Вкусно и полезно

Репички  от европейската сортова група

Февруарска градина: време за първите пролетни култури

Въпреки че зимата все още не си е отишла, през месец февруари можем да поставим основите на нашата богата градина с първите студенолюбиви растения. Нека да започнем с морковите – тези капризни зеленчуци изискват специално внимание още от самото начало. Тайната на успешното им отглеждане се крие в подготовката на почвата. Тя трябва да бъде рохкава, без буци и камъчета, които биха накарали крехките коренчета да се разклонят. Семената засаждаме в плитки бразди, едва покрити с пръст, след което започва дългото чакане. Необходими са около три седмици, преди да зърнем първите крехки листенца. През това време поддържаме почвата постоянно влажна. Докато чакаме морковите, може да насочим ...

Свинско с кисело зеле по селски

Свинско с кисело зеле

Свинско с кисело зеле - тази традиционна българска рецепта съчетава сочното свинско месо с характерния кисел вкус на зелето, създавайки перфектен баланс на аромати и текстури.  Необходими продукти: 750 г свинско месо (по възможност от врат или бут) 100 г олио (половин чаена чаша) 1,5 кг кисело зеле 100 г кромид лук (1-2 глави) 1 чаена лъжичка червен пипер (5 г) Черен пипер на вкус Сол на вкус Подготовка на месото: Измийте свинското месо и го нарежете на големи парчета. Загрейте олиото в голяма тенджера. Когато е горещо, добавете месото и го запържете от всички страни, докато придобие златист цвят. След това го извадете от тенджерата ...

Сладкото, пикантно, пикантно растение, което ни спасява от храносмилателни проблеми

Джинджифилът – сладкото, лютиво растение, което ни спасява от храносмилателни проблеми

Джинджифилът е известен най-вече с това, че облекчава гаденето вкл. при бременни жени, но има и конвенционални ползи за здравето на стомашно-чревния тракт В почти всеки магазин за хранителни стоки се намира кълбовиден, усукан корен, който може да бъде ключът към по-добро храносмилане. Джинджифилът е една от най-лесните билки, с които можете да се сдобиете, а загряващият му ефект го прави чудесен за по-студените сезони и за хората, които често изпитват студ. Ашли Мърфи, билкар и собственик на ABECA Naturals, заяви пред The Epoch Times, че джинджифилът е безпогрешен за няколко проблема, свързани с червата, като гадене, запек, подуване на корема, болка и газове. "Обичам джинджифила. ...

Защо оризът превъзхожда кето диетата за дългосрочен контрол на кръвната захар

Защо оризът превъзхожда кето диетата

За дългосрочен контрол на кръвната захар оризът е по-добър от кетогенната диета Кетогенната диета, известна още като кето диета, е придобила популярност сред диабетиците и хората, които искат да отслабнат. Този интерес се дължи на забележителните й ефекти върху понижаването на кръвната захар и загубата на тегло. Въпреки това, диетата остава обект на противоречиви мнения, тъй като дългосрочното й спазване може да увеличи рисковете от определени състояния като хипогликемия (ниска кръвна захар) и остеопороза. За разлика от това, балансираната диета, която включва въглехидрати като ориз, може ефективно да контролира кръвната захар, потенциално подобрявайки и дори обръщайки диабета. Този подход дава резултати, сравними с кето диетата, но ...

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

„Хубавата баклава започва от хубавата почва“ - пише турската кулинарка Айлин Йоней Тан в книгата си „Вкус на слънце и огън: кухнята на Газиантеп“. Според нея първото и най-важно условие за добрата баклава са качествените пшеница и брашно. Ето защо Тан ни насочва към равнината Харан — област в югоизточна Турция, част от благодатната земя между Тигър и Ефрат, култивирана първа преди повече от 11 000 години. Другите важни съставки са натуралното масло, което трябва да е добито от „млякото на пасящи напролет животни“ и не напълно узрял шамфъстък, „избран още на дървото“, за по-силен, по-зелен цвят и вкус. Баклавата се оказва сериозно начинание. Малко недозрелите ...

содена питка на баба

Пухкава содена питка за Бъдни вечер  

Предлагаме ви бърза и лесна рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер. Традицията повелява на този голям християнски празник да се приготвя постна содена питка. Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството.  Как се прави постна содена питка Необходими продукти: 500 г брашно + 50 г за замесване 350 мл газирана вода 2 с.л. оцет (за гасене на содата) 2 с.л. олио  1 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. или 6 г сол 1 ч.л. или 6 г захар 10 г бакпулвер (едно пакетче) Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма ...

Боб с кисело зеле по рецепта на баба

Боб с кисело зеле

Боб с кисело зеле е едно от най-емблематичните български ястия, което носи със себе си духа на традицията и топлината на домашния уют. Тази рецепта е подходяща за всички сезони, но се е превърнала в неразделна част от зимните месеци и коледните пости, когато студеното време изисква топли, питателни ястия, които да ни изпълват с енергия. Богато на протеини, фибри и минерали, ястието от кисело зеле с боб  е изключително здравословно и е перфектен избор за балансирана диета. Нека започнем нашето кулинарно пътешествие с тази класическа рецепта. Боб с кисело зеле в тенджера Необходими продукти и подправки: 300 г боб  6 с.л. олио 600 г кисело ...

"Заквашу" от "Жива храна"

„Жива храна“ – чиста и полезна храна на трапезата

Елена Костадинова: Нищо не може да се сравни с това, да се храниш натурално, с жива растителна храна Брънч в престижно заведение за веган хранене в България. Върху дървено плато сервират „сирена“, „луканки“ и сурова зеленина. Вкусовите качества на имитациите надвишават оригиналите без да натоварват с негативите от тях и без да им отстъпват естетически. Не съдържат обичайните за веган храни соя, пълнители и др., подлагащи на силно съмнение полезността на консумацията им. Интересувам се от „сирената“ и „луканките“ върху платата. Оказва се, че „Бадемико БулгариВкус“, „Заквашу“, „Цвекланка“ и „Пикантка“ са произведени от българска фирма – „Жива храна“. Освен от чистия състав на продуктите, упоменат върху ...

пълнени чушки с боб рецепта

Пълнени чушки с боб на фурна

Пълнените чушки с боб са част от богатата кулинарна история на България, която датира от векове. Те са символ на домашен уют и топлина, често свързани с празници и семейни събирания.  Традиция за Бъдни вечер: Пълнените чушки с боб са задължителна част от празничната трапеза за Бъдни вечер. Те символизират изобилието и благоденствието, което се желае за новата година. Приготвянето на тази рецепта е лесно и приятно занимание, като добре приготвеното ястие може да събере усмивките на семейството около масата. В следващите редове ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите това традиционно ястие, което ще добави топлина и уют на вашата празнична трапеза. Нека ...

Георги Славов  - диетологът на Vita Rama

Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част II)

Продължение от част първа Консумиране на сезонни плодове и зеленчуци За осигуряването на пълноценно хранене е необходимо консумирането на сезонни плодове и зеленчуци през съответния сезон. През всеки сезон има достатъчно сезонни хранителни продукти, включително и през зимата. Плодове Плодовете в България започват да зреят още през месец май, когато се появяват ягодите и черешите. Следват кайсиите и прасковите, дините и пъпешите, ябълките и крушите. Това са основните плодове. През всеки сезон се появяват допълнителни като малини, къпини и др. Всеки плод е най-полезен по времето, в което узрява. Важно е плодовете да се приемат в натурален вид, под формата на сокове и нектари (смутита). Не ...

Page 1 of 4 1 2 4

Последни новини

Epoch Times Bulgaria