Боб с кисело зеле е едно от най-емблематичните български ястия, което носи със себе си духа на традицията и топлината на домашния уют.
Тази рецепта е подходяща за всички сезони, но се е превърнала в неразделна част от зимните месеци и коледните пости, когато студеното време изисква топли, питателни ястия, които да ни изпълват с енергия.
Богато на протеини, фибри и минерали, ястието от кисело зеле с боб е изключително здравословно и е перфектен избор за балансирана диета.
Нека започнем нашето кулинарно пътешествие с тази класическа рецепта.
Боб с кисело зеле в тенджера
Необходими продукти и подправки:
- 300 г боб
- 6 с.л. олио
- 600 г кисело зеле (малка зелка)
- 1 стрък праз или 1 глава лук
- 1 чаша зелев сок
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. джоджен
- сол на вкус
Накиснете боба в студена вода за около 10 часа, за да омекне. Може да го накиснете от предната вечер. Отцедете водата, залейте го отново с прясна вода и поставете тенджерата на котлона да заври. След като заври изхвърлете първата вода и добавете нова.
Сложете капака на тенджерата и оставете боба да се вари около час докато омекне.
В предварително загрята дълбока тенджера сипете олиото. Добавете нарязания праз или лук и го запържете за 1-2 минути докато омекне. Към запържения праз добавете червения пипер. Разбъркайте и го оставете да се запържи и пусне аромат за още 15 секунди.
Веднага след това добавете нарязаното кисело зеле, сипете зелевия сок (или 250 мл. вода, ако нямате) и оставете да къкри около 5 минути.
Добавете сварения боб и сушен джоджен. Ако има нужда сипете малко вода, за да получите желаната консистенция. Посолете на вкус.
Поставете капака на тенджерата и оставете ястието да къкри на среден огън около 50 минути.
Боб с кисело зеле на фурна
Ястието става още по-апетитно, ако го запечете на фурна. Прехвърлете сместа в тава и я поставете във фурната. Печете на 180°C около 50 минути. Сервирайте го топло като самостоятелно ястие или гарнитура.
Приятно готвене и добър апетит!