• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 2 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

отЙоана Петрова
15 април , 2021
Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Снимка: Йоана Петрова

Вече не си спомням откога точно започнах предложенията за пролетен десерт всяка година, но изглежда да стане традиция. Защото след периода януари-март, всички имаме нужда от свежи идеи, които да реализираме във вкусна и красива храна. Тази храна от своя страна би ни направила щастливи. Поне при мен е така.

Този чийзкейк е без печене, като изключим запичането на бисквитената основа, но и при нея печенето може да се пропусне, ако добавиш малко повече масло към бисквитите и просто ги оставиш да стегнат в хладилника. Сместа за самия чийзкейк е много семпла и наистина вкусна, а ягодовото желе е пролетният акцент, който дава свежестта на десерта.

Декорацията от шоколадово гнездо е лесна за изпълнение и ако не включиш в плановете си кексчета-яйца, които да сложиш в него, може да сложиш каквото сметнеш за добре. Най-бързата и лесна идея, която веднага ти давам е истинско сварено и боядисано яйце (така или иначе изобилстват покрай Великден), в комбинация от живи пролетни цветя, които да добавиш в последния момент.

Чийзкейк с ягоди

DSC 3673 768x510 1

За 12 порции.

За основата:

  • 200 г какаови бисквити
  • 80 г масло, разтопено

За ягодовото желе:

  • 300 г ягоди
  • 100 г захар
  • 7 г желатин, накиснат в 2 супени лъжици (30 мл) студена вода

За чийзкейка:

  • 800 г фино крем-сирене
  • 1 консерва (397 г) подсладено кондензирано мляко
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 15 г желатин, накиснат в 3 супени лъжици (45 мл) студена вода
  • 200 мл сметана 35%, много добре охладена

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 26 см, с подвижни стени. На дъното на форма се слага картонена подложка за торта.

За основата бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на формата и се запичат на 180ºC за 5 минути. Охлаждат се. След като основата се охлади, по периферията на формата се поставя ацетатна лента.

За ягодовото желе ягодите се почистват от дръжките и се смилат на пюре. Изсипват се в касерола заедно със захарта и се загряват на умерен към силен котлон докато захарта се разтопи и сместа заври. Отстранява се от котлона и в нея се добавя набъбналият желатин. Разбърква се докато се разтвори напълно и сместа се охлажда на стайна температура или в хладилник, но не се оставя да желира.

За чийзкейка в купа се смесват крем-сиренето, подсладеното кондензирано мляко и ваниловият екстракт. Разбиват се с миксер докато се получи гладка и стегната смес.

Набъбналият желатин се разтопява на водна баня и се изсипва в сместа с крем-сиренето. Разбиват се с миксер до хомогенност.

Сметаната се разбива и се добавя към горната смес, като се разбърква със силиконова шпатула.

Сместа за чийзкейка се разделя на две равни части. Едната част се разпределя върху основата от какаовите бисквити и се заглажда. Втората част се поставя в сладкарски пош с кръгъл накрайник. Част от сместа се шприцова по периферията на формата. В образувалото се в средата гнездо се изсипва ягодовото желе. Оставя се в хладилник докато стегне добре. Тогава върху желето се разпределя останалата част от сместа за чийзкейка и се заглажда на повърхността. Формата се тръска няколко пъти о плота, за да се изравни добре сместа. Охлажда се в хладилник за една нощ.

Чийзкейкът се освобождава от формата и ацетатната лента се отстранява. Заедно с картонената подложка за торта се премества в сервизна чиния или поднос. Може да го декорираш с пресни ягоди, потопени в шоколад, например или да направиш ефектна великденска декорация.

Шоколадово гнездо с великденска декорация

Великденска декорация от шоколадово гнездо

За едно гнездо с диаметър около 15 см и височина 4 см са необходими:

  • 200 г черен шоколад
  • 700 мл водка

Водката се охлажда предварително във фризера, трябва да бъде много студена.

Шоколадът се разтопява на водна баня, като се внимава да не се прегрява. Изсипва се в сладкарски корнет (виж как да си приготвиш сладкарски корнет) и върхът се отрязва с желаната големина.

Приготвяне на шоколадовото гнездо

Водката се изважда от фризера и се изсипва в подходяща купа. Шоколадът се шприцова директно в охладената водка, като се оформя гнездо. Гнездото може да се направи на няколко пъти, като отделните части се сглобяват една върху друга след това. От шоколада се правят и няколко линийки във водката, които да наподобяват клончета. Готовите елементи във водката се изваждат и се оставят върху кухненска хартия да се отцедят. След това се съхраняват в хладилник до момента за декорация. Водката се прецежда и може да се използва отново.

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

В шоколадовото гнездо добавих няколко яйца, приготвени като кексчетата яйца на клечка, но с ванилов кейк, вместо шоколадов и покриване с мраморен ефект от оцветен в различни цветове бял шоколад. Може да видиш как става това във видеото от Cake Poppin. Под яйцата добавих „пух“ от пишмание. Цветята са от швейцарски маслен крем, както цветята върху тортата с ягоди и жасмин.

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Светъл Великден на всички вас и спокойни празнични дни!

ВИЖТЕ СЪЩО
sladko sini slivi bademi
Сладко от сини сливи без захар
снимка 2021 06 02 152201
Ароматен сироп от бял бъз без варене
sirop drenki
Рецепта за домашен сироп от дренки
d68d6e1a85b6da0fa585ca6e5eef8191
Домашен сироп от рози
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Нарастват въпросите около смъртта на студент по медицина, който разкри търговия с органи в китайска болница

Съмнително самоубийство на студент по медицина, обвинил китайска болница в търговия с органи

0
0
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0

Свързани Публикации

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Летни фестивали в България

Празнуваме лятото с музикални и кино фестивали 

0
0
3d rendering gas cylinder

Енергийната трансформация на ЕС: Европа плаща повече за по-малко енергийни ресурси

0
0
image-5850726

Стратегическа победа: Русия поема контрол над най-перспективното литиево находище в Украйна

0
0
image 2025 06 28 212512284

Радев от Панагюрище: Твърденията за прием на еврото без поскъпване са подигравка с хората

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Следваща публикация
4 7 The Justic League 700x420 1

"Лигата на справедливостта" на Зак Снайдър - постмодерно завръщане към епичния героизъм

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria