Джинджифилът е известен най-вече с това, че облекчава гаденето вкл. при бременни жени, но има и конвенционални ползи за здравето на стомашно-чревния тракт
В почти всеки магазин за хранителни стоки се намира кълбовиден, усукан корен, който може да бъде ключът към по-добро храносмилане.
Джинджифилът е една от най-лесните билки, с които можете да се сдобиете, а загряващият му ефект го прави чудесен за по-студените сезони и за хората, които често изпитват студ.
Ашли Мърфи, билкар и собственик на ABECA Naturals, заяви пред The Epoch Times, че джинджифилът е безпогрешен за няколко проблема, свързани с червата, като гадене, запек, подуване на корема, болка и газове.
„Обичам джинджифила. Той е прекрасна лечебна билка“, казва тя. „Ако ви харесва идеята за храната като лекарство, включете повече джинджифил в диетата си.“
Сложният вкусов профил на джинджифила – ароматен, сладък и малко пикантен – го прави любим в кухнята. Дългият списък с полезни за здравето съединения и историята на използването му за облекчаване на храносмилането обаче го правят лесен избор при поява на стомашно-чревни симптоми.
Разсейване на гаденето
Независимо от това какво причинява гаденето, джинджифилът може да бъде лесно средство за защита, използвано по различни начини с малък риск. Това може да бъде особено полезно за бременни жени със сутрешно гадене и пациенти с онкологични заболявания, които се сблъскват с гадене като страничен ефект от конвенционалното лечение.
Някои от начините за използване на джинджифила са дъвчене или смучене на парче пресен джинджифил, миришене на етерично масло от джинджифил и приемане на течен екстракт – тинктура с алкохол или екстракт от растителен глицерин. Можете също така да ядете захаросан джинджифил – казва Мърфи.
Ключът изглежда е да позволите на вкусовите си рецептори да влязат в контакт с билката. Капсулите изглежда нямат същия ефект, когато става въпрос за гадене.
„Щом усетите вкуса на джинджифила и той влезе в контакт със слюнката ви, той започва да изпраща съобщения до храносмилателната ви система и може да помогне на чувството на гадене да изчезне почти мигновено“, каза Мърфи.
През 2024 г. в проучване в специализираното издание Advances in Nutrition се отбелязва, че повечето доказателства показват, че джинджифилът е поне толкова добър, колкото и конвенционалните методи за лечение на гадене при бременност, без да са свързани с него значителни неблагоприятни ефекти.
Джинджифилът е сигурен залог за по-комфортно преживяване при химиотерапия, защото облекчава гаденето, повръщането, умората и недохранването, според проучване на 103 пациенти публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Джинджифилът подпомага движението на храната, в т.ч. при запек и лошо храносмилане
Джинджифилът е карминативно средство, което означава, че предотвратява или облекчава газовете. Той също така подпомага движението на храната през червата, отчасти като помага на организма да произвежда храносмилателни ензими, които могат да помогнат при запек, лошо храносмилане и подуване на корема.
„Една от най-известните ползи от джинджифила е способността му да поддържа здравето на храносмилателната система“, според изследване в научното издание International Journal of Progressive Research in Engineering Management and Science. „Смята се, че джингеролът, основното биоактивно съединение в джинджифила, стимулира храносмилателните ензими, подпомага стомашната подвижност и успокоява храносмилателния тракт.“
Джинджифилът е основен елемент в традиционната китайска медицина и аюрведа. Той е почитан за стимулиране на храносмилането и облекчаване на много храносмилателни неразположения.
По-конкретно, изследванията показват, че той има противовъзпалителен ефект при синдрома на раздразнените черва, възпалителните заболявания на червата, стомашните язви и лошото храносмилане, които могат да причинят киселини, подуване на корема, прекомерно образуване на газове и неприятно чувство за пълнота.
„Джинджифилът се използва от векове като естествено средство за лечение на различни стомашно-чревни разстройства и има научни доказателства в подкрепа на употребата му“, се посочва в проучване в специализираното издание „Фармакологични изследвания – съвременна китайска медицина“.
Като цяло в публикацията се отбелязва, че джинджифилът е ефективен и обещаващ като средство за защита или допълнителна терапия при хронични храносмилателни симптоми. Въпреки това в публикацията се посочва също, че са необходими повече проучвания, за да се определи дългосрочната безопасност, ефикасността за лечение и точното дозиране.
Джинджифилът повишава температурата
От гледна точка на традиционната китайска медицина топлината при консумация на джинджифил, която ускорява кръвообращението, е това, което го прави ефективен. За някои хора обаче това може да е проблем, според Наоми Килбрет, клиничен билкар и собственик на Laurel Tree Wellness.
„Джинджифилът е топъл, когато е пресен, и горещ, когато е сух. Ако на някого вече му е горещо, той може да го раздразни“, казва тя и добавя, че може да влоши състоянието и на хора със силни киселини или такива, които се борят с хронично главоболие.
Предупреждение за сухия джинджифил в храната: според Килбрет често е необходимо повече, отколкото се изисква в дадена рецепта, за да се почувстват някакви лечебни ползи. Дозата за сух джинджифил е една осма до една четвърт от чаената лъжичка. Рецепта, в която се изисква една чаена лъжичка, но се приготвят десетина порции, не е достатъчна. Тя предлага да поръсите малко количество допълнителен джинджифил, който да смесите в ястията си, ако използвате храната като лекарство.
За да смекчите загряващия ефект на чая, Килбрет предлага да добавите лимон, който помага за неутрализиране на топлината.
Професионални препарати за лечение
Килбрет казва, че тъй като джинджифилът е корен, той трябва да се накисва по-дълго от много билкови чайове – обикновено 10-12 минути.
Според нея обаче най-силната версия на чая от джинджифил е отварата – резултат от дълго, бавно варене в продължение на 20 минути, при което се извличат максималните свойства на растението.
За подобряване на храносмилането Килбрет съветва да се пие около половин чаша преди хранене.
Според Мърфи при проблеми с храносмилането не е задължително джинджифилът да се опитва на вкус. Той може да се приема на капсули.
Ако обаче работи с човек, за когото знае, че е дехидратиран или със запек, Мърфи ще препоръча да приема джинджифил под формата на чай. По този начин човекът може да се възползва и от пиенето на повече вода.
Ако приготвянето на чай няколко пъти дневно е проблем, Килбрет предлага да се направи голяма партида, която да се съхранява в хладилника за няколко дни. Чаят може да се консумира студен или затоплен.
Краткотрайното лошо храносмилане, причинено от тежко хранене, обикновено може да бъде преодоляно с един или два дни консумация на джинджифил, казва тя. Ако обаче имате хронични храносмилателни симптоми, може да искате да използвате билката в продължение на един до два месеца – докато симптомите отзвучат.
Според Мърфи всеки човек е различен по отношение на дозата и формата на използвания джинджифил.
„Забелязваме, че сухият джинджифил може да има по-локализиращ загряващ ефект върху тялото, отколкото пресният джинджифил. Свежият джинджифил има тенденция да бъде по-разпръснат и по-фино изразен“, казва тя.
Течните екстракти могат да се приготвят в домашни условия, въпреки че повечето хора ги купуват от билкари. Мърфи отбеляза, че дозировката варира в зависимост от съотношението между билките и разтворителите, което може да се различава в различните аптеки.
Лесно е да си направите домашен захаросан джинджифил у дома: Обелете пресния джинджифил и го нарежете на малки кубчета, разбъркайте кубчетата в купа с мед и ги оставете в хладилника за няколко часа, след което поставете кубчетата върху пергаментен лист в съд, държан в хладилника.
Предпазни мерки
И двамата билкари изразиха предпазливост относно употребата на джинджифил от бременни жени поради опасенията, че високите дози могат да предизвикат преждевременни контракции. Заслужава да се отбележи, че публикацията в изданието Advances in Nutrition не отбелязва нежелани събития в проучените от него изследвания с бременни жени.
„Всеки добър билкар ще ви каже да кажете на лекаря си, че приемате нещо, за да може той да ви посъветва дали има някаква медицинска причина да не го приемате“, посочва Мърфи.
Джинджифилът е и средство за разреждане на кръвта. Ако приемате лекарство за разреждане на кръвта, посъветвайте се с лекаря си, преди да приемете джинджифил. Освен това Мърфи уточнява, че джинджифилът трябва да се избягва две седмици преди всякакви планирани операции.
Билката е до голяма степен безопасна за употреба и привлекателна, тъй като е широко разпространена от медицинска и кулинарна гледна точка.
„Джинджифилът е забавна билка, защото много хора така или иначе са запознати с включването му в ястията си“, каза Килбрет. „Ако това се прави редовно, то по естествен начин ще подобри функцията на храносмилателната система.“