• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 5 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

За какво помага чай от джинджифил

отЕйми Дени
13 януари , 2025
Сладкото, пикантно, пикантно растение, което ни спасява от храносмилателни проблеми

Чай от джинджифил и лимон ползи (рахми аю/Шутърсток)

Джинджифилът е известен най-вече с това, че облекчава гаденето вкл. при бременни жени, но има и конвенционални ползи за здравето на стомашно-чревния тракт

В почти всеки магазин за хранителни стоки се намира кълбовиден, усукан корен, който може да бъде ключът към по-добро храносмилане.

Джинджифилът е една от най-лесните билки, с които можете да се сдобиете, а загряващият му ефект го прави чудесен за по-студените сезони и за хората, които често изпитват студ.

Ашли Мърфи, билкар и собственик на ABECA Naturals, заяви пред The Epoch Times, че джинджифилът е безпогрешен за няколко проблема, свързани с червата, като гадене, запек, подуване на корема, болка и газове.

„Обичам джинджифила. Той е прекрасна лечебна билка“, казва тя. „Ако ви харесва идеята за храната като лекарство, включете повече джинджифил в диетата си.“

Сложният вкусов профил на джинджифила – ароматен, сладък и малко пикантен – го прави любим в кухнята. Дългият списък с полезни за здравето съединения и историята на използването му за облекчаване на храносмилането обаче го правят лесен избор при поява на стомашно-чревни симптоми.

Разсейване на гаденето

Независимо от това какво причинява гаденето, джинджифилът може да бъде лесно средство за защита, използвано по различни начини с малък риск. Това може да бъде особено полезно за бременни жени със сутрешно гадене и пациенти с онкологични заболявания, които се сблъскват с гадене като страничен ефект от конвенционалното лечение.

Някои от начините за използване на джинджифила са дъвчене или смучене на парче пресен джинджифил, миришене на етерично масло от джинджифил и приемане на течен екстракт – тинктура с алкохол или екстракт от растителен глицерин. Можете също така да ядете захаросан джинджифил – казва Мърфи.

Ключът изглежда е да позволите на вкусовите си рецептори да влязат в контакт с билката. Капсулите изглежда нямат същия ефект, когато става въпрос за гадене.

„Щом усетите вкуса на джинджифила и той влезе в контакт със слюнката ви, той започва да изпраща съобщения до храносмилателната ви система и може да помогне на чувството на гадене да изчезне почти мигновено“, каза Мърфи.

През 2024 г. в проучване в специализираното издание Advances in Nutrition се отбелязва, че повечето доказателства показват, че джинджифилът е поне толкова добър, колкото и конвенционалните методи за лечение на гадене при бременност, без да са свързани с него значителни неблагоприятни ефекти.

Джинджифилът е сигурен залог за по-комфортно преживяване при химиотерапия, защото облекчава гаденето, повръщането, умората и недохранването, според проучване на 103 пациенти публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Джинджифилът подпомага движението на храната, в т.ч. при запек и лошо храносмилане

Джинджифилът е карминативно средство, което означава, че предотвратява или облекчава газовете. Той също така подпомага движението на храната през червата, отчасти като помага на организма да произвежда храносмилателни ензими, които могат да помогнат при запек, лошо храносмилане и подуване на корема.

„Една от най-известните ползи от джинджифила е способността му да поддържа здравето на храносмилателната система“, според изследване в научното издание International Journal of Progressive Research in Engineering Management and Science. „Смята се, че джингеролът, основното биоактивно съединение в джинджифила, стимулира храносмилателните ензими, подпомага стомашната подвижност и успокоява храносмилателния тракт.“

Джинджифилът е основен елемент в традиционната китайска медицина и аюрведа. Той е почитан за стимулиране на храносмилането и облекчаване на много храносмилателни неразположения.

По-конкретно, изследванията показват, че той има противовъзпалителен ефект при синдрома на раздразнените черва, възпалителните заболявания на червата, стомашните язви и лошото храносмилане, които могат да причинят киселини, подуване на корема, прекомерно образуване на газове и неприятно чувство за пълнота.

„Джинджифилът се използва от векове като естествено средство за лечение на различни стомашно-чревни разстройства и има научни доказателства в подкрепа на употребата му“, се посочва в проучване в специализираното издание „Фармакологични изследвания – съвременна китайска медицина“.

Като цяло в публикацията се отбелязва, че джинджифилът е ефективен и обещаващ като средство за защита или допълнителна терапия при хронични храносмилателни симптоми. Въпреки това в публикацията се посочва също, че са необходими повече проучвания, за да се определи дългосрочната безопасност, ефикасността за лечение и точното дозиране.

Джинджифилът повишава температурата

От гледна точка на традиционната китайска медицина топлината при консумация на джинджифил, която ускорява кръвообращението, е това, което го прави ефективен. За някои хора обаче това може да е проблем, според Наоми Килбрет, клиничен билкар и собственик на Laurel Tree Wellness.

„Джинджифилът е топъл, когато е пресен, и горещ, когато е сух. Ако на някого вече му е горещо, той може да го раздразни“, казва тя и добавя, че може да влоши състоянието и на хора със силни киселини или такива, които се борят с хронично главоболие.

Предупреждение за сухия джинджифил в храната: според Килбрет често е необходимо повече, отколкото се изисква в дадена рецепта, за да се почувстват някакви лечебни ползи. Дозата за сух джинджифил е една осма до една четвърт от чаената лъжичка. Рецепта, в която се изисква една чаена лъжичка, но се приготвят десетина порции, не е достатъчна. Тя предлага да поръсите малко количество допълнителен джинджифил, който да смесите в ястията си, ако използвате храната като лекарство.

За да смекчите загряващия ефект на чая, Килбрет предлага да добавите лимон, който помага за неутрализиране на топлината.

Чая от джинджифил, ползи

Килбрет казва, че тъй като джинджифилът е корен, той трябва да се накисва по-дълго от много билкови чайове – обикновено 10-12 минути.

Според нея обаче най-силната версия на чая от джинджифил е отварата – резултат от дълго, бавно варене в продължение на 20 минути, при което се извличат максималните свойства на растението.

За подобряване на храносмилането Килбрет съветва да се пие около половин чаша преди хранене.

Според Мърфи при проблеми с храносмилането не е задължително джинджифилът да се опитва на вкус. Той може да се приема на капсули.

Ако обаче работи с човек, за когото знае, че е дехидратиран или със запек, Мърфи ще препоръча да приема джинджифил под формата на чай. По този начин човекът може да се възползва и от пиенето на повече вода.

Ако приготвянето на чай няколко пъти дневно е проблем, Килбрет предлага да се направи голяма партида, която да се съхранява в хладилника за няколко дни. Чаят може да се консумира студен или затоплен.

Краткотрайното лошо храносмилане, причинено от тежко хранене, обикновено може да бъде преодоляно с един или два дни консумация на джинджифил, казва тя. Ако обаче имате хронични храносмилателни симптоми, може да искате да използвате билката в продължение на един до два месеца – докато симптомите отзвучат.

Според Мърфи всеки човек е различен по отношение на дозата и формата на използвания джинджифил.

„Забелязваме, че сухият джинджифил може да има по-локализиращ загряващ ефект върху тялото, отколкото пресният джинджифил. Свежият джинджифил има тенденция да бъде по-разпръснат и по-фино изразен“, казва тя.

Течните екстракти могат да се приготвят в домашни условия, въпреки че повечето хора ги купуват от билкари. Мърфи отбеляза, че дозировката варира в зависимост от съотношението между билките и разтворителите, което може да се различава в различните аптеки.

Домашен захаросан джинджифил

Лесно е да си направите домашен захаросан джинджифил у дома: Обелете пресния джинджифил и го нарежете на малки кубчета, разбъркайте кубчетата в купа с мед и ги оставете в хладилника за няколко часа, след което поставете кубчетата върху пергаментен лист в съд, държан в хладилника.

Противопоказания

И двамата билкари изразиха предпазливост относно употребата на джинджифил от бременни жени поради опасенията, че високите дози могат да предизвикат преждевременни контракции. Заслужава да се отбележи, че публикацията в изданието Advances in Nutrition не отбелязва нежелани събития в проучените от него изследвания с бременни жени.

„Всеки добър билкар ще ви каже да кажете на лекаря си, че приемате нещо, за да може той да ви посъветва дали има някаква медицинска причина да не го приемате“, посочва Мърфи.

Джинджифилът е и средство за разреждане на кръвта. Ако приемате лекарство за разреждане на кръвта, посъветвайте се с лекаря си, преди да приемете джинджифил. Освен това Мърфи уточнява, че джинджифилът трябва да се избягва две седмици преди всякакви планирани операции.

Билката е до голяма степен безопасна за употреба и привлекателна, тъй като е широко разпространена от медицинска и кулинарна гледна точка.

„Джинджифилът е забавна билка, защото много хора така или иначе са запознати с включването му в ястията си“, каза Килбрет. „Ако това се прави редовно, то по естествен начин ще подобри функцията на храносмилателната система.“

ВИЖТЕ СЪЩО
otslabvane sas zelen chaj i kafe
Кафе със зелен чай – лесен метод за отслабване
depression
Диети и добавки, които облекчават симптомите на депресия
(Valentina G/iStock)
Мащабно проучване свързва ежедневната употреба на мултивитамини с повишен риск от смъртност
id5684304 processing aids featured image
Скритите вещества, които се използват за преработка на храните
img 8697
Златно мляко – ползи и рецепта
Ползата от ферментиралите храни
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Спектакът "Петя и вълкът“

Симфоничният оркестър на БНР поставя „Петя и вълкът“

0
0
"Симфониета - Видин", Мандолинен квартет "Сезони" и диригентът Петър Димитров, 31.10.2025 г., Музей "Земята и хората", Сoфия

„Симфониета Видин“ и Мандолинен квартет „Сезони“ закриха съвместното си турне

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0

Свързани Публикации

close up woman trimming rose plant with secateurs

Подрязване и зазимяване на розите през есента

0
0
Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безброй ползи за здравето

Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безценни ползи за здравето

0
0
"Аватар: Пътят на водата" - повторно издание през 2025 г.

„Аватар: Пътят на водата“ излезе с ново 3D издание през октомври

0
0
Домати от сорта "Розова магия" в оранжерията на ЕТ „Карбоника плюс“ в град Сливница

Български домат спечели признание на изложението FRUIT ATTRACTION 2025 в Мадрид

0
0
Wizz Air Sofia Marathon

Wizz Air Sofia Marathon 2025 на 11 и 12 октомври в София очаква своите маратонци

0
0
Руските атаки срещу Украйна убиха двама души и оставиха Донецка област без електричество

Руските атаки срещу Украйна отнеха живота на двама души и оставиха Донецка област без електричество

0
0
Холандия отнема Nexperia - Европа променя подхода си към китайските технологични инвестиции

Поемането на контрола върху Nexperia от Нидерландия е сигнал за промяна в европейската позиция към китайските технологични инвестиции

0
0
В Деня на народните будители Румен Радев отдаде почит на заслужили имена от младите българи и посрещна като свои гости граждани и гости на София. Снимки: Прес служба на президентската институция

В Деня на будителите президентството отвори врати за гражданите

0
0
fe43b28a a151 447d 8b01 cc4e8bc814f3

„Хазарт. В капана на зависимостта“ – филм за борбата срещу хазартната зависимост

0
0
138e3f44 4a9d 4d2a 8a21 5a156aec7c4d

Готие Капюсон – отново в България

0
0
Следваща публикация
КПК се страхува, че престъпленията ѝ срещу преследвана духовна група може да доведат до гибелта на партията, твърди източник

Служители на ККП предвиждат гибелта ѝ заради престъпленията ѝ срещу духовна общност

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria