Вече не си спомням откога точно започнах предложенията за пролетен десерт всяка година, но изглежда да стане традиция. Защото след периода януари-март, всички имаме нужда от свежи идеи, които да реализираме във вкусна и красива храна. Тази храна от своя страна би ни направила щастливи. Поне при мен е така.
Този чийзкейк е без печене, като изключим запичането на бисквитената основа, но и при нея печенето може да се пропусне, ако добавиш малко повече масло към бисквитите и просто ги оставиш да стегнат в хладилника. Сместа за самия чийзкейк е много семпла и наистина вкусна, а ягодовото желе е пролетният акцент, който дава свежестта на десерта.
Декорацията от шоколадово гнездо е лесна за изпълнение и ако не включиш в плановете си кексчета-яйца, които да сложиш в него, може да сложиш каквото сметнеш за добре. Най-бързата и лесна идея, която веднага ти давам е истинско сварено и боядисано яйце (така или иначе изобилстват покрай Великден), в комбинация от живи пролетни цветя, които да добавиш в последния момент.
Чийзкейк с ягоди
За 12 порции.
За основата:
- 200 г какаови бисквити
- 80 г масло, разтопено
За ягодовото желе:
- 300 г ягоди
- 100 г захар
- 7 г желатин, накиснат в 2 супени лъжици (30 мл) студена вода
За чийзкейка:
- 800 г фино крем-сирене
- 1 консерва (397 г) подсладено кондензирано мляко
- 1 супена лъжица ванилов екстракт
- 15 г желатин, накиснат в 3 супени лъжици (45 мл) студена вода
- 200 мл сметана 35%, много добре охладена
Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 26 см, с подвижни стени. На дъното на форма се слага картонена подложка за торта.
За основата бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на формата и се запичат на 180ºC за 5 минути. Охлаждат се. След като основата се охлади, по периферията на формата се поставя ацетатна лента.
За ягодовото желе ягодите се почистват от дръжките и се смилат на пюре. Изсипват се в касерола заедно със захарта и се загряват на умерен към силен котлон докато захарта се разтопи и сместа заври. Отстранява се от котлона и в нея се добавя набъбналият желатин. Разбърква се докато се разтвори напълно и сместа се охлажда на стайна температура или в хладилник, но не се оставя да желира.
За чийзкейка в купа се смесват крем-сиренето, подсладеното кондензирано мляко и ваниловият екстракт. Разбиват се с миксер докато се получи гладка и стегната смес.
Набъбналият желатин се разтопява на водна баня и се изсипва в сместа с крем-сиренето. Разбиват се с миксер до хомогенност.
Сметаната се разбива и се добавя към горната смес, като се разбърква със силиконова шпатула.
Сместа за чийзкейка се разделя на две равни части. Едната част се разпределя върху основата от какаовите бисквити и се заглажда. Втората част се поставя в сладкарски пош с кръгъл накрайник. Част от сместа се шприцова по периферията на формата. В образувалото се в средата гнездо се изсипва ягодовото желе. Оставя се в хладилник докато стегне добре. Тогава върху желето се разпределя останалата част от сместа за чийзкейка и се заглажда на повърхността. Формата се тръска няколко пъти о плота, за да се изравни добре сместа. Охлажда се в хладилник за една нощ.
Чийзкейкът се освобождава от формата и ацетатната лента се отстранява. Заедно с картонената подложка за торта се премества в сервизна чиния или поднос. Може да го декорираш с пресни ягоди, потопени в шоколад, например или да направиш ефектна великденска декорация.
Великденска декорация от шоколадово гнездо
За едно гнездо с диаметър около 15 см и височина 4 см са необходими:
- 200 г черен шоколад
- 700 мл водка
Водката се охлажда предварително във фризера, трябва да бъде много студена.
Шоколадът се разтопява на водна баня, като се внимава да не се прегрява. Изсипва се в сладкарски корнет (виж как да си приготвиш сладкарски корнет) и върхът се отрязва с желаната големина.
Водката се изважда от фризера и се изсипва в подходяща купа. Шоколадът се шприцова директно в охладената водка, като се оформя гнездо. Гнездото може да се направи на няколко пъти, като отделните части се сглобяват една върху друга след това. От шоколада се правят и няколко линийки във водката, които да наподобяват клончета. Готовите елементи във водката се изваждат и се оставят върху кухненска хартия да се отцедят. След това се съхраняват в хладилник до момента за декорация. Водката се прецежда и може да се използва отново.
В шоколадовото гнездо добавих няколко яйца, приготвени като кексчетата яйца на клечка, но с ванилов кейк, вместо шоколадов и покриване с мраморен ефект от оцветен в различни цветове бял шоколад. Може да видиш как става това във видеото от Cake Poppin. Под яйцата добавих „пух“ от пишмание. Цветята са от швейцарски маслен крем, както цветята върху тортата с ягоди и жасмин.
Светъл Великден на всички вас и спокойни празнични дни!