• За нас
  • Пишете ни!
събота, 25 март, 2023
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Семейство, традиции

Да си създадем естествено красив Великден

отЕкип на The Epoch Times
20 април , 2022
Да си създадем естествено красив Великден

Мраморни яйца от естествени материали (снимка: Ева Иванова/"Епок Таймс")

В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово православните християни се подготвят като месят козунаци, пекат сладки и боядисват яйца.

Боядисването на яйцата е най-значимият ритуал, в който участват и малки, и големи и по традиция се прави на Велики четвъртък. Великденското яйце символизира запечатания в него нов живот, а счупването му – възкръсването на Исус Христос. Яйцата се украсяват и се изписват, за да се отпразнува Великденския празник заедно с настъпването на пролетта.

viber изображение 2022 04 20 09 06 33 088
(снимка: Pinterest)

Червеният цвят символизира кръвта на Исус, затова е и най-разпространен. По традиция първото яйце се боядисва в червено и с него се намазват личицата и бузките на децата, за да бъдат здрави.

Преди боите да станат широко разпространени, хората са използвали всякакви налични ресурси, за да правят сами багрила. Например, за да получат червен цвят, те използвали червено цвекло и репички.

В настоящия материал ви предлагаме да възродим традицията и ви представяме две интересни идеи за обагряне на великденските яйца с естествени материали.

Малки трикове за голяма помощ

на яйца
Варене на яйца (снимка: Ева Иванова/“Епок Таймс“)

Kак да сварим яйцата без да се счупи нито едно яйце?

Кората от яйцата се изрязва във формата на съда за варене, като в нея се поставят съответния брой яйца и се варят заедно с кората, предпазваща ги от напукване или счупване.

Kак от тъмните яйца да направим бели?

Първо се сваряват яйцата, охлаждат се до стайна температура и се слагат в подходящ дълбок съд. След това се заливат с разтворен в студена вода оцет, като на 4 яйца се използва 1 литър вода с приблизително 2-3 супени лъжици оцет. Престояват 10 минути, след което яйцата обилно се изплакват с вода.

Минерални – мраморни яйца

Необходими продукти и материали:

  1. люспи от лук (ситно нарязани)
  2. червен лук
  3. малки парченца хартия (нарязани от бял лист)
  4. малки парченца плат, може и от чорапогащник (размерът е колкото длан за увиване на яйцето)
  5. конец и ластици
  6. 200 грама боровинки (може и замразени)
  7. яйца (брой по избор)
  8. 1 лъжица олио
viber изображение 2022 04 20 09 40 38 937
Мраморни яйца от естествени материали (снимка: Ева Иванова/“Епок Таймс“)

Приготовление:

Обелките от лук и хартията се нарязват с един и същи размер.

Суровите яйца се намокрят и се поставят върху парчето плат (чаропогащник), в който ще бъдат вързани.

Поръсват се равномерно с парченцата люспи и хартия. Завързват се на стегнато вързопче. Всички предвидени яйца се подготвят така и се слагат настрана.

viber изображение 2022 04 20 09 40 50 860
Приготвяне на яйца от естествени материали (снимка: Ева Иванова/“Епок Таймс“)

Боровинките се блендират (в чопър или с миксер) до получаване на гъсто пюре.

Пюрето от боровинки се прехвърля в тенджера и се залива с малко вода, за да се разреди.

viber изображение 2022 04 20 09 40 49 244
Приготвяне на яйца от естествени материали (снимка: Ева Иванова/“Епок Таймс“)

Вързопчетата с яйцата се нареждат внимателно на дъното на пълната с боровинково пюре тенджера и се покриват с останалите парченца от лук и хартиени листчета. Заливат се с още вода, ако е необходимо, така че яйцата да бъдат покрити.

Котлонът се включва и яйцата се варят 10 минутки да сваряване. След това се оставят в горещия разтвор още 30 мин. След това се изваждат от тенджерата, оставят се да изстинат и се развързват.

Махат се полепналите люспи от лука и хартията, като за блясък се намазват с олио с помощта на памучен тампон.

Космически яйца

viber изображение 2022 04 20 09 40 20 833
Космически яйца от естествени материали (снимка: Ева Иванова/“Епок Таймс“)

Необходими продукти и материали:

  1. яйца (брой по избор)
  2. чай каркаде (хибискус)
  3. 1 лъжица олио
  4. бляскави сенки за очи

Приготовление:

Яйцата се сваряват за 10 минути. В дълбока купа се поставя чай каркаде (около 50 гр.), като се залива с  малко количество гореща вода, за да се получи гъста каша. След около 5 минути се поставят топли сварените яйца и се долива вода до пълното покриване на яйцата.

Колкото по-дълго време яйцата стоят в разтвора, толкова по-наситено ще бъде обагрянето им. Няколко яйца могат да бъдат оставени за цяла нощ в купата. След като се извадят от сместа, яйцата не трябва да бъдат забърсвани или мити до пълното им изсъхване. След това могат да бъдат намазани с олио за блясък с помощта на памучен тампон или да бъдат минерални бляскави сенки за очи.

За да е пълен празникът, на трапезата се очаква да ухае току-що изпечен козунак.

Домашен козунак

Необходими продукти:

  1. 600 гр. пресято брашно
  2. 300 мл. прясно мляко(топло)
  3. 7 гр. суха мая
  4. 80 гр. захар
  5. 10 гр. ванилова захар
  6. 3 яйца
  7. 70 гр. меко краве масло
  8. 250 гр. стафиди
  9. 2 с.л. ароматен ром или коняк
  10. кора от 1 лайм или лимон

Приготовление:

Първо се активира маята. Слагат се 2 с.л. от общото количество захар и маята, заливат се с топлото мляко, разбъркват се добре и се прибавя малко количество от  брашното (4-5 с.л.). Получава се каша и се оставя на топло за 15 минути да се активира. След това с миксер се разбива добре яйцата и двата вида захар. След като са много добре разбити, към яйцата се прибавя и алкохолът, и настърганите лимоновите кори. Към брашното се добавя солта, след това към яйчената смес се добавя маята и на малки порции – брашното. Започва добавянето и на маслото – това се прави на малки порции с размер колкото кибритена кутийка. Оформя се хомогенно тесто и се оставя да втасва за 1 час в топла среда.

След като тестото вече е втасало се изважда от купата и се доомесва още малко, за да се махне въздухът. Разстила се в размер 40-50 см и дебелина 8-10 мм.

Върху едната половина от тестото се разпределя пълнежа от 250 гр. стафиди поръсени с пудра захар, като свободното тесто се прегъва върху тестото с плънка. Получава се правоъгълник, след това се разрязва тестото на ленти с ширина около 3 см, като всяка лента се усуква със съседната. След това цялото тесто се навива на руло. Може да се изпече в тази форма, може и да се оформи в кръг. Ако тестото се поставя за печене в кръгла форма, то тя трябва да бъде с диаметър поне 24 см. Оставя се да втасва още един път за 40 минути, след което се намазва отгоре с разбит жълтък, поръсен с влажна захар и се слага да се пече. При загрята фурна на 180 градуса козунакът се пече за около 55 минути.  

––––––––––––––-

„Тържествен звън се носи в пролетния въздух. Вярващите хора се отправят към храмовете по улиците на големите градове, по селските пътища и мостовете. Многолики потоци се вливат в църковните дворове. Навсякъде се мяркат бели бохчи, които по стар обичай се носят за освещаване на пасхалната трапеза. Идват стари и млади, вярващи и съмняващи се. До спускането на вечерта свещениците обикалят масите, на които са поставени златисти козунаци, великденски сладкиши, боядисани яйца.“ (из Светлото Христово възкресение, Протоиерей Александър Мен)

Споделете тази статия

Последвайте ни във Фейсбук:

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани Публикации

l7ys9o3vpgi5rjfcydbh 74518

Да приложим благодарността на практика

0
0
Подаръкът за Коледа може да е семпъл, без да е лишен от магията на сезона (FamVeld/Shutterstock)

Как да опростим списъка с коледни подаръци за деца

0
0
Въведение Богородично

Въведение Богородично: Да си спомним за духовните отговорности към семейството и децата

0
0
Darkmoon_Art, https://pixabay.com/

Правила на етикета, които всеки джентълмен трябва да знае

0
0
Празникът Еньовден съвпада и с лятното слънцестоене - 24 юни 2022 г. (снимка: Ева Иванова/ "Епок Таймс")

Магията на Еньовден

0
0
Иван Звездев позира за корицата на новата си книга (снимка: личен архив)

Иван Звездев: Разчитайте на себе си и правете това, което обичате

0
0
От ляво надясно: Ейвъри, Люк, Вики, Коул и Каролина с Руби (снимка: личен архив на Вики Роджърс)

За приятелството между поколенията

0
0
Младежи протестират срещу руската агресия и в подкрепа на тримата ученици, арестувани от полицията заради надпис с маркер SAVE UKRAINE върху Паметника на Съветската армия в София, (снимка: People of Sofia)

Как да говорим с децата за войната

0
0
Прегръдките и ръкостисканията ни свързват и са нещо повече от физически допир (снимка: Shutterstock)

Защо е важно да се завърнем към старите жестове на близост

0
0
Снимка: Unsplash.com

Програма на ООН за сексуално образование подтиква децата към ранна сексуалност

0
0
Мария с първите изрисувани от нея графити на 1 юни 2018 г.

Мария Маринова от „Люлин“: Когато чувството за дом прерасне към кварталната градинка

0
0
Личен архив: Милена Атанасова

Боядисване на великденски яйца с естествени материали

0
1
Следваща публикация
Снимка: pixabay.com

Шанс за Y в Съвета за електронни медии?

Epoch Times лого
Facebook Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусно и полезно
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
Copyright © 2021 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове
Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.