• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 19 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Дух и съзнание
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

отВалентина Николова
7 октомври , 2022
Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“.

Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния сезон е неизменна част и от нашите традиционни гозби. Използва се, като гарнитура или основно ястие. Особено значение киселото зеле придава на коледната постна трапеза под формата на салата с червен пипер и олио, кисело зеле с боб, постни сърми, зелник и др.

batch bob s kiselo zele img 5523 1
Кисело зеле с боб (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Как да приготвим киселото зеле по най-добрия начин:

Необходими продукти :

За 40-литров бидон
7 зелки
2 глави червено зеле
2 зелени ябълки
1-2 дюли
2 глави червено цвекло
1-2 стръка праз лук
вишневи листа
700-800 гр. морска сол
60 гр. синапено семе
1-2 кочана изсушена царевица

Начин на приготвяне:

Отстраняваме наранените листа на зелките, изрязваме основата им и правим кръстообразни прорези с дълбочина 3-4 см. Поставяме зелките на дъното на бидона с разрязания кочан нагоре. Добавяме и останалите продукти, разрязани на големи парчета. Притискаме, поръсваме със сол, отгоре поставяме листата от вишна. Наливаме догоре вода. След третия ден започваме да претакаме по 1-2 кофи вода всеки ден в продължение на седмица, след това зелето се претака през ден в продължение на още една седмица. На 20-ия ден слагаме синапеното семе и кочаните царевица. След 30-40 дни е готово за консумация, но ако е по-топло може да ферментира и по-бързо.

Ползите от киселото зеле

Вече добре ферментиралото киселото зеле е много питателно и само по себе си съдържа витамин A, B, C и K. То е богато на желязо, което подпомага производството на енергия, като балансира метаболизма, подобрявайки кръвния поток и осигурявайки нужното количество кислород за клетките и органите. Пробиотиците и фибрите, на които е богато поддържат баланса на чревната флора. Фибрите подобряват и функцията на сърцето, като редуцират лошия холестерол и мазнините по стените на кръвоносните съдове. Поради високото си съдържание на витамин C киселото зеле повишава имунитета и се оказва една от най-полезните и вкусни храни за зимния период.

(Видео-рецепта за приготвяне на кисело зеле, предоставена от майстор-готвача Иван Звездев)
ВИЖТЕ СЪЩО
kak se pravi kiselo zele s morska sol
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
пълнени чушки с боб рецепта
Пълнени чушки с боб на фурна
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Основател на оркестър „Кантус Фирмус“ и Главен оперативен директор на "Фреш радио груп"

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ спрял радио „Класик А“, защото студентите не слушали класика

0
0
Тръмп заявява, че има идеи относно Иран, но засега не поема ангажимент за военна намеса на САЩ

Тръмп заявява, че има идеи относно Иран, но засега не поема ангажимент за военна намеса

0
0
Проф.д.ик.н. Румен Гечев и доц. Григор Сарийски (Колаж – Станислав Николов)

За и против влизането на България в еврозоната (Част II)

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
image 2025 06 15 175032014

За и против влизането на България в еврозоната (Част I)

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
2
Министър Георг Георгиев прие председателя на вече заличеното сдружение Културен клуб “Иван Михайлов” Люпчо Георгиевски в МВнР

Люпчо Георгиевски, председателят на заличения Културен клуб “Иван Михайлов”, се срещна с министъра на външните работи

0
0

Свързани Публикации

Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

0
0
dsc0525151

Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето

0
0
Хиляди канадски родители поемат ангажимент да отложат използването на смартфони от децата си

Хиляди канадски родители поемат ангажимент да отложат използването на смартфони от децата си

0
0
dsc05235 1

Роза Дамасцена: полезни свойства и рецепти

0
0
image 2025 05 27 170340305

Кофеинът може да взема енергия назаем от вас – ето защо

0
0
Основател на оркестър „Кантус Фирмус“ и Главен оперативен директор на "Фреш радио груп"

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ спрял радио „Класик А“, защото студентите не слушали класика

0
0
Законодатели разследват антиимиграционни бунтове в Лос Анджелис за връзки с Китайската комунистическа партия

Законодатели разследват бунтовете в Лос Анджелис срещу антиимиграционните служби за връзки с Китайската комунистическа партия

0
0
Русия удря украинска петролна рафинерия в нов удар по енергийната инфраструктура на Киев

Русия удря украинска петролна рафинерия в нов удар по енергийната инфраструктура на Киев

0
0
Проф.д.ик.н. Румен Гечев и доц. Григор Сарийски (Колаж – Станислав Николов)

За и против влизането на България в еврозоната (Част II)

0
0
image 2025 06 15 175032014

За и против влизането на България в еврозоната (Част I)

0
0
Следваща публикация
Жаклин Вагенщайн - създател на CineLibri на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София (снимка: Тихомира Крумова)

CineLibri 2022 - очакваният кино-литературен фестивал стартира

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Дух и съзнание

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria