вторник, 26 ноември, 2024

Вкусно и полезно

Георги Славов  - диетологът на Vita Rama

Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част II)

Продължение от част първа Консумиране на сезонни плодове и зеленчуци За осигуряването на пълноценно хранене е необходимо консумирането на сезонни плодове и зеленчуци през съответния сезон. През всеки сезон има достатъчно сезонни хранителни продукти, включително и през зимата. Плодове Плодовете в България започват да зреят още през месец май, когато се появяват ягодите и черешите. Следват кайсиите и прасковите, дините и пъпешите, ябълките и крушите. Това са основните плодове. През всеки сезон се появяват допълнителни като малини, къпини и др. Всеки плод е най-полезен по времето, в което узрява. Важно е плодовете да се приемат в натурален вид, под формата на сокове и нектари (смутита). Не ...

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

Домашното кисело зеле е неизменна част от българската национална кухня, преминавайки през поколения като истинска традиция. Трудно е да си представим нашата трапеза през есенно-зимния сезон без присъствието на кисело зеле. Родината на киселото зеле е древен Китай. Строителите на Великата китайска стена (около 220 г. пр.н.е.) са консумирали ферментирало зеле. Римляните пренасят зелето в Европа и постепенно се разпространява из целия континент. Киселото зеле е спасявало мореплавателите от тежката болест - скорбут, защото е богато на витамин C. Затова през дългите плавания е трябвало кацата с киселото зеле на борда да бъде пълна. Капитан Джеймс Кук винаги имал кисело зеле на корабите си. В настоящия ...

крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

Крем супата от тиква цигулка е вкусно есенно ястие, което съчетава сладостта на узрялата тиква с топлината на ароматните подправки, създавайки истински кулинарен комфорт в купа. Независимо дали сте почитател на традиционната българска кухня или търсите модерни кулинарни изживявания, супата от тиква е блюдо, което успява да впечатли както с вкус, така и с богатите си хранителни качества. Тази рецепта за крем супа от тиква се приготвя за около 30 минути в количество за 6 порции. Необходими продукти Класическата рецепта включва: ½ средно голяма тиква 2 скилидки чесън 1 картоф 1 глава кромид лук 2 моркова 400 мл зеленчуков бульон 50г масло 100 мл заквасена сметана ...

Георги Славов, диетолог

Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част I)

Създателят на Vita Rama Георги Славов: Преминаването от един начин на хранене към друг трябва да се извършва постепенно и със самоконтрол Във „Вита рама“ се чувствате прекрасно, наситени и доволни, защото храната ви е дала всичко, от което се нуждаете. (Георги Славов) По време на летуването ми с Vita Rama (щастлив живот) в хотел „Клиф“ до Обзор, се уверих, че за успеха на едно начинание е необходимо след задвижването му то да бъде поето от всеотдайни и жертвоготовни личности, понасящи го върху раменете си, за да го утвърдят в настоящето и да отъпчат пътека за бъдещето му. Във Vita Rama разпознах такива. Единият е Георги ...

Диетична картофена салата (Гергана Костова)

Диетична картофена салата с веган майонеза

Пресните картофи присъстват по традиция на пролетната ни трапеза. Освен вкусна, те са и полезна храна, която в сравнение със старите картофи съдържа по-голямо количество витамини, по-ниско количество токсични химикали и по-малко калории. Представяме ви рецепта за картофена салата със сварени на пара пресни картофи, което запазва всичките си минерални соли и ги прави много вкусни и питателни. Продукти за картофената салата: Пресни картофи, дребни – 1 кг Червен лук – 1 средно голяма глава Копър – 1 връзка Продукти за веган майонезата: Аквафаба (течността в консервата от сварен нахут) – 1/4 ч. ч. Шарлан – студено пресовано слънчогледово масло – 3/4 ч. ч. Ябълков оцет ...

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции. Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини.  Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане ...

Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

Великден е свят празник за християните по целия свят. Той е преклонение пред чудото на възкресението, с което Исус Христос побеждава смъртта. Божият син възкръсва, след като е разпънат на кръста и пречиства човечеството от първородния грях. Тази година, за да отбележим светлата традиция, ви предлагаме рецептата за вкусен великденски козунак на българския майстор - готвач Иван Звездев. Време за приготовление и печене – около два часа и половина. От това количество продукти се получават 10 порции. Необходими продукти: 1 кг брашно за козунак 5 яйца 300 г захар 200 мл прясно мляко 80 г краве масло 80 мл слънчогледово олио ½ капслула лимонова есенция 1 ...

Най-вкусния спанак с ориз на фурна

Пресен спанак с ориз на фурна

В наши дни зеленолистните зеленчуци присъстват целогодишно в магазина и все пак вълнението от появата им в природата по време на традиционните ни пролетни празници е голямо. Ястията от спанак, лапад и коприва с ориз са безспорен символ на обичайната българска трапеза за Лазаровден и Цветница. Представяме ви традиционната българска рецепта за СПАНАК С ОРИЗ НА ФУРНА Необходими продукти: Спанак – 1 500 г Растително масло – 200 г Ориз – 400 г Червени домати – 300 г (доматено пюре – 50 г) Магданоз – 100 г Черен пипер – 2 г Сол – 20 г Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. ...

Как да си направим хубавото кафе у дома

Как да си направим хубаво кафе у дома – тайните на професионалните баристи

Най-важните неща, от които се нуждаете, както и други съвети, за да извлечете максимума от сутрешната си напитка Признавам си, че съм маниак на тема кафе. Когато бях дете, обичах дори миризмата на кафето на родителите ми сутрин, но вкусът не ми допадаше. Едва когато навърших тридесет години, прибягнах до него по необходимост, за да оцелея на скучната работа, а дори и тогава то беше предимно подсладено мляко с вкус на кафе. Отървах се от празните калории и сега в кухнята ми има еспресо машина, кана за мока, две турски джезвета, виетнамско филтърно кафе, тайландски муселинов филтър, капкообразувател, изолирана френска преса, цифрова везна и стенна мелница ...

Кето торта с ягоди/Ива Нанкинска (снимка; личен архив)

Ива Нанкинска: RawCakes е моя кауза

Хранителният ни потенциал нараства неимоверно в наши дни. Придвижването на стоки, комуникациите, софтуерните технологии и разширените познания за консумирането на различни храни правят достъпни за нас хранителни продукти от цялата планета, които доскоро бяха непознати за нас. Все повече хора започват да търсят възможности за природно здраве, включващо консумиране на здравословни според истории, факти и легенди храни.  Все по-често се уверяваме, че чрез подходящ хранителен режим можем да продължим младостта си, да постигнем дълголетие и да подобрим физическата и психическата си форма. Един радетел за разумно хранене е Ива Нанкинска, създател и собственик на RawCakes, производителя на сурови торти, бонбони и други десерти, чийто фин и ...

Page 1 of 3 1 2 3

Последни новини

Epoch Times Bulgaria