• За нас
  • Пишете ни!
петък, 15 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Вегетарианство и веганство за начинаещи: правилният подход

отЛилия Руменова
28 март , 2025
Вегетарианство и веганство за начинаещи: правилният подход

Лилия Руменова, специалист по нутриционистика и глобално здраве

В последните десетилетия интересът към растителното хранене значително нарасна, подкрепен както от научни доказателства за здравословните му ползи, така и от етични и екологични съображения. Вегетарианството и веганството представляват хранителни режими, при които се изключва консумацията на месо, яйца и риба (вегетарианство) или на всички животински продукти (веганство). Съществуват и различни разновидности на диетите, изключващи месо. Лакто-ово вегетарианците консумират и яйца, освен млечни продукти. Пескетарианците включват риба и морски дарове в менюто си и технически не спадат към общото определение на вегетарианска диета. Съществуват и лакто-песко-ово вегетарианци, които изключват единствено месата и птиците от менюто си. Макар че традиционно тези диети са свързвани с религиозни и културни аспекти, съвременните изследвания не само потвърждават, че добре балансираната растителна диета може да осигури всички необходими макро- и микронутриенти, но и е силно препоръчителна за поддържането на оптимално здраве и физиологични функции.

Здравословното хранене, в есенцията си растително, изисква задълбочени познания за нутриционната стойност на различните храни, механизмите на усвояване на ключови нутриенти и необходимостта от стратегическо комбиниране на хранителни източници.

Нутриционна адекватност на растителната диета

Растителното хранене е основано на разнообразни хранителни групи, които осигуряват всички необходими макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини) и микронутриенти (витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти).

Протеини и есенциални аминокиселини

Един от най-често дискутираните аспекти на растителната диета е въпросът за адекватния прием на протеини. Животинските протеини се считат за „пълноценни“, тъй като съдържат всички девет есенциални аминокиселини за човешкия организъм. Въпреки това, редица растителни храни като соя, киноа и елда съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави функционални алтернативи на животинските протеини. Преди се смяташе, че най-оптималните пропорции на тези есенциални аминокиселини се съдържат в животинските продукти, но все повече науката показва, че големите количества серни аминокиселини в месата като метионин и цистеин, както и хетероцикличните амини, представляват сериозен канцерогенен заряд за тялото. Особено силна взаимовръзка се наблюдава между консумацията на тежки червени меса и рака на дебелото черво.

Комбинирането на различни растителни източници като бобови растения (леща, нахут, фасул) и зърнени култури (кафяв ориз, пълнозърнест хляб, овесени ядки) води до получаване на аминокиселинен профил, сравним с този на месото. В допълнение, ядките и семената като тиквени семки, бадеми, ленено семе и чиа са богати както на протеини, така и на полезни мастни киселини, включително омега-3.

Ето и основни продукти в растителната кухня, предостатъчни за една пълноценна диета за улеснено набавяне:

● Бобови храни: бял, червен, черен или пъстър боб, кафява или червена бланширана леща (за по-бързо сваряване), нахут, боб мунг, грах, едамаме, тофу.

● Зърнени храни: киноа (пукана също), амарант (също и пукан), булгур, ориз – кафяв, пълнозърнест, червен, черен, царевичен грис или царевица, просо, сорго, жито, лимец, елда, овесени ядки.

● Консервирани храни, нужни за болшинството от рецепти: доматен сос, доматена паста, горчица, сурови тахани, консервирани печени чушки, кисели краставички и ферментирали зеленчуци по избор.

● Замразени храни: спанак и други зеленолистни зеленчуци, подправки като босилек, магданоз и др., зеленчуци по избор, вече приготвени варива, хляб, плодове.

● Сурови ядки и семена: кашу, орехи, бадеми, макадамия, лешници, шамфъстък, ленено семе, сусам, мак, чиа, както и брашна от сусам и други семена.

● Пакетирани и сушени храни: пълнозърнеста или бобова паста, спагети, макарони, соеви хапки, кори нори, различни пълнозърнести брашна и нишестета, сушени домати, сушени чушки, подправки по предпочитание, включително сушени зеленчуци, хранителна мая, кокосови стърготини, сурово какао, мака на прах и др.

vita rama 3
Смилянски боб по рецепта, приготвен във Vita Rama

Микронутриенти и потенциални дефицити

При преминаване към растителна диета трябва да се обърне особено внимание на някои ключови хранителни вещества:

● Желязо. Съществуват две форми на желязо – хемово (от животински продукти) и нехемово (от растителни източници). Нехемовото желязо се съдържа в спанак, киноа, тиквени семки, тофу, боб и амарант сред зърнените храни и може да се абсорбира по-ефективно при консумация с витамин С (спанак с лимон). Растителното е за предпочитане пред хемовото желязо, което може да е силно токсично за човешкия организъм, особено при недостиг на антиоксиданти, които да неутрализират вредите от него.

● Витамин В12. Този витамин не се среща в естествен вид в растителните храни, затова обикновено е необходимо да се консумират обогатени храни (растителни млека, зърнени култури) или да се приема под формата на хранителна добавка. Този съвет налълно важи и за невегетарианци, обществено се забелязва все по-честа поява на подостър и остър дефицит, дори при месно хранене. Това се дължи на неналичие на храносмилателни и панкреатични еними, рецептори в илеума и здрава микрофлора, която да го усвоява и синтезира и да поддържа здравето на лигавиците.

● Калций. Може да се набави от сусам, бадеми, броколи, кейл, бобови храни и обогатени алтернативи на млякото. Основният източник на калций в общите диети са млечните продукти и въпреки разногласни мнения по темата, науката сочи, че ниското pH на млечните продукти, създавайки кисела среда в кръвта, изчерпва калция от костите, който служи за алкализиращ агент, като опит да възстанови хомеостазата. Отделен фактор е сравнително честата неактивност на ензима галактаза, който служи за разграждането на галактоза – захар, срещана в млечните продукти, която има тенденцията да възпалява и да пречи на усвояването на калция, което е основен рисков фактор при остеопения и остеопороза.

● Омега-3 мастни киселини. Веганските източници на омега-3 включват ленено семе, чиа, орехи и конопено семе, както и някои зеленолистни зеленчуци като тученица. Поради тяхната есенциална нужда за мозъка, сърцето и противовъзпалителната им функция е от съществено значение тези храни да не се пренебрегват.

● Съществуват и други потенциални дефицити сред растителноядните общества, но те не са от съществено значение, поради заличаването на опасността за тяхната поява, когато се изпълняват комбинациите на зърнени и бобови храни, заедно със семена и ядки.

Историческо развитие и културни аспекти на вегетарианството

Исторически вегетарианството е част от философски и религиозни учения в различни части на света. В Древна Индия например концепцията за ахимса (ненасилие) е основополагащ принцип в индуизма, будизма и джайнизма. Будистките монаси в Китай и Япония традиционно се придържат към растителна диета, вярвайки, че това спомага за духовното израстване. В Древна Гърция философи като Питагор и Платон застъпват вегетарианството като начин за постигане на морална чистота и интелектуална яснота.

В съвременността научни изследвания в „сините зони“ – региони с най-висока средна продължителност на живота (Окинава, Сардиния, Лома Линда) – показват, че основно растителното хранене е ключов фактор за дълголетието и намаления риск от хронични заболявания. Днес Индия остава страната с най-голям брой вегетарианци, като повече от 30% от населението избягва консумацията на месо по религиозни и културни причини. Будистките монаси в Китай и Япония също традиционно практикуват растителен начин на живот, а в Средиземноморието редица култури консумират предимно растителни храни. В съвременния свят множество изследователи и лекари като Джон Макдугъл и Дийн Орниш и Майкъл Грегър прилагат подобни растителни методи на хранене за лечение на редица заболявания, както и превенция.

Какви са най-често допусканите грешки при вегетарианците и веганите?

