• За нас
  • Пишете ни!
събота, 25 март, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусно и полезно

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

отВалентина Николова
7 октомври , 2022
Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“.

Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния сезон е неизменна част и от нашите традиционни гозби. Използва се, като гарнитура или основно ястие. Особено значение киселото зеле придава на коледната постна трапеза под формата на салата с червен пипер и олио, кисело зеле с боб, постни сърми, зелник и др.

batch bob s kiselo zele img 5523 1
Кисело зеле с боб (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Как да приготвим киселото зеле по най-добрия начин:

Необходими продукти :

За 40-литров бидон
7 зелки
2 глави червено зеле
2 зелени ябълки
1-2 дюли
2 глави червено цвекло
1-2 стръка праз лук
вишневи листа
700-800 гр. морска сол
60 гр. синапено семе
1-2 кочана изсушена царевица

Начин на приготвяне:

Отстраняваме наранените листа на зелките, изрязваме основата им и правим кръстообразни прорези с дълбочина 3-4 см. Поставяме зелките на дъното на бидона с разрязания кочан нагоре. Добавяме и останалите продукти, разрязани на големи парчета. Притискаме, поръсваме със сол, отгоре поставяме листата от вишна. Наливаме догоре вода. След третия ден започваме да претакаме по 1-2 кофи вода всеки ден в продължение на седмица, след това зелето се претака през ден в продължение на още една седмица. На 20-ия ден слагаме синапеното семе и кочаните царевица. След 30-40 дни е готово за консумация, но ако е по-топло може да ферментира и по-бързо.

Ползите от киселото зеле

Вече добре ферментиралото киселото зеле е много питателно и само по себе си съдържа витамин A, B, C и K. То е богато на желязо, което подпомага производството на енергия, като балансира метаболизма, подобрявайки кръвния поток и осигурявайки нужното количество кислород за клетките и органите. Пробиотиците и фибрите, на които е богато поддържат баланса на чревната флора. Фибрите подобряват и функцията на сърцето, като редуцират лошия холестерол и мазнините по стените на кръвоносните съдове. Поради високото си съдържание на витамин C киселото зеле повишава имунитета и се оказва една от най-полезните и вкусни храни за зимния период.

(Видео-рецепта за приготвяне на кисело зеле, предоставена от майстор-готвача Иван Звездев)
Споделете тази статия

Последвайте ни във Фейсбук:

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

0
0
Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница (видео)

0
2
Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
1
Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

0
0
Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

0
0
DSC06240 768x510 1

Нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса

0
0
Плодовете и зеленчуците са храни богати на витамини. Те ще ви помогнат да намалите възпалението в организма и да повишите своя имунитет (Shutterstock)

Тревожите се заради коронавируса? Намалете възпаленията в организма

0
0
Следваща публикация
Жаклин Вагенщайн - създател на CineLibri на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София (снимка: Тихомира Крумова)

CineLibri 2022 - очакваният кино-литературен фестивал стартира

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.