Предлагаме ви бърза и лесна рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер. Традицията повелява на този голям християнски празник да се приготвя постна содена питка. Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството.
Как се прави постна содена питка
Необходими продукти:
- 500 г брашно + 50 г за замесване
- 350 мл газирана вода
- 2 с.л. оцет (за гасене на содата)
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. или 3 г сол
- 1 ч.л. или 3 г захар
- 10 г бакпулвер (едно пакетче)
Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят.
Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото.
В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него.
Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция.
Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне.
В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник.
Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена.
Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка.
Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката.
Полезни съвети:
- Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене.
- За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам.
- Ако желаете, можете да сложите паричка в питката. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер.
Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника.
Приятно готвене и добър апетит!