Прекаленото разчитане на полуфабрикати, лесни и бързи (и бедни откъм хранителна стойност), богати на празни калории като рафинирана захар, бяло брашно и екстрахирани мазнини, води до пренасищане на организма с токсични субстанции и влошава по-нататъшното усвояване на веществата, които така или иначе в липсват в храните в наши дни.

При вегетарианците, въпреки че не консумират яйца и месо, съществува енденцията да не се хранят закономерно. Това често означава прекаляване и с млечните продукти. Без значение дали сме решили да изключим животинските продукти от диетата си, в нашата храна трябва да преобладават зеленчуци и плодове, особено в сурово състояние. ‘’Бичовете на цивилизацията’’ или заболяванията, свързани с начина на живот тормозят и тези социални групи. Въпреки това, статистически проучвания доказват, че вегетарианската диета в дългосрочен план се оказва по-щадяща за здравето, в сравнение с общата. Сведенията сочат, че сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, алцхаймер и деменцията също са по-рядко срещани сред водещите вегетариански начин на живот.

От друга страна при веганите често се наблюдава една допълнителна тенденция, освен прекомерното разчитане на нестойностни храни. Липсата на внимание за диетата и изборите могат да доведат до силна повтаряемост на ястията и неадекватно разнообразие. Това понякога може да доведе до сериозни дефицити, с които тези начини на живот биват асоциирани от някои хора. Разбира се, това е проблем, зависещ от нашите лични избори, но е важно да бъде споменат. Липсата на адекватен избор сред ресторантите и хранителните вериги на растителни опции, макар и предизвикателство, което изчезва с времето, може да доведе до разчитането на нездравословни хлебни и пържени опции на седмична или ежедневна база. Във връзка с натоварения начин на живот, консумацията на храна отвън, която е с ограничена нутриентна стойност, катализира нежеланите реакции в тялото. Вижте как изглежда едно съвременно здравословно меню.

vita rama 2
Веган меню Vita Rama

Вегетарианско хранене при деца и бременни жени

Преходът към вегетарианско или веганско хранене при деца трябва да бъде добре планиран, за да се осигури оптимален растеж и развитие. Това универсално правило важи с не по-малка сила и когато децата и майките не спазват растително хранене. Общата диета може да бъде бедна и да не осигурява всички нужни градивни елементи за развитието на младия организъм. Според Американската диетична асоциация (ADA), добре балансираните растителни диети са подходящи за всички възрастови групи, включително бебета, деца и бременни жени.

Особено важно при децата е осигуряването на достатъчно калций , желязо, витамин В12  и омега-3 мастни киселини . Основните хранителни източници трябва да включват зърнени храни, бобови, ядки, семена и листни зеленчуци.

Препоръките за бременни жени включват допълнителен прием на протеини и някои хранителни добавки, както и повишено внимание към фолиевата киселина (витамин B9), необходим за невралното развитие на плода.

Една от основните грижи на родителите при преминаване към растителна диета е дали тя е подходяща за деца. Според Американската диетична асоциация добре планираните вегетариански и вегански диети са подходящи за всички възрастови групи, включително деца и бременни жени. В страни като Индия, Тайван и някои части на Средиземноморието вегетарианството е начин на живот, който се предава през поколения, а децата растат здрави и енергични благодарение на добре балансиран растителен режим.

Изследвания показват, че децата, израснали с вегетарианска диета, имат нормални темпове на растеж и развитие, когато диетата е балансирана и съдържа достатъчно протеини, калций, желязо (източници са ядките, семената и бобовите храни), витамин D3, ключов за усвояването на калция и витамин В12. Най-новите наблюдения сочат, че деца, хранени с балансирана диета, дори показват по-висока интелигентност и по-бързо умствено развитие.

Как да преминем към растително хранене?

Ако искате да започнете вегетариански или вегански начин на живот, следвайте тези съвети:

1. Започнете постепенно – заменете едно хранене на ден с растителен вариант.

2. Опитайте различни рецепти – експериментирайте с бобови и пълнозърнести култури, тофу, темпе и избягвайте растителните заместители на млечни продукти, приготвени на мазнинна основа.

3. Следете хранителния баланс – уверете се, че получавате всички важни витамини и минерали.

4. Консултирайте се със специалист – нутриционист или диетолог може да помогне за балансиране на диетата.

Научните доказателства потвърждават, че добре балансираните вегетариански и вегански диети могат да осигурят всички необходими хранителни вещества за човешкия организъм. Чрез стратегическо комбиниране на различни растителни източници, адекватно допълване с критични нутриенти като В12 и разнообразие от цели храни, растителната диета може да бъде не само безопасна, но и изключително здравословна. Поради екологичната си съобразеност, здравните претенции и холистичния подход, ние от Vita Rama препоръчваме растителната диета на всички възрастови групи като начин за здравословен живот.

Лилия Руменова е специалист по нутриционистика и глобално здраве, завършила датския университет VIA University College. Тя изследва човешкото здраве по света и факторите – външни и вътрешни, които допринасят за него или за липсата му. В практиката си се фокусира върху взаимовръзката на физиологично ниво между естествените за хората процеси, като движение, сън, психология на храните, връзка с природата и цялостното здраве. Лилия Руменова е част от екип “Здраве” във Vita Rama от 2023 г.

Източници:

● Buettner, D. (2008). The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest. National Geographic.

● Craig, W. J., & Mangels, A. R. (2009). Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. JADA.

● Leitzmann, C. (2014). Vegetarian nutrition: past, present, future. The American Journal of Clinical Nutrition.

● Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. JAND.

ВИЖТЕ СЪЩО
sredno menyu 3 1024x682 1
Растителното хранене – преродената мъдрост на древността в съвремието
zhiva harana 3
„Жива храна“ – чиста и полезна храна на трапезата
lenko slavov
Хармония и здраве с „Вегануари“ и Vita Rama (Част I)
lenko slavov slavi slavov
Хармония и здраве с „Вегануари“ и Vita Rama (Част II)
vita rama
Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част II)
image 2024 10 18 115328318
Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част I)
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Заглавна страница на брошура „Културен туризъм“ на Министерство на туризма

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част I)

0
0
5 неща, които трябва да знаете преди срещата между Тръмп и Путин

5 неща, които трябва да знаем преди срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

0
0
Най-голямата тъкана икона в България бе осветена в Троянският манастир в навечерието на Успение Богородично (снимка: "Троян Експрес")

Троянският манастир тържествено отбеляза навечерието на Успение Богородично с освещаване на уникална тъкана икона

0
0

Свързани Публикации

Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
composition healthy meal table

Арония – българската суперхрана

0
0
"Зелени библиотеки" 2025

Днес стартира „Зелени библиотеки“ 2025: Литературна магия сред природата на София

0
0
Психологията на истинската устойчивост

Психология на истинската устойчивост

0
0
Мобилното приложение MedicinePrice

Ползвайте мобилното приложение MedicinePrice за проследяване на цените на лекарствата на българския пазар вкл. в лева и евро

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
Китайският ледоразбивач Суелонг, или "Снежен дракон" отплава от пристанището в Шанхай на 8-ми ноември 2017 г. Снимка: AFP чрез Getty Images

Китайски кораби засилват движението си в близост до американска Арктика

0
0
Заглавна страница на брошура „Културен туризъм“ на Министерство на туризма

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част I)

0
0
Военнослужещи от Сухопътните войски и ВВС участват в гасенето на пожари в Пирин и Община Сунгурларе (снимка: МО)

Над 1000 пожара за седмица: държавата мобилизира ресурси, обществото – внимание

0
0
Следваща публикация
Вицепрезидентът Камала Харис говори в университета "Хауърд" във Вашингтон на 6 ноември 2024 г. Анджела Вайс/AFP чрез Getty Images

Доналд Тръмп отне разрешенията за достъп до класифицирана информация на Камала Харис, Хилъри Клинтън и други топ демократи

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria