събота, 22 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Хрупкава царска туршия без консерванти

отВалентина Николова
5 ноември , 2022
Хрупкава царска туршия без консерванти

Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

С наближаването на зимата идва време и за направата на вкусната царска туршия, която събира на трапезата малки и големи. Нейното приготовление включва богат асортимент от зеленчуци, което я прави царствена по отношение на здравето.

Ползите от консумирането на царската туршия

Редица изследвания доказват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини от тези на суровите. Най-вече домашно приготвените. Царската туршия дава много енергия и ситост, по време на студените зимни дни, което се дължи на млечната киселина, която се образува по време на ферментацията. Също така, тя подобрява храносмилането, засилвайки метаболизма. Дори може да се използва като средство за отслабване. Помага за намаляването на захари в организма, а от там може да се повиши и концентрацията. За да бъде готова туршията за коледната трапеза, тя трябва да се направи до началото на ноември. Ето как можете да приготвите вкусна и полезна царска туршия, без консерванти и аспирин, а къде да намерите по-евтини продукти, може да прочетете тук.

Царска туршия по рецептата на българския майстор-готвач Иван Звездев

Нужните продукти за 6 кг царска туршия са :

  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • 1 кг камби
  • ½ кг зелени домати
  • ½ кг корнишони
  • 1 кг зеле
  • 10 стръка целина
  • 2 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 500 мл оцет
  • 500 гр захар
  • 200 гр сол

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват добре, нарязват се на едро и слагат в голям съд. Солта и захарта се смесват добре. С тях се поръсват зеленчуците и хубаво се разбъркват. Оставят се да престоят една нощ на студено. На следващия ден се отцеждат от получения зеленчуков сок. Той се слага в тенджера, долива се оцет и се кипва. Сместа се вари за минута, оставя се да изстине напълно. Зеленчуците се подреждат в буркани и се заливат със студената саламура. Ако студената саламура не достигне за да покрие зеленчуците, те могат да се полеят с олио или да се направи допълнителна саламура от 1 л вода+ 2 с.л. сол + 3 с.л. захар + 100-150 мл оцет. Продуктите се кипват и след изстиване, се заливат.

„Царската туршия е от онези видове туршии, при които трябва да посолим и поръсим със захар зеленчуците. Да ги оставим за една нощ. След това се получава един зеленчуков сок. Нещо съвсем нормално от реакцията на солта и захарта. Когато се получи този сок на следващият ден, се загрява заедно с оцет и олио или без олио и когато тази саламура заври, се оставя да изстине и с нея се заливат зеленчуците“ – Иван Звездев.
ВИЖТЕ СЪЩО
sladko sini slivi bademi
Сладко от сини сливи без захар
id5703394 08092024 dsc06553 cheng peiming op 1080x720 1
Мъж, лишен от части на черния и белия дроб в китайски затвор, разказва своята история
Рецепта за традиционна домашна лютеница
hinap 680x510 1
Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
"Къщата с ягодите" в София

Емблематичната „Къща с ягодите“ в София с нови, отговорни собственици

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Демократите в Камарата на представителите искат да спрат финансирането на американски военни действия срещу Венецуела

Демократите в Конгреса на САЩ спират финансирането на американски военни действия срещу Венецуела?

0
0
Как да отгледаме благодарни деца в един свят на претенциозност

Как да възпитаме благодарни деца в свят на привилегии

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0

Свързани Публикации

(снимка:pixabey.com)

Кога е най-добре да резервирате хотел: 10 практични съвети за по-ниски цени

0
0
Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

0
0
(снимка: Интернет)

Защо е важно да водим медицински дневник на домашния си любимец

0
0
Тази бърза паста ще впечатли дори неочаквани гости

Тази изпитана и лесна рецепта за паста, която е подходяща за всеки ден ще впечатли дори неочаквани гости

0
0
Парижката прокуратура разследва TikTok заради съдържание, подтикващо младежи към самоубийство

Парижката прокуратура разследва TikTok заради съдържание, подтикващо младежи към самоубийство

0
0
Актьорите на Народния играха „Глембаеви“ в дом за възрастни хора

„Глембаеви“ на Народния театър се игра в дом за възрастни хора

0
0
Проф. Михаил Мирчев

Проф. Мирчев: Тръмп и Путин са се разбрали за Балканите още в Аляска

0
0
Спектакълът "На една длан под едно слънце"

„На една длан под едно слънце“ – спектакъл на Оркестъра за народна музика на БНР

0
0
Войната в Судан

Судан: прехвърляне на оръжия към бойните полета

0
0
Смесен хор на Българското национално радио

Вълнуващ концерт ще изнесе Смесеният хор на БНР

0
0
Следваща публикация
Плакат на документалния филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто"

„Моралът е доброто“ - филм за живота на Кристиан Таков

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram

35 страни, 21 езика

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria