Пресните картофи присъстват по традиция на пролетната ни трапеза. Освен вкусна, те са и полезна храна, която в сравнение със старите картофи съдържа по-голямо количество витамини, по-ниско количество токсични химикали и по-малко калории.
Представяме ви рецепта за картофена салата със сварени на пара пресни картофи, което запазва всичките си минерални соли и ги прави много вкусни и питателни.
Продукти за картофената салата:
- Пресни картофи, дребни – 1 кг
- Червен лук – 1 средно голяма глава
- Копър – 1 връзка
Продукти за веган майонезата:
- Аквафаба (течността в консервата от сварен нахут) – 1/4 ч. ч.
- Шарлан – студено пресовано слънчогледово масло – 3/4 ч. ч.
- Ябълков оцет – 2 с. л.
- Черен пипер – на вкус
Веган майонезата е ефирна и лека, видът ѝ е досущ като този на обикновената, вкусът ѝ превъзхожда нейния, а съставът ѝ ще задоволи напълно изискванията ви за здравословно хранене.
Приготвяне:
Измийте пресните картофи и ги сварете на пара. В сравнение със старите, те се сваряват доста по-бързо, затова проверявайте често дали са омекнали. Трябват ви не преварени. Не е необходимо да ги белите. По-големите нарежете. Добавете лука, нарязан на ивички, и копъра, нарязан на ситно. Оставете получената картофена салата да изстива в купа.
Сипете аквафабата, ябълковия оцет и черния пипер във висок стъклен буркан и ги смесете с подвижен блендер-пасатор.
Включете блендера на най-високата му скорост и бавно, на тънка струя започнете да добавяте шарлана. Движете блендера бавно нагоре-надолу. Ще получите консистенция на майонеза. За по-голяма плътност добавете още шарлан. Колкото повече от него добавяте, толкова по-гъста ще става веган майонезата. Можете да я съхранявате една седмица в хладилник.
Към изстиналите картофи с лук и копър добавете веган майонезата и разбъркайте внимателно, за да не се раздробят картофите.
Поднесете салатата от пресни картофи на пара с веган майонеза като основно ястие или като гарнитура.
Липсата на готварска сол в рецептата не е случайно. Освен здравословна, салатата от пресни картофи на пара с веган майонеза, е и апетитна заради естествено соления вкус на пресните картофи, дължащ се на запазените в тях при варенето на пара минерални соли.
Аквафабата се приема за заместител на яйцата, тъй като съдържа голямо количество белтъчни вещества. Тя прави салатата от пресни картофи с веган майонеза още по засищаща.
Шарланът е подходящ заради ненатрапчивият си вкус и заради безспорните си здравословни ползи – той е студено нерафинирано слънчогледово масло, не съдържащо консерванти, оцветители и други примеси. Извлича се директно от слънчогледовите семена чрез механично пресоване и не се обработва химично.
Натуралните продукти и щадящата термична обработка правят салатата от пресни картофи на пара с веган майонеза задоволяваща и диетична.
Добър апетит!