Getting your Trinity Audio player ready...
|
Роза Дамасцена (Rosa damascena) – символът на България и сърцето на Казанлъшката долина („Долината на розите“), е повече от цвете. Тя е преживяване, което събужда сетивата и свързва с българската традиция. Цъфти от края на май до средата на юни и ако искате да я видите в целия й блясък, планирайте пътуване до Казанлъшката долина в този сезон и ще можете да се насладите на море от розови цветове. Не пропускайте и Празника на розата в Казанлък, който се провежда всяка година в началото на юни – истинско тържество на българската традиция, музика и цветя!
Роза Дамасцена е ценена заради наситения й аромат и високото й съдържание на етерични масла, което я прави основна суровина за парфюмерийната и козметичната индустрия. Векове наред розата е използвана и в традиционната медицина и кулинария, като днес продължава да бъде любима съставка в чайове, сладка и други продукти.
Полезни свойства на Роза Дамасцена
1. Антиоксидантно действие
Розата е богата на флавоноиди и полифеноли, които имат мощни антиоксидантни свойства. Те помагат за неутрализирането на свободните радикали, намалявайки риска от хронични заболявания и подпомагайки здравето на кожата.
2. Успокояващ ефект
Ароматът на розата има доказано успокояващо действие върху нервната система. Чаят от розови листенца може да намали стреса и тревожността, подобрявайки настроението и качеството на съня.
3. Подпомага храносмилането
Розовите листенца съдържат вещества, които стимулират храносмилането и могат да облекчат симптоми като подуване и дискомфорт в стомаха.
4. Антибактериални и противовъзпалителни свойства
Етеричните масла в розата имат антибактериално и противовъзпалително действие, което я прави подходяща за поддържане на здрава кожа и за облекчаване на леки възпаления.
5. Подобрява кожата
Розовата вода, получена от Дамасцена, е популярна в козметиката заради хидратиращите и тонизиращи свойства. Тя помага за намаляване на зачервяванията и поддържа кожата мека и сияйна.
Как да изсушим розовите листенца за приготвяне на ароматен чай
Наберете пресните розови листенца рано сутрин, тъй като тогава са най-ароматни. Изплакнете ги под течаща вода, за да отстраните праха или насекомите, след което ги разстелете на тънък слой върху кърпа или хартия за печене. Обръщайте листенцата на всеки 1-2 дни докато изсъхнат. След около 7-10 дни, когато листенцата са напълно сухи, ги съхранете в херметически затворен съд на тъмно и хладно място.
Чаят от Роза Дамасцена се приготвя като се постави 1-2 ч.л. сухи розови листенца в чаша и се залее с 200 мл гореща вода.
Запарва се за 5-7 минути, прецежда се и се добавя мед по желание.
Изсушените розови листенца запазват дълготрайно аромата и полезните свойства на Роза Дамасцена, така че можем да им се насладим и през зимата. А освен гореизброените ползи, чаят от изсушени розови листа е богат и на витамините А, В3, С, D и Е.
Рецепта за сладко от Роза Дамасцена
Сладкото от рози е традиционен български деликатес, който съчетава сладост и изтънчен аромат. Ето как да го приготвите у дома:
Необходими съставки:
100 г пресни розови листенца
1 кг захар
500 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина или сок от половин лимон
Изплакнете розовите листенца и отстранете бялата част в основата им, която може да даде горчив вкус.
В голяма тенджера смесете водата и захарта. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно и се получи гъст сироп.
Добавете розовите листенца в сиропа и разбъркайте внимателно. Варете на слаб огън за около 10-15 минути, докато сиропът се сгъсти.
Малко преди да свалите сладкото от огъня, добавете лимонената киселина или лимоновия сок, за да балансирате сладостта и да удължите срока на годност.
Изсипете горещото сладко в чисти, стерилизирани буркани. Затворете плътно и обърнете бурканите с капачките надолу, докато изстинат. Съхранявайте на хладно и тъмно място.