• За нас
  • Пишете ни!
петък, 9 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

отЛилия Костова
31 декември , 2021
Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски е на 40 години, с разнообразни интереси и предприемачески дух. Семеен, с две деца. От младеж изпитва не просто любов към доброто вино, но и към цялата култура, свързана с тази древна напитка. И тръгва по винените маршрути. Със задълбочаването на познанията си в тази сфера решава да превърне своето хоби в бизнес. И през 2013 г. слага началото на проекта „Via Vino“, в който предлага съчетаване на туризъм с култура, винени дегустации и кулинарни изживявания. Старае се да предложи на гостите си перфектен продукт, и мисли, че виното сближава хората по начин, по който обикновеният туризъм трудно би могъл. От 2020 г. е председател на УС на Асоциацията на винените професионалисти – освен собственици на изби, производители на качествено вино, има също сомелиери, маркетинг специалисти, юристи. Напук на пандемията миналата година от новосформираната асоциация слагат началото на нова традиция – отбелязването на Деня на мавруда (царя на българските винени сортове) на 26 октомври, деня на Свети Димитър Солунски.

Как да убедим хората да пият добро българско вино и че понякога по-високата цена си струва пред чуждестранните вина, които не отстъпват по качество на българските?

Хубави вина има в цял свят, но когато говорим за хубаво българско вино: качествено, честно произведено българско вино, става дума и за други фактори, като традиция, култура, наследство, устойчивост. Купувайки бутилка българско вино, ние подкрепяме много вдъхновени и вдъхновяващи енолози, винари, техните проекти, докосваме се до тероара на България. Виното е начин да опознаем едни от най-вълшебните кътчета на България.

ivailo katerski gosti 1
С гости от Германия преди пандемията в „Ува Нестум“, Гоце Делчев (снимка: личен архив)

Кои други български сортове, освен мавруда, би отличил?

Освен мавруда, който наистина е най-популярният български винен сорт, бих споменал още рубина, широката мелнишка лоза, гъмзата от Северна България. А от белите сортове бих добавил червен мискет и димят.

Какви вина ще изберете със семейството за празниците?

Задължително български. Покрай Коледа специално наблегнахме на мавруда. Единият избор беше на „Ромелия“ Панагюрище, а другият – на една изба от сърцето на Тракийската низина, „Загрей“. А за Нова година съм си харесал една Евмолпия – кръстоска между мавруд и мерло, от Северна България, както и две прекрасни червени вина от Южен Сакар: мерло от изба „Коларово“ и един чудесен каберне фран от изба „Братанови“. Имам прилична винена колекция у дома и избираме в зависимост от храната. Традиционните ястия неизменно вървят с традиционните местни сортове, това е и научно доказано: регионалната кухня се съчетава най-добре с регионални вина, така че ще се съобразим с това традиционно и потвърдено и от науката схващане.

На 26 декември беше и Денят на бащата. Ти самият си баща на две деца, приемаш ли този ден като специален празник, какво е за теб бащинството?

Честно да си призная, все още не съм свикнал с този ден. Тази година се сетих към обяд, обадих се на своя баща, поздравих го… Вярвам обаче, че човек трябва да обича и уважава своите родители през цялата година. Същото, разбира се, важи и по отношение на децата – огромна отговорност е родителството, бащинството и човек никога няма усещането, че е на ниво. Винаги може и по-добре. От друга страна, радостта да гледаш как децата растат пред очите ти си струва усилията и жертвите, които всеки родител неизменно прави.

Подкрепя ли те съпругата ти във винените начинания?

Да, много. Макар че, когато се запознахме, тя беше по-скоро ценител на бирата, отколкото на виното – истински немски възпитаник. Сега обаче виното все повече надделява на трапезата ни.

ivailo katerski semeistvo 1
Семейство Катерски сред лозови масиви на град Опенхайм край река Рейн в Германия, където се намира и местен музей на виното. Децата продължават траицията на родителите да бъдат немскоговорящи (снимка: личен архив)

В България се казва, че всички песни са за червеното вино, има само една за бялото, и в нея се пее: „Ой ти, бяло вино, защо не си червено?“. Има ли добри бели вина в България все пак?

Чувал съм тази песен и често я цитирам пред своите чуждестранни гости, които преди пандемията бяха основно чужденци. Сега нещата се обърнаха, може би за добро и все повече българи искат да опознаят традиционната винарска култура. Отвъд шегата, белите вина намират все повече почитатели. В Североизточна България се правят изключителни бели вина, така че който търси елегантност, финес, символ на които е бялото вино, бих го насочил именно към избите от Черноморието и Североизточна България.

