Getting your Trinity Audio player ready...
|
Крем супата от тиква цигулка е вкусно есенно ястие, което съчетава сладостта на узрялата тиква с топлината на ароматните подправки, създавайки истински кулинарен комфорт в купа.
Независимо дали сте почитател на традиционната българска кухня или търсите модерни кулинарни изживявания, супата от тиква е блюдо, което успява да впечатли както с вкус, така и с богатите си хранителни качества.
Тази рецепта за крем супа от тиква се приготвя за около 30 минути в количество за 6 порции.
Необходими продукти
Класическата рецепта включва:
- ½ средно голяма тиква
- 2 скилидки чесън
- 1 картоф
- 1 глава кромид лук
- 2 моркова
- 400 мл зеленчуков бульон
- 50г масло
- 100 мл заквасена сметана
- ½ ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
- ½ връзка копър
- 1 с.л. олио
- 1. с.л червен пипер
Начин на приготвяне
В тенджера се налива един литър студена вода. Тиквата се нарязва на едно или две парчета, а картофите на кубчета. Слагат се в тенджерата.
Лукът се реже на ситно, както и морковите. Добавят се при тиквата. Слага се масло, сол, кимион, червен пипер и зеленчукова подправка. Супата се кипва и се вари на тих огън под капак за 25 минути. Сварената тиква се изважда и се пасира добре. Връща се в тенджерата.
Сметаната се затопля и се налива в тенджерата. Кипва се и крем супата е готова за сервиране.
Сервиране
Крем супата от тиква се сервира гореща, често гарнирана с:
- Крутони
- Тиквени семки
- Капка сметана
- Пресни билки като магданоз или мащерка
Съхранение:
- Охладете бързо преди съхранение
- В хладилник издържа 3-4 дни
- При замразяване:
- Оставете място за разширяване
- Надпишете датата
- Размразявайте бавно в хладилник
Съставки и хранителни качества
Тази крем супа е чудесен избор за студените есенни и зимни дни, като съчетава отлични хранителни качества с превъзходен вкус.
Тиква цигулка е много полезна: с богато съдържание на витамини C, E, B2, B3, B6, както и богата на калий, мед, манган, магнезий, фосфор, желязо, белтъчини и въглехидрати.