• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 16 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Сочно агнешко с картофи на фурна

отЕкип на The Epoch Times
15 април , 2025
печено агнешко на фурна с фолио

Печено агнешко на фурна с картофи и салата

Печеното агнешко на фурна е едно от най-традиционните и обичани ястия в българската кухня, особено по време на празници като Великден и Гергьовден, когато агнешкото месо е на особена почит. Съчетанието на сочно агнешко с ароматни подправки и златисти картофи създава незабравимо кулинарно изживяване. 

Представяме ви традиционна рецепта, която ще ви гарантира впечатляващ резултат.

Рецепта за печено агнешко на фурна с фолио

Необходими продукти (за 6-8 порции)

  • 2-2.5 кг агнешко месо (плешка за предпочитане, но може и бут)
  • 1.5 кг картофи (средно големи)
  • 2 глави лук
  • 100 мл зехтин или олио
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 ч.л. сушен джоджен (или 2-3 стръка пресен)
  • Сол и черен пипер по вкус
  • 150 мл вода, бяло вино или  бира (по желание, за допълнителен аромат)
  • 1 ч.л. риган (по желание)
  • 1 ч.л. мащерка (по желание)

Стъпки за приготвяне

1. Подготовка на агнешкото месо

  1. Измийте месото: Почистете агнешкото месо под течаща студена вода и го подсушете с кухненска хартия. Ако има излишни жилки и мазнини, може да ги отстраните, но оставете малко, за да остане месото сочно. Оставете кожата, защото тя ще придаде допълнителен аромат и ще помогне месото да остане крехко. С остър нож направете малки разрези по повърхността на месото, за да може подправките да проникнат по-добре.
  2. Мариноване:
    • В малка купа смесете зехтина, солта, черния пипер, червения пипер, джоджена, ригана и мащерката. Отделете ⅓ от сместа, за да овкусите картофите.
    • Намажете месото обилно с маринатата, като втривате добре в разрезите.
    • Покрийте месото със стреч фолио или го поставете в голям плик и го оставете в хладилник да се маринова – идеално за една нощ, но минимум 3-4 часа са достатъчни, за да поеме от ароматите.

Извадете месото от хладилника поне 30-40 минути преди печене, за да достигне стайна температура. През това време пригответе картофите и включете фурната да се загрява.

2. Подготовка на картофите

  1. Обелете картофите и ги нарежете на едро – на половинки или четвъртинки, в зависимост от големината им.
  2. Обелете лука и го нарежете на полумесеци.
  3. В голяма купа смесете картофите и лука с останалата част от маринатата. Разбъркайте добре, за да се овкусят равномерно.

3. Печене

  1. Загрейте фурната до 180°C (с вентилатор) или 200°C (без вентилатор).
  2. В голяма тава поставете агнешкото месо в центъра. Около него разпределете картофите и лука.
  3. Налейте бялото вино или бира (ако използвате) или водата в тавата. Течността ще помогне месото да остане сочно, а картофите – да попият вкус.
  4. Покрийте тавата с алуминиево фолио, като го запечатате добре по краищата, за да задържите влагата, и печете за около 2 часа.
  5. След 2 часа махнете фолиото и увеличете температурата на 200°C (или 220°C без вентилатор). Печете още 30-40 минути или докато месото и картофите получат златиста коричка. Периодично поливайте месото със соса от тавата, за да остане сочно.

4. Проверка за готовност

  • Месото е готово, когато е меко и лесно се отделя от костта. Ако имате термометър за месо, вътрешната температура трябва да е около 75-80°C за добре изпечено агнешко.
  • Картофите трябва да са златисти отвън и меки отвътре.

5. Задължителната „почивка“

Това е изключително важна стъпка! Когато извадите агнешкото от фурната, не го режете веднага. Покрийте го хлабаво с алуминиево фолио и го оставете да „почине“ за 15-20 минути, преди да го нарежете. Това позволява на соковете да се разпределят равномерно в месото, правейки го много по-сочно и вкусно.

6. Сервиране

  1. Нарежете агнешкото на порции и го подредете в голяма чиния заедно с картофите. Полейте с малко от соса от тавата.
  2. Поръсете с пресен магданоз или копър за свежест.
  3. По желание сервирайте с резен лимон, който да добави лека киселинност и да балансира вкуса.

Съвети за перфектно печено агнешко на фурна

  • Качеството на месото е ключово: За най-добър резултат изберете прясно българско агнешко – месото ще е по-нежно и с по-мек вкус. Плешката е сочна и подходяща за печене, докато бутът е по-плътен и ефектен за представяне.
  • Не пропускайте мариноването: Дори няколко часа правят разлика във вкуса.
  • Стайна температура: Никога не печете месо директно от хладилника.
  • Подправки: Джодженът е задължителен за автентичен български вкус, но може да експериментирате с розмарин или босилек за различен аромат.
  • Не препълвайте тавата: Оставете място за циркулация на въздуха.
  • Адаптирайте времето за печене: Всяка фурна е различна. Следете процеса и проверявайте готовността.
  • „Почивката“ е задължителна: Не прескачайте тази стъпка за максимална сочност.
  • Съхранение: Ако ви остане от ястието, съхранявайте го в хладилник за 2-3 дни. При консумация – загрейте го във фурна, за да запазите текстурата.

Агнешко на фурна по рецепта на Иван Звездев

В тази рецепта Иван Звездев заменя фолиото с плик за печене и използва масло вместо зехтин.

С какво да поднесем печеното агнешко?

Печеното агнешко върви чудесно с традиционна българска салата, като например шопска салата или зелена салата с репички. За празничната трапеза може да добавите чаша червено вино или бира.

Приготвянето на печено агнешко на фурна е ритуал, който носи удовлетворение и създава празнично настроение. Насладете се на процеса и на вкусния резултат!

Добър апетит!

ВИЖТЕ СЪЩО
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)
Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев
viber изображение 2022 04 20 13 50 02 320
Да си създадем естествено красив Великден
selska chorba ot kopriva
Супа от коприва с ориз
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
Яйца по панагюрски звездев
Яйца по панагюрски с кисело мляко
kak prizrakyt na komunizma upravlyava nashia svyat 750x536 1
Въведение: Как призракът на комунизма управлява нашия свят
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Ето как да спасим лева

0
0
Маестро Камджалов дирижира Коледната оратория на Димитър Ненов в Зала 3 на НДК на 19-ти декември 2024 г. Тази година се планира концертът да бъде в зала "България". Снимки: Фондация "Йордан Камджалов"

Йордан Камджалов: Стремежът на хората да проявят истинската си сила ще ги направи добри

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
Ножаро-ковашки събор „Огън и искри“,Стара Загора, 5-6 юли, 2025 г. (снимка: Георги Христозов)

Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ в Стара Загора възроди духа на българската традиция

0
0

Свързани Публикации

Ножаро-ковашки събор „Огън и искри“,Стара Загора, 5-6 юли, 2025 г. (снимка: Георги Христозов)

Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ в Стара Загора възроди духа на българската традиция

0
0
Световна титла – българските волейболистки на върха

Световна титла – българските волейболистки на върха

0
0
top view plate vegetables as garlic cut scallion with onion egg spices moaoaroon background

Най-полезните билки и подправки в градината

0
0
Шест стратегии за инвестиране и изграждане на богатство

Шест стратегии за инвестиране и изграждане на богатство

0
0
Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

Григор Димитров отпада от Уимбълдън, след като спечели два сета срещу нула за Янек Синер

0
0
Летните фестивали на открито на Софийската опера

Летните фестивали на открито на Софийската опера

0
0
Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО)

Спестени са близо 5 млн. лв. от Столична община при управление на битови отпадъци

0
0
54685485

Доктор Габор Мате за връзката между депресията и заболяванията

0
0
I notice that you've provided "top-article-image" as both the original text and the Bulgarian translation, which appears to be an image filename or HTML element rather than actual text content to translate or edit. Could you please provide the actual Bulgarian text that you'd like me to review and improve? Once you share the Bulgarian content, I'll be happy to edit it to sound more natural and fluent according to your specifications.

Ким Чен Ун обеща „безусловна“ подкрепа за войната в Украйна

0
0
I notice that both the "Original Text" and "Bulgarian translation" you've provided just say "top-article-image" - this appears to be an image placeholder or HTML element rather than actual text content to translate or edit. Could you please provide the actual Bulgarian text that you'd like me to review and improve? I'm ready to help make it sound more natural and fluent once I have the proper text content.

Берлин, вече не си същият

0
0
Следваща публикация
Голямата производствена миграция извън Китай

Голямата производствена миграция от Китай

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria