Вкусно и полезно

Как да си направим хубавото кафе у дома

Как да си направим хубаво кафе у дома – тайните на професионалните баристи

Най-важните неща, от които се нуждаете, както и други съвети, за да извлечете максимума от сутрешната си напитка Признавам си, че съм маниак на тема кафе. Когато бях дете, обичах дори миризмата на кафето на родителите ми сутрин, но вкусът не ми допадаше. Едва когато навърших тридесет години, прибягнах до него по необходимост, за да оцелея на скучната работа, а дори и тогава то беше предимно подсладено мляко с вкус на кафе. Отървах се от празните калории и сега в кухнята ми има еспресо машина, кана за мока, две турски джезвета, виетнамско филтърно кафе, тайландски муселинов филтър, капкообразувател, изолирана френска преса, цифрова везна и стенна мелница ...

Кето торта с ягоди/Ива Нанкинска (снимка; личен архив)

Ива Нанкинска: RawCakes е моя кауза

Хранителният ни потенциал нараства неимоверно в наши дни. Придвижването на стоки, комуникациите, софтуерните технологии и разширените познания за консумирането на различни храни правят достъпни за нас хранителни продукти от цялата планета, които доскоро бяха непознати за нас. Все повече хора започват да търсят възможности за природно здраве, включващо консумиране на здравословни според истории, факти и легенди храни.  Все по-често се уверяваме, че чрез подходящ хранителен режим можем да продължим младостта си, да постигнем дълголетие и да подобрим физическата и психическата си форма. Един радетел за разумно хранене е Ива Нанкинска, създател и собственик на RawCakes, производителя на сурови торти, бонбони и други десерти, чийто фин и ...

img 8697

Златно мляко – ползи и рецепта

Златното мляко е полезна и прекрасна напитка. Името му идва от една от съставките му, която няма нищо общо с метала злато. Смята се, че това е много стара рецепта, използвана в различни аюрведични ритуали за здраве и дълголетие. Златното мляко се възприема като мощен еликсир, подпомагащ организма ни в борбата с множество заболявания и за добра здравна профилактика. Рецептата е намерена преди повече от 3000 г. в  древни индийски ръкописи, като на златното мляко се приписват почти магически свойства. Тази чудодейна напитка е пълна с антиоксиданти и с противовъзпалителни съединения, които подобряват функцията на мозъка и засилват паметта. Какво съдържа? Основната съставка на златното мляко ...

Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

Сливата е един от най-сладките плодове, тогава защо да не създадем вкусно и напълно здравословно сладко без добавена захар? Приготвяне на сладко от сливи Измиваме добре узрели на слънце сини сливи. Разполовяваме и отделяме костилките, които могат да се изгорят в печката през студените месеци. Подреждаме в тава и печем в предварително загрята фурна на 150° до пълно омекване (около 60 мин). При възможност подреждаме измитите и подсушени буркани и капачки върху печката, докато се пекат сливите, за да се затоплят. След изваждане от фурната, разпределяме горещите плодове в стъклените съдове и затваряме плътно. Обръщаме бурканите наобратно и оставяме за 12 часа. За придобиване на по-екзотичен ...

Снимка: pinterest

Кулинарен тур на смокинята започва в Синеморец

За втора поредна година в Синеморец ще се проведе кулинарен тур "Смокинови изкушения". В седмицата 2-9 септември гости и жители на южното черноморско селце, за което смокинята е емблематичен плод, ще имат възможността да опитат богато разнообразие от ястия с нейното участие. Организатор на събитието е Народно читалище „Синева – 2020“ с. Синеморец, а заведенията, които участват тази година са бар Кораба, бистро Котката и Часовника, пицария Терра маре и ресторантите Каза Доминго, Хелиос, Хоризонт, Тръстиките и плаж Велека. Те ще предлагат класически и нетрадиционни салати, предястия, ястия, десерти, напитки от или със смокини. Организаторите споделят пред Епок Таймс, че целта на тази и други подобни ...

Лимоновата вода

Помага ли водата с лимон в борбата с рака и килограмите?

Лимоновата вода се консумира често заради ползите за здравето, тъй като съдържа хранителни вещества като витамин С и лимонена киселина. В интернет изобилстват твърдения, че тя може да се използва и за отслабване, борба с рака и срещу камъни в бъбреците. Доколко обаче всички тези твърдения са верни? Може ли лимонената вода да ви помогне в отслабването? Витамин С не влияе на отслабването. Той е главно антиоксидант, който може да предотврати увреждането на клетките от свободните радикали. Лимонената киселина също не може да ви помогне да отслабнете, но тя стимулира храносмилателния тракт да отделя храносмилателен сок, който подпомага храносмилането. Водата също няма ефект върху отслабването, но ...

id5324354 fruit pops 1

Натурални домашни плодови близалки

Нуждаете се само от плодове, формички за сладолед и натурален сок без захар Чудите ли се с какво лакомство да зарадвате децата си в горещите летни дни? Нещо, което да е едновременно неустоимо, но и полезно, натурално и без вредната добавена захар? Предлагаме ви да изпробвате тази лесна рецепта на домашни близалки, които са плодови, здравословни и най-важното - лесни и бързи за приготвяне. Децата ви ще се радват да помагат в приготвянето им и със сигурност ще се влюбят в тях. Използвайте плодове, които са сезонни, пресни, или пък замразени - няма значение. Ще са ви необходими и формички за сладолед. Как да направим плодови ...

Ароматен сироп от рози (pinterest)

Домашен сироп от рози

Роза Дамасцена, известна също като Розата на Кастилия, е култивиран вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза. Цветовете ѝ са известни с финия си аромат и се използват за розово масло (в парфюмерията) и за розова вода. Роза Дамасцена e широко приложима и в готварството и в много култури се използва като подправка или аромат. Тя е една от съставките в мароканската смес от подправки Рас ел Ханут. Използва се в персийската, индийска и в кухнята на Близкия изток. Розовата вода често се поръсва върху месни ястия, докато розата на прах се добавя към сосове. Цели цветове или отделни листенца се използват и в билковия чай „зухурат“. Най-популярната употреба обаче, е ...

Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

Агнешката дроб сарма е ароматна вкусотия, с която можем да спазим традицията. Тук ви предлагаме рецептата за класическата печена на фурна агнешка дроб сарма с ориз, любезно предоставена от известния български майстор - готвач Иван Звездев. Тя се различава от традиционната стара рецепта с това, че не използва агнешко було, в което се слага плънката и се изпича във вид на отделни сарми. Времето за приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна е около 1 ч. и 40 мин. От продуктите се получават около 5 порции. Дроб сарма - необходими продукти: 1 агнешки комплект 5 стръка пресен лук 180 г ориз 1 - 2 ч.л. сол ...

копривена чорба на баба

Вкусна копривена супа

Да се хванем за зеленото – този израз идва от старите български земеделци, които са знаели, че в началото на пролетта, когато картофите, пшеницата, фасула и всичко в хамбара свършва, природата дава живот на нов вид полезни храни. Тогава хората се захващали да берат първото, което изниква в началото на сезона - спанак, див чесън и коприва. Те спасявали от глад семействата, особено в южните планински райони, където копривата е в изобилие. Ние ще ви запознаем с една много вкусна рецепта за копривена чорба, приготвена от българския традиционен кулинар Иван Звездев. Необходими продукти: 200 гр. прясна коприва / 6-7 шепи / 1-2 моркова 4 стръка пресен ...

Page 1 of 3 1 2 3

Последни новини

Epoch Times Bulgaria