агнешката кайма добавя богат вкус и се съчетава прекрасно с малко канела и солени маслини Каламата. Каймата от телешко или пуешко месо също е отличен избор и се вписва чудесно в подобни ястия.
Ако разполагате със свежи или замразени зеленчуци, добавете ги към ястието за повече вкус и цвят. Свежите нарязани гъби се съхраняват отлично в хладилника, а замразените варианти или готовите миксове с подправки са още по-практично и бързо решение.
Сушените домати и маслините Каламата заслужават своето специално място във вашия хладилник. Тези добавки внасят наситен вкус и текстура.
За пастата предпочитам сортовете с шуплеста повърхност, която по-добре задържа соса.
Дори в седмици, когато не знам какво да готвя, купувам свеж зелен лук и магданоз. Така мога да добавя свеж акцент към всяко ястие – от бъркани яйца до супи и спагети.
Сервирайте тази паста със зелена салата и рукола, овкусени с домашен оцет. Подправете оцета, както правят готвачите в Гърция – с капчица саламура от маслините Каламата.
Паста с подправена кайма, гъби и маслини Каламата:
За 6 порции
- 1/4 чаша зехтин
- 1 средна глава лук
- 2 чаши (220 г) нарязан микс свежи гъби или 1 пакет (280-340 г) замразени нарязани гъби
- 450 г агнешка, телешка или пуешка кайма
- 1 консерва (410 г) нарязани на кубчета домати
- 1/2 чаша сушени домати в зехтин
- 2 ч.л. италиански подправки (или 1 ч.л. сушен босилек, 1/2 ч.л. риган, 1/4 ч.л. мащерка и розмарин)
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1/2 до 1 чаша разполовени обезкостени маслини
- 1 пакет (450 г) фузили или пене
- Около 1 чаша настърган гръцки кашкавал гравиера, грюер или пармезан
- 2-3 стръка пресен лук, почистен и тънко нарязан
- Нарязан свеж магданоз
Загрейте зехтина в голяма незалепващ тиган на среден огън. Добавете лука и гответе, като го бъркате, докато стане златист – около 5 минути. Прибавете гъбите. Гответе докато омекнат и течността им се изпари – около 10 минути.
Добавете каймата. Гответе, като я бъркате и накъсвате на дребни парченца, докато потъмнее – около 10 минути. Прибавете нарязаните домати със сока им, сушените домати с мазнината им, италианските подправки, червения пипер, черния пипер и 1 ч.л. от солта. Задушете на тих огън, полупокрито, като бъркате често, в продължение на 10 минути.
Междувременно напълнете голяма тенджера с вода. Добавете останалите 1/2 ч.л. сол и на силен огън изчакайте до кипване. Прибавете пастата. Гответе, като я бъркате от време на време, докато стане ал денте (крехка, но още леко твърда в средата) – около 10 минути. Извадете 1/2 чаша от водата за варене и я добавете към месната смес. Отцедете пастата и я върнете в тенджерата.
Разбъркайте добре месната смес. Опитайте и коригирайте подправянето. Изсипете сместа върху пастата. Разбъркайте докато се смесят добре.
Сервирайте в дълбоки чинии, украсени със пармезан, пресен лук и магданоз.
Оцет Каламата
За 2/3 чаша
- 1/3 чаша екстра върджин зехтин
- 3 с.л. саламура от маслини Каламата
- 2 с.л. червен винен оцет
- 1 скилидка чесън, смачкана
- 1 ч.л. мед
- По 1/2 ч.л. дижонска горчица и гръцки риган
- По 1/4 ч.л. сол и прясно смлян черен пипер
Сложете всички съставки в буркан с херметична капачка. Разклатете добре. Оставете на стайна температура поне 10 минути преди употреба. Съхранявайте в хладилника. Използвайте на стайна температура.



