Да не пропуснем и розето – този преход между бялото и червеното вино.

В производството и продажбата на розе през последните 10-15 години се наблюдава истински бум, може би 8-10 пъти е ръстът на производството на розе. Там има невероятно разнообразие от вкусове: като се почне от най-фините, елегантни тип провансалски розета и се стигне до плътни, пивки розета, подходящи за солидна храна. Да, има хубави български розета, и то за всеки вкус – както за лято, така и за зима.

Нова година е времето за шампанско, какво би препоръчал да изберат читателите ни?

Пенливото вино придобива все по-голяма популярност в България, както и розето. Бих отличил две изби, които правят наистина пенливо вино на много високо ниво, по традиционен метод, аналог на шампанското. Това са Мидалидаре и Едоардо Миролио, наистина изключителни пенливи вина, които не отстъпват по качество от най-добрите световни винени образци. За получаване на пенливо вино има още една технология, различна от шампанското: когато бутилките се пълнят с полуферментирало вино и от допълнителната ферментация в бутилката виното се газира по естествен път. Технологията се нарича Пет-Нат и избите, които я използват и бих препоръчал са „Царев брод“, „Орбелия“ и „Георгиев и Милков“.

Кои винени магазини в София и другите големи градове на България би препоръчал?

Във връзка с магазините имам новина – до няколко месеца планираме, със съдействието на Столична община, да подготвим градска винена карта на София, в която ще отличим и посочим баровете, ресторантите и магазините за качествено българско вино. Бих си позволил да споделя следните места: „Vino Orenda“ до Руски паметник, „Купаж“, „Grape Central“, „Tempus Vini“. И още: „Wineground“ във Варна, „Vino Veritas“ и Винен дегустационен център във Велико Търново, „Vino Culture“ в Пловдив (в период на преместване).

Какво би казал за финал на читателите ни, в навечерието на Новата 2022 година?

Да посрещнем Новата година не само с добро българско вино, но и с добри мисли. И през следващите 365 дни да творим повече добро за България!

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Споделено родителство (снимка: Национална асоциация "Поход за семейството")

Обединеният законопроект за въвеждане на споделеното родителство създава рискове и правна неяснота

0
0
Кехлибар от Алем Кетема, Етиопия

Художникът Иван Саздов: Водещото при мен е любовта ми към древната смола кехлибар

0
0
спектакъла „Хубавата Елена“ – опера-буфа от Жак Офенбах

Учебният музикален театър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва 60 години от създаването си

0
0
Робърт Францис Превост избран за първи американски папа

Робърт Франсис Превост избран за първи американски папа

0
0
Суданци се редят на опашка, за да получат благотворително ястие „Ифтар“ в Омдурман, 19 март 2025 г., по време на Рамазана. Ебрахим Хамид/AFP via Getty Images

Войната на ОАЕ срещу Судан навлезе в нова и много опасна фаза         

0
0
Сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон на 5 май 2025 г. Мадалина Василиу/The Epoch Times

Камарата на представителите прие законопроект срещу насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0

Свързани Публикации

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Селска чорба от коприва

Супа от коприва с ориз

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Суданци се редят на опашка, за да получат благотворително ястие „Ифтар“ в Омдурман, 19 март 2025 г., по време на Рамазана. Ебрахим Хамид/AFP via Getty Images

Войната на ОАЕ срещу Судан навлезе в нова и много опасна фаза         

0
0
Индия съобщава, че е извършила въздушни удари срещу терористи в контролирания от Пакистан Кашмир

Индия нанесе въздушни удари срещу терористи в Пакистан

0
0
Сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон на 5 май 2025 г. Мадалина Василиу/The Epoch Times

Камарата на представителите прие законопроект срещу насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай

0
0
Джао Ксингонг - новият световен шампион по снукър

Джао Синтун от Китай – от дебютант до световен шампион

0
0
Мощи на светеца бяха донесени от Атон в манастира "Свети Атанасий Велики" в софийското село Лозен на 4-ти май. На Гергьовден е кулминацията на тържествата, с празнична литургия и курбан за здраве. Снимка: БНТ

Кои държави и армии почитат свети Георги като свой покровител?

0
0
Следваща публикация
Според в. "Банкеръ" из коридорите на "Булгаргаз" през 2017 г. се шушука, че Николай Павлов разполага с три автомобила: един за семейството му, един за служебни и един за лични цели (снимка: БГНЕС)

Илиян Василев: Шефът на "Булгаргаз" е пряко отговорен за скока в цената на газа

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria