Широкоразпространени добавки в храните се оказват по-вредни от очакваното
Съществуват доказателства, че полуфабрикатите увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, психични разстройства, респираторни заболявания, метаболитен синдром и рак Днес над 73% от хранителните продукти са свръхпреработени. Въпреки че и те, и натуралните храни се наричат „храна“, между тях има огромна разлика, защото полуфабрикатите не се отглеждат в почвата, а се произвеждат във фабрики. Освен конвенционалните добавки като консерванти, оцветители и ароматизатори, се появяват и много нови добавки. Изобретени са стабилизатори, емулгатори, стягащи агенти, набухватели, антислепващи агенти, овлажнители, оцветители и други, които променят вкуса, цвета и текстурата на храната. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изброява поне 3972 вещества, добавяни към храните. Може би водени от нарастващото ...