Тази по-диетична картофена салата е без майонеза
Пъстрото съчетание с летни чушки придава сладко-пикантен вкус на тази картофена салата. Това е по-лека салата без майонеза, която се прави с маслиново масло и бял балсамов оцет. Обикновено белият балсамов оцет се прави от грозде сорт Требиано. Сокът от гроздето се вари на ниска температура като отлежава до година. Различава се от тъмния балсамов оцет, който се прави от същото грозде, но сокът му се концентрира и след това се отлежава поне 12 години, за да придобие богат карамелен вкус и тъмен сиропообразен вид. Белият балсамов оцет е по-светъл и плодов, което го прави идеален за дресинги, плодове и салати.
В тази рецепта картофите могат да останат с кората. Кората ще добави допълнителна текстура и полезни вещества към салатата. Важно е да разбъркате картофите с оцета и маслото, докато са още топли, за да могат да поемат течността и ароматите по време на охлаждането. Ако нямате бял балсамов оцет, можете да го замените с качествен бял винен оцет и да добавите 1 чаена лъжичка захар.
Картофена салата с чушки
Време за приготвяне: 30 минути
Общо време: 30 минути плюс време за охлаждане
За 6 порции
- 1 кг картофи сорт Юкон Голд
- Готварска сол
- 60 мл бял балсамов оцет
- Екстра вирджин маслиново масло
- 2 скилидки чесън, настъргани
- 2 чаени лъжички суха горчица (например Colman’s)
- 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, плюс още за поръсване
- 4 броя пресен лук, нарязан на тънки колелца (бялата и зелената част)
- 1 чушка поблано, почистена от семките, нарязана на ситно
- 1 малка червена чушка, почистена от семките, нарязана на ситно
- 1-2 броя чушки Джими Нардело, почистени от семките, нарязани на ситно
- 1/2 малка глава червен лук, нарязана на ситно
- 1 чаша нарязани смесени пресни билки (магданоз, мента, копър, лук)
- Щипка захар (по желание)
Нарежете картофите на четвъртинки и ги сложете в голяма тенджера. Залейте със студена вода и добавете 2 чаени лъжички сол. Оставете да заври и варете докато картофите омекнат – около 20 минути. Проверете дали са готови с вилица или шишче. Отцедете и оставете да се охладят в цедката за 5 минути, след което ги прехвърлете в голяма купа.
Докато картофите се охлаждат, разбийте в малка купа оцета, 2 супени лъжици масло, чесъна, горчицата, 1 чаена лъжичка сол и черния пипер. Добавете сместа към картофите и разбъркайте внимателно, като натискате по-големите парчета. Оставете да престои на стайна температура 30 минути, за да поемат картофите дресинга.
Добавете пресния лук, всички чушки и червения лук към картофите. Прибавете още 3-4 супени лъжици маслиново масло и разбъркайте добре. Вмесете пресните билки и опитайте за сол и подправки. При необходимост добавете още сол или щипка захар според сладостта на чушките.
Покрийте купата и я поставете в хладилника за поне 1 час, за да се развият ароматите. Поръсете с черен пипер и сервирайте охладена или на стайна температура.