Вкусно и полезно

Диетична картофена салата (Гергана Костова)

Диетична картофена салата с веган майонеза

Пресните картофи присъстват по традиция на пролетната ни трапеза. Освен вкусна, те са и полезна храна, която в сравнение със старите картофи съдържа по-голямо количество витамини, по-ниско количество токсични химикали и по-малко калории. Представяме ви рецепта за картофена салата със сварени на пара пресни картофи, което запазва всичките си минерални соли и ги прави много вкусни и питателни. Продукти за картофената салата: Пресни картофи, дребни – 1 кг Червен лук – 1 средно голяма глава Копър – 1 връзка Продукти за веган майонезата: Аквафаба (течността в консервата от сварен нахут) – 1/4 ч. ч. Шарлан – студено пресовано слънчогледово масло – 3/4 ч. ч. Ябълков оцет ...

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции. Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини.  Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане ...

Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

Великден е свят празник за християните по целия свят. Той е преклонение пред чудото на възкресението, с което Исус Христос побеждава смъртта. Божият син възкръсва, след като е разпънат на кръста и пречиства човечеството от първородния грях. Тази година, за да отбележим светлата традиция, ви предлагаме рецептата за вкусен великденски козунак на българския майстор - готвач Иван Звездев. Време за приготовление и печене – около два часа и половина. От това количество продукти се получават 10 порции. Необходими продукти: 1 кг брашно за козунак 5 яйца 300 г захар 200 мл прясно мляко 80 г краве масло 80 мл слънчогледово олио ½ капслула лимонова есенция 1 ...

Най-вкусния спанак с ориз на фурна

Пресен спанак с ориз на фурна

В наши дни зеленолистните зеленчуци присъстват целогодишно в магазина и все пак вълнението от появата им в природата по време на традиционните ни пролетни празници е голямо. Ястията от спанак, лапад и коприва с ориз са безспорен символ на обичайната българска трапеза за Лазаровден и Цветница. Представяме ви традиционната българска рецепта за СПАНАК С ОРИЗ НА ФУРНА Необходими продукти: Спанак – 1 500 г Растително масло – 200 г Ориз – 400 г Червени домати – 300 г (доматено пюре – 50 г) Магданоз – 100 г Черен пипер – 2 г Сол – 20 г Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. ...

Как да си направим хубавото кафе у дома

Как да си направим хубаво кафе у дома – тайните на професионалните баристи

Най-важните неща, от които се нуждаете, както и други съвети, за да извлечете максимума от сутрешната си напитка Признавам си, че съм маниак на тема кафе. Когато бях дете, обичах дори миризмата на кафето на родителите ми сутрин, но вкусът не ми допадаше. Едва когато навърших тридесет години, прибягнах до него по необходимост, за да оцелея на скучната работа, а дори и тогава то беше предимно подсладено мляко с вкус на кафе. Отървах се от празните калории и сега в кухнята ми има еспресо машина, кана за мока, две турски джезвета, виетнамско филтърно кафе, тайландски муселинов филтър, капкообразувател, изолирана френска преса, цифрова везна и стенна мелница ...

Кето торта с ягоди/Ива Нанкинска (снимка; личен архив)

Ива Нанкинска: RawCakes е моя кауза

Хранителният ни потенциал нараства неимоверно в наши дни. Придвижването на стоки, комуникациите, софтуерните технологии и разширените познания за консумирането на различни храни правят достъпни за нас хранителни продукти от цялата планета, които доскоро бяха непознати за нас. Все повече хора започват да търсят възможности за природно здраве, включващо консумиране на здравословни според истории, факти и легенди храни.  Все по-често се уверяваме, че чрез подходящ хранителен режим можем да продължим младостта си, да постигнем дълголетие и да подобрим физическата и психическата си форма. Един радетел за разумно хранене е Ива Нанкинска, създател и собственик на RawCakes, производителя на сурови торти, бонбони и други десерти, чийто фин и ...

img 8697

Златно мляко – ползи и рецепта

Златното мляко е полезна и прекрасна напитка. Името му идва от една от съставките му, която няма нищо общо с метала злато. Смята се, че това е много стара рецепта, използвана в различни аюрведични ритуали за здраве и дълголетие. Златното мляко се възприема като мощен еликсир, подпомагащ организма ни в борбата с множество заболявания и за добра здравна профилактика. Рецептата е намерена преди повече от 3000 г. в  древни индийски ръкописи, като на златното мляко се приписват почти магически свойства. Тази чудодейна напитка е пълна с антиоксиданти и с противовъзпалителни съединения, които подобряват функцията на мозъка и засилват паметта. Какво съдържа? Основната съставка на златното мляко ...

Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

Сливата е един от най-сладките плодове, тогава защо да не създадем вкусно и напълно здравословно сладко без добавена захар? Приготвяне на сладко от сливи Измиваме добре узрели на слънце сини сливи. Разполовяваме и отделяме костилките, които могат да се изгорят в печката през студените месеци. Подреждаме в тава и печем в предварително загрята фурна на 150° до пълно омекване (около 60 мин). При възможност подреждаме измитите и подсушени буркани и капачки върху печката, докато се пекат сливите, за да се затоплят. След изваждане от фурната, разпределяме горещите плодове в стъклените съдове и затваряме плътно. Обръщаме бурканите наобратно и оставяме за 12 часа. За придобиване на по-екзотичен ...

Снимка: pinterest

Кулинарен тур на смокинята започва в Синеморец

За втора поредна година в Синеморец ще се проведе кулинарен тур "Смокинови изкушения". В седмицата 2-9 септември гости и жители на южното черноморско селце, за което смокинята е емблематичен плод, ще имат възможността да опитат богато разнообразие от ястия с нейното участие. Организатор на събитието е Народно читалище „Синева – 2020“ с. Синеморец, а заведенията, които участват тази година са бар Кораба, бистро Котката и Часовника, пицария Терра маре и ресторантите Каза Доминго, Хелиос, Хоризонт, Тръстиките и плаж Велека. Те ще предлагат класически и нетрадиционни салати, предястия, ястия, десерти, напитки от или със смокини. Организаторите споделят пред Епок Таймс, че целта на тази и други подобни ...

Лимоновата вода

Помага ли водата с лимон в борбата с рака и килограмите?

Лимоновата вода се консумира често заради ползите за здравето, тъй като съдържа хранителни вещества като витамин С и лимонена киселина. В интернет изобилстват твърдения, че тя може да се използва и за отслабване, борба с рака и срещу камъни в бъбреците. Доколко обаче всички тези твърдения са верни? Може ли лимонената вода да ви помогне в отслабването? Витамин С не влияе на отслабването. Той е главно антиоксидант, който може да предотврати увреждането на клетките от свободните радикали. Лимонената киселина също не може да ви помогне да отслабнете, но тя стимулира храносмилателния тракт да отделя храносмилателен сок, който подпомага храносмилането. Водата също няма ефект върху отслабването, но ...

Page 1 of 3 1 2 3

Последни новини

Epoch Times Bulgaria