• За нас
  • Пишете ни!
неделя, 9 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Тази изпитана и лесна рецепта за паста, която е подходяща за всеки ден ще впечатли дори неочаквани гости

отЕкип на The Epoch Times
9 ноември , 2025
Тази бърза паста ще впечатли дори неочаквани гости

Няколко основни продукта от килера правят това ястие лесно за приготвяне. JeanMarie Brownson/TCA

Ето идея как да преобразите обикновени спагети в впечатляващо ястие за гости, използвайки консервирани домати, подправки и протеин

Пастата, която винаги се намира в шкафа, може да впечатли всеки с малко въображение. Едно просто варене в подсолена вода и пакет качествени спагети може с минимални усилия да се превърне в истинско домашно удоволствие без излишен хаос. Макар никога да не отказвам перфектно сварена паста с малко зехтин или разтопено масло и малко сирене, с времето този класически вкус може да стане предвидим.

За да превърнете простите спагети в интересно ястие, подходящо за гости, добавете консерва домати, подправки и протеин. Пакетчетата кайма са задължителни в моя фризер. Автоматичното размразяване на микровълновата означава, че месото е готово за готвене за около 10 минути – точно времето, необходимо да нарежа лук и да приготвя останалите продукти.

Каймата съкращава времето за готвене. Агнешката кайма добавя богат вкус и се съчетава прекрасно с малко канела и солени маслини Каламата. Каймата от телешко или пуешко месо също е отличен избор и се вписва чудесно в подобни ястия.

Ако разполагате със свежи или замразени зеленчуци, добавете ги към ястието за повече вкус и цвят. Свежите нарязани гъби се съхраняват отлично в хладилника, а замразените варианти или готовите миксове с подправки са още по-практично и бързо решение.

Сушените домати и маслините Каламата заслужават своето специално място във вашия хладилник. Тези добавки внасят наситен вкус и текстура.

За пастата предпочитам сортовете с шуплеста повърхност, която по-добре задържа соса.

Дори в седмици, когато не знам какво да готвя, купувам свеж зелен лук и магданоз. Така мога да добавя свеж акцент към всяко ястие – от бъркани яйца до супи и спагети.

Сервирайте тази паста със зелена салата и рукола, овкусени с домашен оцет. Подправете оцета, както правят готвачите в Гърция – с капчица саламура от маслините Каламата.

Паста с подправена кайма, гъби и маслини Каламата:

За 6 порции

  • 1/4 чаша зехтин
  • 1 средна глава лук
  • 2 чаши (220 г) нарязан микс свежи гъби или 1 пакет (280-340 г) замразени нарязани гъби
  • 450 г агнешка, телешка или пуешка кайма
  • 1 консерва (410 г) нарязани на кубчета домати
  • 1/2 чаша сушени домати в зехтин
  • 2 ч.л. италиански подправки (или 1 ч.л. сушен босилек, 1/2 ч.л. риган, 1/4 ч.л. мащерка и розмарин)
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/4 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 до 1 чаша разполовени обезкостени маслини
  • 1 пакет (450 г) фузили или пене
  • Около 1 чаша настърган гръцки кашкавал гравиера, грюер или пармезан
  • 2-3 стръка пресен лук, почистен и тънко нарязан
  • Нарязан свеж магданоз

Загрейте зехтина в голяма незалепващ тиган на среден огън. Добавете лука и гответе, като го бъркате, докато стане златист – около 5 минути. Прибавете гъбите. Гответе докато омекнат и течността им се изпари – около 10 минути.

Добавете каймата. Гответе, като я бъркате и накъсвате на дребни парченца, докато потъмнее – около 10 минути. Прибавете нарязаните домати със сока им, сушените домати с мазнината им, италианските подправки, червения пипер, черния пипер и 1 ч.л. от солта. Задушете на тих огън, полупокрито, като бъркате често, в продължение на 10 минути.

Междувременно напълнете голяма тенджера с вода. Добавете останалите 1/2 ч.л. сол и на силен огън изчакайте до кипване. Прибавете пастата. Гответе, като я бъркате от време на време, докато стане ал денте (крехка, но още леко твърда в средата) – около 10 минути. Извадете 1/2 чаша от водата за варене и я добавете към месната смес. Отцедете пастата и я върнете в тенджерата.

Разбъркайте добре месната смес. Опитайте и коригирайте подправянето. Изсипете сместа върху пастата. Разбъркайте докато се смесят добре.

Сервирайте в дълбоки чинии, украсени със пармезан, пресен лук и магданоз.

Оцет Каламата

За 2/3 чаша

  • 1/3 чаша екстра върджин зехтин
  • 3 с.л. саламура от маслини Каламата
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • 1 ч.л. мед
  • По 1/2 ч.л. дижонска горчица и гръцки риган
  • По 1/4 ч.л. сол и прясно смлян черен пипер

Сложете всички съставки в буркан с херметична капачка. Разклатете добре. Оставете на стайна температура поне 10 минути преди употреба. Съхранявайте в хладилника. Използвайте на стайна температура.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Свинско с кисело зеле по селски

Свинско с кисело зеле

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0

Свързани Публикации

Парижката прокуратура разследва TikTok заради съдържание, подтикващо младежи към самоубийство

Парижката прокуратура разследва TikTok заради съдържание, подтикващо младежи към самоубийство

0
0
close up woman trimming rose plant with secateurs

Подрязване и зазимяване на розите през есента

0
0
Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безброй ползи за здравето

Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безценни ползи за здравето

0
0
"Аватар: Пътят на водата" - повторно издание през 2025 г.

„Аватар: Пътят на водата“ излезе с ново 3D издание през октомври

0
0
Домати от сорта "Розова магия" в оранжерията на ЕТ „Карбоника плюс“ в град Сливница

Български домат спечели признание на изложението FRUIT ATTRACTION 2025 в Мадрид

0
0
Проф. д-р Маргарита Бакрачева

Проф. д.н. Маргарита Бакрачева: Семейството – пристан или арена на сблъсъци и съперничество

0
0
Мамдани обяви, че преходният й екип ще бъде изцяло от жени

Мамдани обяви изцяло женски преходен екип

0
0
МТСП проведе второ онлайн обучение за бенефициентите по програмата по мярката на изграждане на мрежа от дигитални клубове.

Над 400 са подписаните договора по мярката за създаване на дигитални клубове в народни читалища и обществени библиотеки

0
0
220b7bb4 0bc7 407f 8f46 301b4aa95c3b

Криза в системата за разделно събиране: „Екобулпак“ се оттегля от 16 столични района

0
0
1f1837c7 b6cb 46cf 9b62 ef2c699da53d

Д-р Ашраф Елфаки: Гласът на медиите по света може да спаси животи в Судан (Част I)

0
0
Следваща публикация
5000 последователи на Фалун Гонг се събраха за мащабна формация в Тайван

5000 последователи на Фалун Гонг се събраха за мащабна формация в Тайван

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria