• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 12 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Здраве

Ползата от ферментиралите храни

отРени Гинова
2 септември , 2024
Ползата от ферментиралите храни

Идея за приготвяне на ферментирала консервирана вегетарианска храна.

Безспорно всеки е чувал за ползите от консумирането на ферментирали храни. Процесът на ферментация е най-старият познат метод за удължаване срока на годност на хранителните продукти. Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на народите по света, като в тази група преобладават главно млечните продукти, напитките и зърнените храни. С течение на времето и развитието на цивилизацията, хората започват да споделят своя опит в изкуството на ферментацията.

Какво представлява процесът „ферментация“?

Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Тази традиционна „биотехника“ се е развила от природните процеси, при които наличието на определени хранителни вещества и подходящите условия на околната среда са подбрали специфични микроорганизми, като най-важни от тях са млечнокиселите бактерии, плесените и дрождите.

Ферментирали храни в България и по света

България

Типичен пример за ферментирала храна в България е българската традиционна туршия. Камби, карфиол, моркови, зеле и кервиз са основните продукти, което всяко домакинство използва за направата на това вълшебно вкусно изкушение. Всеки мисли, че ферментиралите храни са с типично балкански или източноевропейски произход, но това изглежда не е съвсем така. Предполага се, че технологията тръгва от Източна Азия и бавно се придвижва на Запад. В азиатски кухни туршията винаги е била на почит, а самата дума „туршия” е с персийски произход и е навляза в българския от турския език. Сред основните ползи на българската туршия са засилване на метаболизма, което помага в борбата с килограмите, благотворното влияние върху чревната флора и подсилването на имунната система.

Япония

Японската кухня придобива славата на една от най-здравословната в света, именно заради ферментиралите продукти, които са част от ежедневното меню на местните. Поради горещия и влажен климат в страната, хората са прибегнали до метода на ферментация за съхраняване на храната за по-дълго време. Типичен пример за ферментирала храна е емблематичното традиционно японско ястие – суши. Според българското списание за вино и гурме култура „Бакхус“ в статията „Ферментация и цивилизация“ се казва следното: „Прототип на това, което познаваме днес като суши, е т.нар. наредзуши, което в древността било начин на консервиране на риба. Рибата се поставяла в смес от сварен ориз и доволно количество сол и ферментацията, която възниквала с течение на времето консервирала рибата. Векове наред, след като си свърши работата по ферментирането на рибата, оризът се изхвърлял, а японците консумирали само ферментиралата риба. Това продължило до началото на ХІХ век, когато се появила нова комбинация: към ферментиралата риба някой прибавил и маринован в оцет ориз. Новото ястие започнало да става все по-популярно сред зараждащия се градски кулинарен живот на старата столица Едо (днешно Токио) и постепенно еволюирало до сушито, което ядем днес.“ Според медицинското списание „Списание за алтернативна медицина“, консумирането на суши носи със себе си редица ползи, сред които: понижаване на риска от сърдечни заболявания, здравословен хормонален баланс, намаляване на риска от ракови заболявания и увеличаване на броя на червените кръвни клетки.

Корея

Щом заговорим за Корейска кухня, първото нещо, което идва наум е традиционното корейско ястие кимчи. Ястието се приготвя от ферментирали зеленчуци, най-вече зеле и ряпа, но с типичните за азиатската кухня пикантни нотки от лют червен пипер, чесън, джинджифил и пресен лук. Както всички видове ферментирала храна, така и кимчи е изключително здравословно средство за набавяне на основни витамини от групата А и С, като целулозата в зелето помага за храносмилането.

Китай

Една от най-популярните ферментирали напитки в света, води произхода си от Китай, а именно ферментиралият чай камбуча. Историята на камбуча започва от североизточен Китай като в древността напитката намирала приложение в китайската медицина като средство за лечение на различни заболявания. Заради множеството ѝ полезни свойства, била наречена „еликсир на безсмъртието“ или „еликсир на младостта“. Препоръчвана е от лекари като естествен имуностимулант, който има лек детоксикиращ и облагодетелстващ храносмилането ефект.

Популярността на ферментиралите храни и напитки се дължи на дългосрочната им годност, безопасност, функционалност и полезни хранителни свойства. Процесът на ферментация увеличава достъпността на организма към необходимите биоактивни молекули, витамини и съставки. Много ферментирали храни съдържат и живи микроорганизми, които подобряват здравето на стомашно-чревния тракт и осигуряват редица ползи за здравето, „включително понижаване на риска от диабет тип две и сърдечносъдови заболявания“ – посочват от Frontiers in Microbiology.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Симеон Танчев

Да виждаш отвъд маските: разговор със Симеон Танчев за „Менажерията“

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
На бизнесфорума в Казахстан българският президент говори за възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на енергетиката и транспортните връзки. Снимки: Прес служба на президентската институция

Румен Радев задълбочава сътрудничеството на България с Централна Азия

0
0
Администрацията на Тръмп изпраща 700 американски морски пехотинци в Лос Анджелис, съобщават от армията

Губернаторът на Калифорния Нюсъм иска незабавна съдебна забрана за разполагане на морски пехотинци и национална гвардия на Тръмп в Лос Анджелис

0
0
Българският президент Румен Радев в разговор с журналиста от CNN Ричард Куест. Снимка: Прес служба на президентската институция

Румен Радев в интервю за CNN: От санкциите срещу Русия най-много печели Китай

0
0
Анастасия Гешева

България не е влязла в еврозоната

0
0
picture1

Поредно строително безумие е възложено, изпълнено и контролирано в София

0
0

Свързани Публикации

dsc0525151

Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето

0
0
image 2025 05 27 170340305

Кофеинът може да взема енергия назаем от вас – ето защо

0
0
flowers lemons arrangement

Бял бъз – лечебни свойства

0
0
Морал и дълголетие

Морал и дълголетие

0
0
Преминаване в калориен дефицит диета за отслабване

Калорийният дефицит – сигурен начин да влезем във форма

0
0
Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов на съвместен брифинг с министъра на правосъдието Георги Георгиев, Варна, 10 юни 2025 г. (https://mlsp.government.bg/)

Министър Гуцанов: Няма да спрем, докато и последният незаконен обект за настаняване на възрастни не бъде намерен

0
0
Владимир Медински водеше руската преговорна група и през 2022 г. Снимка: Александър Рюмин/ ТАСС

Владимир Медински сравни ръководството на Украйна с латиноамериканските диктатори

0
0
Администрацията на Тръмп изпраща 700 американски морски пехотинци в Лос Анджелис, съобщават от армията

Губернаторът на Калифорния Нюсъм иска незабавна съдебна забрана за разполагане на морски пехотинци и национална гвардия на Тръмп в Лос Анджелис

0
0
Руски военнопленници под 25 години се качват на самолет за Беларус. След това те ще бъдат върнати в Руската федерация. Снимка: ТАСС

Започна размяната на военнопленници под 25 години между Русия и Украйна

0
0
Sofia Film Fest (13 - 15 юни)

Започва първото издание на Sofia Short Fest със Стефан Командарев и Иван Бърнев в журито

0
0
Следваща публикация
сблъсък между брегови патрулни кораби на Китай и Филипините

Нови сблъсъци между Китай и Филипините в Южнокитайско море

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria