В последните десетилетия интересът към растителното хранене значително нарасна, подкрепен както от научни доказателства за здравословните му ползи, така и от етични и екологични съображения. Вегетарианството и веганството представляват хранителни режими, при които се изключва консумацията на месо, яйца и риба (вегетарианство) или на всички животински продукти (веганство). Съществуват и различни разновидности на диетите, изключващи месо. Лакто-ово вегетарианците консумират и яйца, освен млечни продукти. Пескетарианците включват риба и морски дарове в менюто си и технически не спадат към общото определение на вегетарианска диета. Съществуват и лакто-песко-ово вегетарианци, които изключват единствено месата и птиците от менюто си. Макар че традиционно тези диети са свързвани с религиозни и културни аспекти, съвременните изследвания не само потвърждават, че добре балансираната растителна диета може да осигури всички необходими макро- и микронутриенти, но и е силно препоръчителна за поддържането на оптимално здраве и физиологични функции.
Здравословното хранене, в есенцията си растително, изисква задълбочени познания за нутриционната стойност на различните храни, механизмите на усвояване на ключови нутриенти и необходимостта от стратегическо комбиниране на хранителни източници.
Нутриционна адекватност на растителната диета
Растителното хранене е основано на разнообразни хранителни групи, които осигуряват всички необходими макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини) и микронутриенти (витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти).
Протеини и есенциални аминокиселини
Един от най-често дискутираните аспекти на растителната диета е въпросът за адекватния прием на протеини. Животинските протеини се считат за „пълноценни“, тъй като съдържат всички девет есенциални аминокиселини за човешкия организъм. Въпреки това, редица растителни храни като соя, киноа и елда съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави функционални алтернативи на животинските протеини. Преди се смяташе, че най-оптималните пропорции на тези есенциални аминокиселини се съдържат в животинските продукти, но все повече науката показва, че големите количества серни аминокиселини в месата като метионин и цистеин, както и хетероцикличните амини, представляват сериозен канцерогенен заряд за тялото. Особено силна взаимовръзка се наблюдава между консумацията на тежки червени меса и рака на дебелото черво.
Комбинирането на различни растителни източници като бобови растения (леща, нахут, фасул) и зърнени култури (кафяв ориз, пълнозърнест хляб, овесени ядки) води до получаване на аминокиселинен профил, сравним с този на месото. В допълнение, ядките и семената като тиквени семки, бадеми, ленено семе и чиа са богати както на протеини, така и на полезни мастни киселини, включително омега-3.
Ето и основни продукти в растителната кухня, предостатъчни за една пълноценна диета за улеснено набавяне:
● Бобови храни: бял, червен, черен или пъстър боб, кафява или червена бланширана леща (за по-бързо сваряване), нахут, боб мунг, грах, едамаме, тофу.
● Зърнени храни: киноа (пукана също), амарант (също и пукан), булгур, ориз – кафяв, пълнозърнест, червен, черен, царевичен грис или царевица, просо, сорго, жито, лимец, елда, овесени ядки.
● Консервирани храни, нужни за болшинството от рецепти: доматен сос, доматена паста, горчица, сурови тахани, консервирани печени чушки, кисели краставички и ферментирали зеленчуци по избор.
● Замразени храни: спанак и други зеленолистни зеленчуци, подправки като босилек, магданоз и др., зеленчуци по избор, вече приготвени варива, хляб, плодове.
● Сурови ядки и семена: кашу, орехи, бадеми, макадамия, лешници, шамфъстък, ленено семе, сусам, мак, чиа, както и брашна от сусам и други семена.
● Пакетирани и сушени храни: пълнозърнеста или бобова паста, спагети, макарони, соеви хапки, кори нори, различни пълнозърнести брашна и нишестета, сушени домати, сушени чушки, подправки по предпочитание, включително сушени зеленчуци, хранителна мая, кокосови стърготини, сурово какао, мака на прах и др.
Микронутриенти и потенциални дефицити
При преминаване към растителна диета трябва да се обърне особено внимание на някои ключови хранителни вещества:
● Желязо. Съществуват две форми на желязо – хемово (от животински продукти) и нехемово (от растителни източници). Нехемовото желязо се съдържа в спанак, киноа, тиквени семки, тофу, боб и амарант сред зърнените храни и може да се абсорбира по-ефективно при консумация с витамин С (спанак с лимон). Растителното е за предпочитане пред хемовото желязо, което може да е силно токсично за човешкия организъм, особено при недостиг на антиоксиданти, които да неутрализират вредите от него.
● Витамин В12. Този витамин не се среща в естествен вид в растителните храни, затова обикновено е необходимо да се консумират обогатени храни (растителни млека, зърнени култури) или да се приема под формата на хранителна добавка. Този съвет налълно важи и за невегетарианци, обществено се забелязва все по-честа поява на подостър и остър дефицит, дори при месно хранене. Това се дължи на неналичие на храносмилателни и панкреатични еними, рецептори в илеума и здрава микрофлора, която да го усвоява и синтезира и да поддържа здравето на лигавиците.
● Калций. Може да се набави от сусам, бадеми, броколи, кейл, бобови храни и обогатени алтернативи на млякото. Основният източник на калций в общите диети са млечните продукти и въпреки разногласни мнения по темата, науката сочи, че ниското pH на млечните продукти, създавайки кисела среда в кръвта, изчерпва калция от костите, който служи за алкализиращ агент, като опит да възстанови хомеостазата. Отделен фактор е сравнително честата неактивност на ензима галактаза, който служи за разграждането на галактоза – захар, срещана в млечните продукти, която има тенденцията да възпалява и да пречи на усвояването на калция, което е основен рисков фактор при остеопения и остеопороза.
● Омега-3 мастни киселини. Веганските източници на омега-3 включват ленено семе, чиа, орехи и конопено семе, както и някои зеленолистни зеленчуци като тученица. Поради тяхната есенциална нужда за мозъка, сърцето и противовъзпалителната им функция е от съществено значение тези храни да не се пренебрегват.
● Съществуват и други потенциални дефицити сред растителноядните общества, но те не са от съществено значение, поради заличаването на опасността за тяхната поява, когато се изпълняват комбинациите на зърнени и бобови храни, заедно със семена и ядки.
Историческо развитие и културни аспекти на вегетарианството
Исторически вегетарианството е част от философски и религиозни учения в различни части на света. В Древна Индия например концепцията за ахимса (ненасилие) е основополагащ принцип в индуизма, будизма и джайнизма. Будистките монаси в Китай и Япония традиционно се придържат към растителна диета, вярвайки, че това спомага за духовното израстване. В Древна Гърция философи като Питагор и Платон застъпват вегетарианството като начин за постигане на морална чистота и интелектуална яснота.
В съвременността научни изследвания в „сините зони“ – региони с най-висока средна продължителност на живота (Окинава, Сардиния, Лома Линда) – показват, че основно растителното хранене е ключов фактор за дълголетието и намаления риск от хронични заболявания. Днес Индия остава страната с най-голям брой вегетарианци, като повече от 30% от населението избягва консумацията на месо по религиозни и културни причини. Будистките монаси в Китай и Япония също традиционно практикуват растителен начин на живот, а в Средиземноморието редица култури консумират предимно растителни храни. В съвременния свят множество изследователи и лекари като Джон Макдугъл и Дийн Орниш и Майкъл Грегър прилагат подобни растителни методи на хранене за лечение на редица заболявания, както и превенция.
Какви са най-често допусканите грешки при вегетарианците и веганите?
Прекаленото разчитане на полуфабрикати, лесни и бързи (и бедни откъм хранителна стойност), богати на празни калории като рафинирана захар, бяло брашно и екстрахирани мазнини, води до пренасищане на организма с токсични субстанции и влошава по-нататъшното усвояване на веществата, които така или иначе в липсват в храните в наши дни.
При вегетарианците, въпреки че не консумират яйца и месо, съществува енденцията да не се хранят закономерно. Това често означава прекаляване и с млечните продукти. Без значение дали сме решили да изключим животинските продукти от диетата си, в нашата храна трябва да преобладават зеленчуци и плодове, особено в сурово състояние. ‘’Бичовете на цивилизацията’’ или заболяванията, свързани с начина на живот тормозят и тези социални групи. Въпреки това, статистически проучвания доказват, че вегетарианската диета в дългосрочен план се оказва по-щадяща за здравето, в сравнение с общата. Сведенията сочат, че сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, алцхаймер и деменцията също са по-рядко срещани сред водещите вегетариански начин на живот.
От друга страна при веганите често се наблюдава една допълнителна тенденция, освен прекомерното разчитане на нестойностни храни. Липсата на внимание за диетата и изборите могат да доведат до силна повтаряемост на ястията и неадекватно разнообразие. Това понякога може да доведе до сериозни дефицити, с които тези начини на живот биват асоциирани от някои хора. Разбира се, това е проблем, зависещ от нашите лични избори, но е важно да бъде споменат. Липсата на адекватен избор сред ресторантите и хранителните вериги на растителни опции, макар и предизвикателство, което изчезва с времето, може да доведе до разчитането на нездравословни хлебни и пържени опции на седмична или ежедневна база. Във връзка с натоварения начин на живот, консумацията на храна отвън, която е с ограничена нутриентна стойност, катализира нежеланите реакции в тялото. Вижте как изглежда едно съвременно здравословно меню.
Вегетарианско хранене при деца и бременни жени
Преходът към вегетарианско или веганско хранене при деца трябва да бъде добре планиран, за да се осигури оптимален растеж и развитие. Това универсално правило важи с не по-малка сила и когато децата и майките не спазват растително хранене. Общата диета може да бъде бедна и да не осигурява всички нужни градивни елементи за развитието на младия организъм. Според Американската диетична асоциация (ADA), добре балансираните растителни диети са подходящи за всички възрастови групи, включително бебета, деца и бременни жени.
Особено важно при децата е осигуряването на достатъчно калций , желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини . Основните хранителни източници трябва да включват зърнени храни, бобови, ядки, семена и листни зеленчуци.
Препоръките за бременни жени включват допълнителен прием на протеини и някои хранителни добавки, както и повишено внимание към фолиевата киселина (витамин B9), необходим за невралното развитие на плода.
Една от основните грижи на родителите при преминаване към растителна диета е дали тя е подходяща за деца. Според Американската диетична асоциация добре планираните вегетариански и вегански диети са подходящи за всички възрастови групи, включително деца и бременни жени. В страни като Индия, Тайван и някои части на Средиземноморието вегетарианството е начин на живот, който се предава през поколения, а децата растат здрави и енергични благодарение на добре балансиран растителен режим.
Изследвания показват, че децата, израснали с вегетарианска диета, имат нормални темпове на растеж и развитие, когато диетата е балансирана и съдържа достатъчно протеини, калций, желязо (източници са ядките, семената и бобовите храни), витамин D3, ключов за усвояването на калция и витамин В12. Най-новите наблюдения сочат, че деца, хранени с балансирана диета, дори показват по-висока интелигентност и по-бързо умствено развитие.
Как да преминем към растително хранене?
Ако искате да започнете вегетариански или вегански начин на живот, следвайте тези съвети:
1. Започнете постепенно – заменете едно хранене на ден с растителен вариант.
2. Опитайте различни рецепти – експериментирайте с бобови и пълнозърнести култури, тофу, темпе и избягвайте растителните заместители на млечни продукти, приготвени на мазнинна основа.
3. Следете хранителния баланс – уверете се, че получавате всички важни витамини и минерали.
4. Консултирайте се със специалист – нутриционист или диетолог може да помогне за балансиране на диетата.
Научните доказателства потвърждават, че добре балансираните вегетариански и вегански диети могат да осигурят всички необходими хранителни вещества за човешкия организъм. Чрез стратегическо комбиниране на различни растителни източници, адекватно допълване с критични нутриенти като В12 и разнообразие от цели храни, растителната диета може да бъде не само безопасна, но и изключително здравословна. Поради екологичната си съобразеност, здравните претенции и холистичния подход, ние от Vita Rama препоръчваме растителната диета на всички възрастови групи като начин за здравословен живот.
Лилия Руменова е специалист по нутриционистика и глобално здраве, завършила датския университет VIA University College. Тя изследва човешкото здраве по света и факторите – външни и вътрешни, които допринасят за него или за липсата му. В практиката си се фокусира върху взаимовръзката на физиологично ниво между естествените за хората процеси, като движение, сън, психология на храните, връзка с природата и цялостното здраве. Лилия Руменова е част от екип “Здраве” във Vita Rama от 2023 г.
Източници:
● Buettner, D. (2008). The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest. National Geographic.
● Craig, W. J., & Mangels, A. R. (2009). Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. JADA.
● Leitzmann, C. (2014). Vegetarian nutrition: past, present, future. The American Journal of Clinical Nutrition.
● Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. JAND.