Връзката между чревната микрофлора и очните заболявания – възможности за превенция и лечение чрез възстановяване на микробиомния баланс
Когато д-р Едуард Кондрот започва прегледа с въпроса „Какво правихте това лято?“ – това не е просто разговор, а част от неговия преглед.
Като офталмолог и хомеопатичен лекар, д-р Кондрот иска да опознае настроението и непосредствените проблеми на своите пациенти. Тези, които започват с оплаквания и недоволство, вероятно са под стрес – един от многото фактори, които според него могат да повлияят на зрението.
Въпросите му за опознаване продължават с ежедневните навици, работата и дори храносмилането. Начинът на мислене на пациентите и решенията им относно начина на живот влияят както върху чревните, така и върху очните симптоми, които са много по-взаимосвързани, отколкото повечето хора осъзнават, споделя д-р Кондрот пред The Epoch Times.
„Колкото повече знам за вас, толкова по-добре мога да лекувам очите ви,“ казва той. „Повечето очни лекари са фокусирани само върху окото – какво се случва в окото, какви капки, хирургическа процедура или инжекции могат да направят. Обаче трябва да погледнете отвъд сферата на окото. Трябва да бъдем детективи, когато разглеждаме очните заболявания. Това, което се случва в червата, се отразява в окото.“
Въпросите за чревното здраве може да не са норма в очните клиники в САЩ, но играят все по-голяма роля в очните изследвания. Августовският преглед, публикуван в Cureus, отбелязва редица хронични очни заболявания, свързани с нарушен чревен микробиом. Накратко, пациентите с очни проблеми често имат и дисбаланс или дисбиоза (Дисбиозата е силен дискомфорт, свързан с храносмилателната система и по-конкретно с червата).
„От съществено значение е да се изследва двупосочната връзка между очното здраве и динамиката на чревната микрофлора, за да се осигури всеобхватна рамка за управление на хроничните заболявания.“, пишат авторите на статията.
Пропускливи бариери
Все повече фактори на начина на живот – като хранене, стрес, антибиотици, лекарства и алкохол – се свързват с дисбиоза и нарушена функция на чревната бариера, понякога описвана като „пропускливи черва“.
Пропускливите черва са донякъде противоречиво понятие, тъй като нашата чревна лигавица е проектирана да бъде пропусклива, и няма стандартизиран тест, който да измери дали отпуснатите връзки в чревния епител позволяват на вредни токсини да навлизат в кръвта ни. Пропускливите черва могат не могат да бъдат установени със сигурност и чрез лабораторни тестове, тъй като чревната лигавица се подновява на всеки две до четири седмици.
Но изследователите също така свързват чревната пропускливост с дисбиоза, която е свързана с влошено здраве и на други места в тялото, според проучването. Едно от тези места е очната лигавица – бариерата, която защитава окото от алергични, възпалителни и инфекциозни нашествия. Този интерфейс е известен и като оста черва-око.
Според анлиза „Загубата на целостта на чревната бариера и повишената съдова пропускливост позволяват преминаването на бактерии и техните продукти в кръвообращението, водещо до преминаване през кръвно-ретиналната бариера“.
Активираните имунни клетки, ендотоксините и патогенните бактерии, които избягват от червата, могат да достигнат до окото, където могат да се появят редица възпалителни реакции и да увредят очите.
Това означава, че физиологията на редица очни заболявания не е изцяло ограничена до очите – факт, който повече офталмолози и пациенти би трябвало да вземат предвид, казва д-р Кондрот.
Очни заболявания, свързани с червата
Сухо око, глаукома, автоимунен увеит и заболявания на ретината са специфични очни заболявания, свързани с чревната микрофлора, според доклада.
Сухо око
Състояние, при което очите не произвеждат достатъчно сълзи или изсъхват твърде бързо. Сухото око има различни причини и форми – проучванията са отбелязали специфични увеличения или намаления в броя на определени бактерии, които съвпадат с различните форми.
Глаукома
Няколко проучвания са потвърдили връзката между чревната дисбиоза и глаукомата, хронична прогресивна оптична невропатия или увреждане на зрителния нерв. Глаукомата – причинена от повишено очно налягане, което уврежда зрителния нерв е втората водеща причина за слепота.
Увеит
Инфекция на средния слой на окото, наречен увея, увеитът може да бъде причинен най вече от патогени или инфекции. Автоимунната форма на увеита придружава автоимунни заболявания, засягащи други органи. Такива заболявания имат микробни сигнатури на дисбиоза.
Заболявания на ретината
Много различни заболявания, включително наследствени разстройства, могат да засегнат ретината, която се намира в задната част на окото и помага на мозъка да интерпретира изображенията. Дисбиозата и възпалението, които водят до повишена чревна пропускливост и бактериална транслокация, играят роля в ретинопатиите – заболявания, които засягат централното зрение – което изостря изображенията и предлага детайлност на нашето зрение.
Констатациите от прегледа отбелязват, че пациентите с диабетна ретинопатия имат намалено разнообразие в своя микробиом, който може да има повече от 1,500 различни микробни видове. Разнообразието на чревните бактерии се свързва с по-добро чревно и общо здравословно състояние.
Съвременните практики водят до унищожаване на микробите както от горния почвен слой, така и от човешкия микробиом. Това включва масовата употреба на пестициди върху почвата и хигиенните практики в отговор на това, което д-р Кондрот описва като „гермофобия“.
Убиваме полезните си бактерии, когато се занимаваме с навици като прекомерната употреба на дезинфектант за ръце и злоупотребата с антибиотици за инфекции, които не ги изискват, казва той. Гермофобията може също да включва избягване на контакт с други хора, животни и почвата – всички те могат да бъдат източници на полезни за здравето микроби.
„Червата ви са като инвестиционна сметка. Искате да имате колкото е възможно по-разнообразни инвестиции,“ казва Кондрот. „Наистина трябва да погледнете какво се случва в червата от раждането. Никой в САЩ няма здрави черва.“
Диабет и очи
Дисбиозата е свързана и със затлъстяване и диабет тип 2, който продължава да засяга все повече американци. С увеличаването на броя на хората с диабет се увеличават и случаите на диабетна ретинопатия, които се очаква да нараснат до 130 милиона души през 2030 г. и 161 милиона през 2045 г. Диабетната ретинопатия се появява при около 40% от хората, чиято кръвна захар не е добре контролирана.
Авторите на прегледа в Microbial Pathogenesis отбелязват, че откритията за оста черва-око предполагат, че повторното установяване на чревната микробна хомеостаза може да предотврати или лекува диабетната ретинопатия.
„Фактори като пробиотици, лекарства за понижаване на глюкозата и хранителни навици показват влияние върху чревния микробиом на пациенти с диабетна ретинопатия“, пишат те.
Пробиотиците са микроби, които насърчават здравето и се намират както в хранителни добавки, така и в храни като кисело мляко, кимчи, комбуча и кисело зеле.
Съвети за здравето на червата и очите
Д-р Кондрот предлага хранителни съвети на пациентите, включително консумация на повече ферментирали храни, които естествено съдържат пробиотици.
„Всичко опира до диетата. Захарта е отрова и захарта променя цялата конфигурация на червата ни. Консумация на захар от деца е застрашително,“ казва той. „Храната е най-доброто ни лекарство. Трябва да промените режима си. Ако има етикет върху нея, не я яжте. Трябва да консумирате повече естествена храна.“
Други съвети, които д-р Кондрот предлага за по-добро очно здраве:
- Намалете употребата на екрани, включително телевизия
- Спортувайте, това подобрява периферното зрение
- Избягвайте растителни масла, които причиняват възпаления
В много случаи пациентите могат да изследват естествени лечебни опции като акупунктура, традиционна китайска медицина, билкови лекарства и хомеопатия, казва той.
Кондрот добавя, че понякога медицината и хирургията предлагат най-добрите опции за пациентите. Той извършва много операции в беди райони в Западна Африка, където според него липсата на адекватно хранене често прави хирургията най-добрият вариант.
Храната продължава да се насища със сложни съставки и отрови, казва той.
Например, дори сосовете за салати в магазините за здравословни храни, може да има масло от семена сред съставките. Маслата от семена като рапично, царевично и соево масло съдържат линолова киселина, която може да бъде безопасна в малки количества. Въпреки това, когато се консумира прекомерно, маслата от семена са свързани с хронични заболявания и проблеми със зрението. По-здравословни алтернативи са кокосовото, авокадовото и зехтиновото масло.
Поради бомбардирането с химикали, които са не само в храните, но и в околната среда, лошото чревно и очно здраве са в „незавидно положение“, заключва той.
„Ето защо ставаме все по-болни и по-болни. Предстои ни дълъг път. Определени заболявания е възможно е да бъдат излекуват с правилен подход. Ако разбираме динамиката на заболяванията, наистина можем да помогнем на пациентите и да обърнем заболяването.“