• За нас
  • Пишете ни!
събота, 23 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Селска агнешка чорба с ориз

отЕкип на The Epoch Times
3 май , 2025
Селска агнешка чорба на баба

Класическа селска агнешка чорба

Агнешката супа с ориз, често наричана „агнешка чорба“, е традиционно българско ястие, което заема централно място в нашата кухня, особено по време на празници като Гергьовден и Великден. Тя символизира пролетта и новото начало, като агнешкото месо се смята за чисто и подходящо за празнични трапези. Тази супа се приготвя с месо или дреболии, но нашата рецепта използва само месо за по-лесно приготвяне. Можете да използвате дреболии, ако предпочитате.

Как се прави агнешка супа – рецепта

Тази рецепта е за около 6–8 порции супа. Месото може да използвате с кост или без кост, но при варене на бульона е добре да са с кост, за да придадат по-богат вкус и аромат на супата.

Необходими продукти

  • 600 г агнешко месо с кост (например бут или плешка)
  • 60 г ориз (около 1/2 чаша; бял ориз)
  • 2 моркова
  • 1 зелена или червена чушка
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 стрък зелен чесън
  • 4 с.л. кисело мляко и 1 яйце (за застройката)
  • Сол и прясно смлян черен пипер (на вкус)
  • 5 стръка пресен джоджен
  • 3 с.л. растително олио (или зехтин) и 20 г краве масло

Инструкции за приготвяне

  1. Подготовка на месото: Измийте агнешкото месо и го нарежете на малки парчета. Поставете го в голяма тенджера и го залейте с хладка вода. Посолете леко и оставете да заври. По време на варенето се образува пяна – отстранявайте я периодично с решетъчна лъжица, за да получите бистър бульон.
  2. Варене на месото: Варете агнешкото на умерен огън около 40–50 минути или докато е напълно сварено. Когато месото е готово, извадете го от бульона, обезкостете го и го нарежете на хапки. Прецедете бульона, за да отстраните остатъците от кости.
  3. Запържване на зеленчуците: В отделен съд загрейте растителното олио и кравето масло. Добавете нарязаните моркови, чушка, зелен лук и чесън и ги задушете под капак за 5–7 минути, като разбърквате от време на време.
  4. Сглобяване на супата: Върнете прецедения бульон при запържените зеленчуци и оставете супата да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Добавете измития ориз и нарязаното месо в тенджерата. Разбъркайте, покрийте и варете около 15–20 минути, докато оризът се свари напълно и поеме ароматите на супата. Намалете котлона на слаб огън.
  5. Застройка (темпериране): В купа разбийте яйцето с киселото мляко и малко студена вода. Вземете сместа близо до котлона и добавете няколко супени лъжици от горещия бульон, за да я темперирате. Бавно излейте застройката обратно в супата, като бъркате непрекъснато. Важно е супата да не ври силно при добавяне на застройката, за да не се пресече яйцето. Оставете да къкри още 2–3 минути.
  6. Завършване и гарниране: Прибавете нарязаните магданоз и джоджен, разбъркайте и отстранете супата от котлона. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Сервирайте супата гореща, поднесена с парче пресен хляб или питка, за да направите ястието още по-пълноценно.

Тънкостите на най-вкусната агнешка супа

  • Премахване на пяната: По време на варенето на агнешкото месо отстранявайте образувалата се пяна. Това гарантира прозрачен бульон и по-добър вкус на супата.
  • Умерен огън: Гответе супата на умерен огън. Интензивното кипене може да разкъса влакната на месото и да помъти бульона. Дългото бавно готвене помага месото да остане крехко и осигурява вкусна бульонова основа.
  • Подходящият момент за подправките: Пресните листа на магданоз и джоджен са задължителни в края на варенето. Ако използвате сушени билки, добавете сушен джоджен в началото, а сушен магданоз – в средата на варенето, за да се разгърне добре ароматът им.
  • Темпериране на застройката: След добавяне на яйчената застройка супата не трябва да ври – бъркайте внимателно, за да не се пресече застройката. По този начин се получава копринена гъстота и гладък вкус.
  • За по-гъста супа: Добавете 1 супена лъжица брашно към застройката за по-плътна текстура.

Заключение

Тази селска агнешка чорба е истинска българска класика, която свързваме с пролетните празници и домашната трапеза. Следвайте предложената рецепта стъпка по стъпка, за да получите супа с наситен аромат и кадифена консистенция. Опитайте я на Гергьовден или друг специален повод. Добър апетит!

Класическа агнешка супа – шеф Манчев

ВИЖТЕ СЪЩО
печено агнешко на фурна с фолио
Сочно агнешко с картофи на фурна
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
Яйца по панагюрски звездев
Яйца по панагюрски с кисело мляко
naj vkusnija patatnik
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта
selska chorba ot kopriva
Супа от коприва с ориз
recepta za kasha ot kopriva po selski
Рецепта за каша от коприва по селски
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
ККП се уличава сама, като атакува оцелял от принудително отнемане на органи: Наблюдатели на човешките права
Китайският режим неволно призна, че е замесен в насилствено отнемане на органи
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
(Илюстрация: The Epoch Times)

Хората в мозъчна смърт може да не са наистина мъртви

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

0
2
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Украинец е задържан в Италия за нападението срещу газопроводите "Северен поток"

Украинец е арестуван в Италия за атентата срещу газопроводите „Северен поток“

0
0

Свързани Публикации

Как най-сетне намерих мир с времето си

Как най-накрая се справям с управлението на времето си

0
0
Петър Матов по българския участък "Рила - Родопи" на международния маршрут Е8

Петър Матов с исторически рекорд по българския участък „Рила – Родопи“ на международния маршрут Е8

0
0
Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Забравили сме за какво се борим - данните са неопровержими

Загубихме смисъла – данните го потвърждават

0
0
Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
МТСП осигури 14 млн. лв. за оборудване на доброволните подразделения и пожарникарите

14 милиона лева за модернизация на доброволните формирования и пожарните служби са осигурени от МТСП

0
0
Тръмп заяви, che Си Дзинпин го е уверил, че Китай няма да нападне Тайван по време на неговия мандат

Тръмп заяви, че Си Цзинпин му е дал гаранции, че Китай няма да нападне Тайван докато той е президент

0
0
Петър Матов по българския участък "Рила - Родопи" на международния маршрут Е8

Петър Матов с исторически рекорд по българския участък „Рила – Родопи“ на международния маршрут Е8

0
0
Унгария обвини Украйна в атака срещу петролопровода си с Русия

Унгария обвини Украйна в атака срещу петролопровода си с Русия

0
0
Висш функционер на Китайската комунистическа партия заплаши практикуващи Фалун Гонг във Финландия

Висш функционер на ККП заплашва последователи на Фалун Гонг във Финландия

0
0
Следваща публикация
Пред руското посолство събралите се български и руски граждани напомниха за руското самосъзнание на гражданите на Одеса. Снимка: Георги Съйков

Митинг в памет на жертвите от Одеса пред руското посолство в София (обновена)

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria