• За нас
  • Пишете ни!
събота, 17 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

отЕкип на The Epoch Times
31 октомври , 2024
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон
Getting your Trinity Audio player ready...

Домашното кисело зеле е неизменна част от българската национална кухня, преминавайки през поколения като истинска традиция. Трудно е да си представим нашата трапеза през есенно-зимния сезон без присъствието на кисело зеле.

Родината на киселото зеле е древен Китай. Строителите на Великата китайска стена (около 220 г. пр.н.е.) са консумирали ферментирало зеле. Римляните пренасят зелето в Европа и постепенно се разпространява из целия континент.

Киселото зеле е спасявало мореплавателите от тежката болест – скорбут, защото е богато на витамин C. Затова през дългите плавания е трябвало кацата с киселото зеле на борда да бъде пълна. Капитан Джеймс Кук винаги имал кисело зеле на корабите си.

В настоящия материал представяме изпитана рецепта за кисело зеле в бидон. Следвайки тази българска рецепта, можете да се насладите на автентичен вкус и богати хранителни ползи.

Необходими продукти

Необходимите продукти за направата на киселото зеле за 50-литров бидон са:

  • 1 кг морска или каменна сол
  • 7-8 зелки (около 20-25 кг)
  • чиста вода

Варианти за повече вкус:

  • ¼ червена зелка
  • 2 глави червено цвекло
  • 3 супени лъжици синапено семе
  • 1 корен хрян
  • 2 дюли
  • 2 зелени ябълки
  • 1 кочан сушена царевица

Как се прави кисело зеле в бидон – начин на приготвяне: 

Зелките трябва да се подберат внимателно – да бъдат здрави, без изгнили места по тях. Те трябва да са с еднаква големина, свежи и с хрупкави листа.

Отстранете увехналите външни листа. Зеле, което е с по-дебели листа е по-подходящо за готвене, отколкото за туршии.

prigotvene na zelkite
Зеле с разрез на кръст в основата

Измитите зелки се режат отдолу в основата, за да се изравнят и след това се прави разрез на кръст. Целта е солената саламура да проникне навътре в зелето за по-добра и равномерна ферментация. 

Освен правенето на кръст в долната част, друг популярен метод за приготвянето на зелките е да се изреже отвор в основата. Твърдата част на зелката (кочана) се изрязва под ъгъл на дълбочина 5-6 см, като в конусовидния отвор се поставя солта. 

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Правилото е 40 гр. сол за литър вода за получаването на 4% разтвор.

sol na litar voda za kiselo zele

За по-лесно приготвяне на саламурата солта може да се разтвори в тенджера с гореща вода, около 2-3 литра. 

За направата на кисело зеле най-подходяща е едрата морска или каменна сол. 

Морската сол е без химически добавки, съдържа естествени минерали и подпомага естествената ферментация.

Йодираната трапезна или готварска сол съдържа химически и антислепващи добавки. Йодът може да попречи на ферментацията и променя естествения вкус.

Варианти за повече вкус и аромат

За приятен червения цвят се използва червено цвекло (2 глави), които се обелват и се слагат цели. Ако нямате червено цвекло, може да сложите ¼ червена зелка. Така зелевата чорба (зелев сок) придобива онзи красив червен цвят. 

За по-добрата ферментация може да се сложи дюля. Две дюли се нарязват на половинки и се добавят в бидона. Може да замените дюлите с две зелени ябълки, които почистени и измити, се поставят цели в бидона. 

Идва ред на естествените консерванти, които ще придадат допълнителен вкус и аромат за зелето:  

  • Хрян – ½ от един корен за 50-литров бидон. Хрянът ще направи зелето още по-ароматно.
  • Синапено семе – 3 супени лъжици. Синапеното семе е доказан консервант, който ще придаде пикантна нотка на киселото зеле.
  • Сушен кочан царевица – 1 брой. Този естествен консервант помага за стягане на зелето и го предпазва от вкисване.

След като се поставят всички продукти в бидона, те се заливат със задължително студената саламура, като се долива вода, колкото е нужно.

Претакане на зелето

Първите 2-3 дена зелето не е нужно да се претака. Така по-лесно ще започне ферментацията. Ако солеността на саламурата е много висока, процесът започва по-бавно, тъй като така бактериите правят трудно млечнокиселата ферментация. 

Целта е да започне млечнокиселата ферментация, докато оцетнокиселата е вече развалянето на продуктите или вкисването. За това е препоръчително да се слага правилното количество сол. 

Ако зелето ви се струва прекалено солено, може да го изплакнете преди консумация.

След третия ден, в продължение на две седмици, всеки ден киселото зеле се претака или продухва с маркуч. 

След втората седмица претакането се прави на 3-4 дена. 

Ако температурата в помещението, в което се съхранява зелето, е 8-10 градуса, то ще е готово след около 30-40 дни. За този период зелето би трябвало да стане, стига да не е твърде студено в помещението. 

Зелето винаги трябва да е покрито със саламурата иначе ще се развали.

Домашното кисело зеле не само е изключително вкусно, но и предлага многобройни здравословни ползи. Зад всяка хрупкава хапка кисело зеле се крие не само богата на вкус традиция, но и невероятен дар за здравето ни. Киселото зеле е средище на полезни пробиотични бактерии, дарени ни от природата, за да подхранват чревната ни микрофлора и да укрепват цялостната имунна система. Богато на витамин C то има доказани антиоксидантни свойства.

Иван Звездев: Как се прави кисело зеле с морска сол

ВИЖТЕ СЪЩО
id5611904 cabbage benefits featured 1080x720 1
Ползи от зелето – суперхрана с противоракови свойства
img 4260
Хрупкава царска туршия без консерванти
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
Ползата от ферментиралите храни
ККП се уличава сама, като атакува оцелял от принудително отнемане на органи: Наблюдатели на човешките права
Китайският режим неволно призна, че е замесен в насилствено отнемане на органи
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Кампанията Stand Up срещу уличния сексуален тормоз (https://www.standup-international.com/bg/bg/)

Кампанията срещу публичния сексуален тормоз „Вината никога не е твоя“ продължава

0
0
Ст. м. с. Елена Георгиева

Ст. м. с. Елена Георгиева: За милосърдието предел няма

0
0
На 17 май (събота) Авиомузей Бургас ще се присъедини към инициативата Европейска „Нощ на музеите“.

Авиомузей Бургас ще ни очаква в „Нощта на музеите 2025“

0
0
"Майките"

Българският сериал „Майките“ предава посланието „Децата не идват с упътване“

0
0
Министерство на земеделието и храните

Държавата учредява мрежа „Магазин за хората“ за социално-ориентирана търговия

0
0
Царица на розата (https://kazanlak.com/)

Казанлък избира 57-мата Царица роза днес

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0

Свързани Публикации

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Селска чорба от коприва

Супа от коприва с ориз

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Докато Турция домакинства мирните преговори между Украйна и Русия, Тръмп обмисля да се отбие

Мирните преговори между Украйна и Русия в Турция могат да бъдат посетени и от Доналд Тръмп

0
0
След забележителен конгрес, ПКК потвърждава решението си да прекрати бунта срещу Турция

Историческо решение: ПКК на кюрдите в Турция прекратява десетилетната си въоръжена борба

0
0
Отборът на Симеон Николов, Александър Къндев и Лазар Бучков на университета „Лонг Бийч Стейт“  победи на финала на волейболния шампионат на NCAA Калифорнийския университет в Лос Анджелис. (https://www.ncaa.com/)

Български волейболисти, начело със сина на Владо Николов, станаха шампиони в университетската лига на САЩ

0
0
На 17 май (събота) Авиомузей Бургас ще се присъедини към инициативата Европейска „Нощ на музеите“.

Авиомузей Бургас ще ни очаква в „Нощта на музеите 2025“

0
0
Фалун Дафа практикуващи празнуват Световния ден на Фалун Дафа на "Юниън скуеър" в Ню Йорк на 11 май 2025 г. Лари Дай/The Epoch Times

Милиони празнуват на 13 май Световния ден на Фалун Дафа

0
0
Следваща публикация
Мюзикълът „Звукът на музиката“ в Софийска опера и балет

Очаквайте хитовия мюзикъл „Звукът на музиката“ в Софийската опера и балет през ноември

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria