• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 18 септември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Рецепта за каша от коприва по селски

отЕкип на The Epoch Times
16 март , 2025
Рецепта за каша от коприва по селски

Каша от коприва по селски с яйца и сирене

Тази рецепта за каша от коприва по селски е лесно за приготвяне ястие, вкусно и здравословно, богато на витамини и минерали.

Копривата е една от най-полезните и лесно достъпни пролетни билки в българската кухня. Тя е богата на витамин С, желязо, магнезий и антиоксиданти, което я прави идеална за хора с нисък хемоглобин. 

Една от най-вкусните и лесни рецепти с коприва е кашата от коприва.

Как се готви каша от коприва по селски

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 300 г свежи листа от коприва (най-добре млади връхчета, събрани през пролетта)
  • 1 средно голяма глава кромид лук
  • 2-3 скилидки чесън (по желание)
  • 3-4 супени лъжици олио или зехтин
  • 2 супени лъжици брашно
  • 300 мл прясно мляко (или вода, ако предпочитате по-лека версия)
  • 150 гр. сирене (или повече по желание)
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1-2 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко (по желание, при сервиране)

Подготовка на копривата:

Събиране и почистване

Ако събирате копривата сами, използвайте ръкавици, за да избегнете ужилване. Изберете млади връхчета, тъй като са по-нежни и вкусни. Измийте копривата обилно под течаща вода, за да отстраните прах и дребни насекоми.

Бланширане

Сложете копривата в тенджера с вряла вода за 5 минути. Това ще премахне жилещите вещества и ще я направи безопасна за консумация. След това я отцедете и я оставете да се охлади леко. Нарежете я на ситно с нож или я накъсайте с ръце.

Приготвяне на кашата:

Запържване на лука

В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото на среден огън. Нарежете лука на ситно и го запържете до златисто (около 5 минути). Ако използвате чесън, добавете го, нарязан на ситно, към края на пърженето и разбъркайте за още 30 секунди.

Добавяне на брашното

Поръсете брашното върху запържения лук и разбъркайте енергично, за да се получи гладка смес (запръжка). Гответе 1-2 минути, за да се премахне суровият вкус на брашното.

Добавяне на копривата

Сложете нарязаната коприва в тенджерата и разбъркайте добре, за да се смеси със запръжката. Оставете я да се готви на слаб огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време.

Добавяне на течност

Налейте прясното мляко (или вода) постепенно, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Ако сместа е прекалено гъста, добавете още малко течност до желаната консистенция – кашата трябва да е кремообразна, но не прекалено рядка.

Овкусяване

Оставете кашата да къкри на слаб огън за още 5-10 минути. Добавете  натрошеното сирене, сол и черен пипер на вкус.

Сервиране:

  • Прехвърлете готовата каша в чинии. За допълнителен вкус и кремообразност добавете по една лъжица заквасена сметана или кисело мляко върху всяка порция.
  • По желание украсете с половинка варено яйце.
  • Поднесете я топла с препечен хляб или домашна питка.

Полезни съвети:

  • Вариации: Можете да добавите малко спанак или лапад за разнообразие на вкуса.
  • Съхранение: Ако ви остане каша, съхранявайте я в хладилник до 2 дни. При повторно загряване добавете малко вода или мляко, за да възстановите консистенцията.
  • Сезонност: Копривата е най-вкусна през пролетта, но ако нямате достъп до прясна, можете да използвате замразена или сушена (предварително накисната във вода).

Защо да си сготвим копривена каша?

Това ястие е не само вкусно, но и истински подарък за тялото. Копривата подпомага детоксикацията, укрепва имунната система и е особено полезна при анемия заради високото си съдържание на желязо. Освен това е чудесен начин да се свържете с традициите на българската кухня. Добър апетит! 

ВИЖТЕ СЪЩО
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
naj vkusnija patatnik
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

b0399656 2be2 4435 9a20 fea8a0d1d3e8

„Последният час на Мерилин Монро“ – премиера на Народен театър „Иван Вазов“

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
ozg5x2hgey v9 ax s2048 801x534 1

Германия получи разрешение от ЕК да вземе огромни кредити

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

0
2
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0

Свързани Публикации

Мини Арт Фест в откритите пространства на "Топлоцентрала" в Южния парк в столицата

Мини Арт Фест представя Цирколюция! в столичната „Топлоцентрала“

0
0
dv 10 s 1080x720 1

Разгадаха кода на да Винчи – италиански майстори съживяват машините му

0
0
Информационна кампания „Правилата важат и за теб“

Стартира информационна кампания за новите правила при електрическите превозни средства

0
0
кампанията „Четенето е модерно“ в навечерието на първия учебен ден

„Четенето е модерно“ – кампания на Столична община, която превръща книгите в празник за малки и големи

0
0
Карлос Алкарас спечели US Open и вече има шест титли от Големия шлем

Карлос Алкарас спечели US Open – шестата си титла от Големия шлем

0
0
Мини Арт Фест в откритите пространства на "Топлоцентрала" в Южния парк в столицата

Мини Арт Фест представя Цирколюция! в столичната „Топлоцентрала“

0
0
Снимка, разпространена от Департамента за обществена сигурност на американския щат Юта. На нея е Тайлър Робинсън, основният заподозрян за убийството на Чарли Кърк на 10-ти септември 2025 г. Снимката е направена веднага след ареста на Робинсън на 12-ти септември 2025 г. Предоставена от Ройтерс.

ФБР разследва възможен мотив за покушението на Чарли Кърк

0
0
Остров Раротонга е най-големият от веригата Кук. Снимка: Марти Мелвил/AFP/Getty Images

Ответният удар на Aмерика срещу растящото влияние на Китай на Тихоокеанските острови

0
0
Ройтерс оттегли видеото със Си и Путин, след като китайската държавна телевизия отмени разрешението за ползването му

Ройтерс изтегли видеото за дълголетието на Си и Путин, след като китайската държавна телевизия отмени разрешението за използването му

0
0
Китайският парад показа проблемите във военното развитие: анализ на експерти

Китайският парад показа ограничения във военното развитие, смятат експерти

0
0
Следваща публикация
Милена Тодорова се радва на своя сребърен медал от старта за Световната купа в Поклюка, Словения. Снимка: Министерство на спорта в България

Милена Тодорова с второ място на Световната купа по биатлон

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria